Adrie Fiole was de Schaakpromotor

 

 

Een naam om niet te vergeten. De schaakpromotor in hart en nieren. Dat is de op zaterdag 17 september 2005 op 59 jarige leeftijd overleden Adrie Fiole uit Papendrecht, maar bekend in de gehele Drechtstreek.

 

ADRIE (die vanzelf A3 ook mooi vond als naam) timmerde aan de schaakweg als speler van de schaakvereniging FOKKER. Hij droeg lange tijd de gezellige, kleine club, die ook meedeed aan de RSB-competitie. Adrie was echter vooral altijd een man, die allereerst stond voor schaakbelangen en dat ging ver uit boven een clubbelang. Hij was een graag geziene schaakvriend bij de verenigingen Sliedrecht, Papendrecht/Alblasserdam, Groothoofd en Dordrecht. Zijn laatste partijen speelde hij als lid van Papendrecht/Alblasserdam. Dat deze club zo'n zuigkracht heeft op schaakrecreanten in de Alblasserwaard, sprak hem aan. Ook schaken in het denksportcentrum in Papendrecht vond hij geweldig. Daarom kwam hij nog even kijken, zaterdag 10 september 2005, bij de simultaan van Lex Jongsma in zijn woonplaats.

 

Zijn bekendheid bouwde Adrie Fiole vooral op rond 1979. Hij was één van de drijvende krachten achter het nieuwe open-kampioenschap van de Drechtstreek, dat onder de naam Fokkertoernooi schaakgeschiedenis schreef. Eerst was een horecagelegenheid in Dordrecht de locatie (Bombardon). Later gaf Fokker de schaker in de eigen kantine in Papendrecht de ruimte. De denksportcommissie was de organisator. Het festijn werd mede gedragen op de bezieling van Adrie Fiole. Hij was al maanden bij Fokker in de weer voor het toernooi, nam er vakantie voor op en was er trots op dat zijn toernooi zo'n vaste plek had in de schaakkalender: altijd eind augustus voor de clubcompeties begonnen.

Totdat Fokker in financiële problemen kwam, was Adrie Fiole de echte schaakambassadeur van zijn bedrijf. Hij was er trots op dat op een bepaald moment de denksportcommissie de organisatie kon overdragen aan de RSB.

 

Zijn toernooi kreeg zelfs enige tijd extra status als RSB-kampioenschap. Sportief gezien boekte hij ook wel successen, alhoewel zijn status niet werd weerspiegeld in een hoge ELO-rating. Vooral tot zijn eigen verrassing won hij eens in grootste stijl van een schaker met een bovenregionale naam: Ben Riksen. Enkele weken na deze wereldpartij van Adrie zei hij - in het zonnetje op een terras in Dordrecht met de beslissende stand op het bord voor hem - dat hij nog steeds niet wist wat hem overkwam winnen van een schaker, die hij veel sterker achtte dan zichzelf.

 

Hij voelde zich slechts een bescheiden schaker, maar zijn naam in zijn vriendenkring had al een veel steviger klank. Adrie schreef meer schaakgeschiedenis. Met grootmeester Lodewijk Prins onderhield Adrie Fiole een bijzondere, warme band, tot het overlijden van de grootmeester. Prins was toen geen lid van de KNSB, want hij boycotte uit principe de bond. Wel bleef hij schaken in het buitenland en in de Drechtstreek kreeg hij een goede naam mede dankzij schaakpromotor Fiole. Adrie liet de grootmeester met zijn vrouw enkele dagen in 1979 logeren in zijn flat in Papendrecht. Fiole sliep ergens anders en Prins speelde enkele simultaans.

 

Speciaal voor Adrie gaf Prins later nog een nieuwe analyse vrij van zijn wereldpartij tegen de Sovjet schaker Kotov. Prins versloeg deze Rus knap op een olympiade in 1954.

Lodewijk Prins werd daarna gevraagd, waarom hij zo makkelijk won. ,,Ik denk dat ze op het licht afkomen", was zijn commentaar. Dat Prins juist de partij tegen Kotov speciaal nog eens op papier zette voor die gewone schaker uit de Drechtstreek, Adrie Fiole, geeft aan dat Adrie als gevoelsmens bij Prins de juiste (schaak) snaar had weten te raken.

Adrie heeft ook in die tijd nog actie gevoerd voor volledig eerherstel van Lodewijk Prins in de Nederlandse schaakwereld, maar diens zelfgekozen boycot van de KNSB werd toch niet doorbroken.

 

Toen het bedrijf Fokker in de regio Drechtstreek reorganiseerde en stopte, moest Adrie naar een andere baan uitkijken. Dat viel hem zeer zwaar, want werken was Fokker en zijn leven.

Voor iemand die altijd zo vol liefde over zijn bedrijf en zijn schaaksport sprak, dreunde die enorme emotionele klap lang na. De schaaksport bleef wellicht voor hem lang het medicijn om door te gaan.

 

Onze Adrie Fiole heeft in elk geval mee schaakgeschiedenis geschreven in de regio Drechtstreek. Door vooral gewoon Adrie Fiole te zijn, met zijn gulle lach, zijn belangstelling voor ieders potje schaak, de sport te beleven als middel tot sociaal contact, door inderdaad een werkelijke schaakpromotor te zijn.

Hans Berrevoets
(o.a. voorzitter van de toenmalige denksportcommissie)

  

 www.tomsschaakboeken.nl