Schaaksport en C. Buddingh’ tijdens Museumavond

 

23.02.13 Buddingh Schaakfestival in Dordts Museum: de FOTO’S

26.11.12 Kastjes kijken C. Buddingh tentoonstelling

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl 

Buddingh’ Schaakfestival in Dordtse Museum

 

11.02.13 persbericht

Voor ereburger en dichter Kees Buddingh’ was de schaaksport een belangrijke bezigheid, die hij bij schaakclub Dordrecht ook op landelijk niveau beoefende. Reden voor het Dordrechts Museum om de Museumavond van vrijdag 22 februari geheel aan Buddingh’ en het schaken te wijden. De tentoonstelling Kastjes kijken, beeldend werk van C. Buddingh’ is tijdens de gratis avondopenstelling ook te zien.

 

 

C. Buddngh’ en zijn “kastje” met

remiseaanbod van tijger aan kuiken.

 

 

Om 19 uur opent Hans Berrevoets, voorzitter van het Buddingh’ genootschap het avondprogramma. Vervolgens spelen dagclub de Klockelaer en schaaksociëteit De Willige Dame een klokseance tegen Pierre Smeets, de clubkampioen van De Willige Dame. Aansluitend is er een speciale erepartij tussen Adri van der Willigen, de 92-jarige jeugdvriend van Buddingh’, en Han van Gorkom, directeur van het Da Vinci college op het Leerpark.

 

Ook overdag kan menig schaakliefhebber zijn hart ophalen in het museum. De schaakstichting achter de snelschaakmarathon zorgt voor borden, stukken en klokken in restaurant Art & Dining, zodat vanaf 10 uur tot vrijdagavond laat kan worden gespeeld. 

 

Rondleidingen en workshop

Het museum biedt deze avond genoeg andere activiteiten die de moeite waard zijn. Zo is in De Zaal een eerbetoon aan C. Buddingh’ te zien door dichter en voordrachtskunstenaar Simon Vinkenoog, is er een workshop Kastjes maken incl. rondleiding voor kinderen van 6-12 jaar en worden verschillende rondleidingen gegeven door o.a. Buddingh’ biograaf Wim Huijser. Een dichter draagt jazzgedichten van Buddingh’ voor en er kan gedineerd worden met kunstenaar Katinka van Haren. Reserveren via

aanmelden@dordrechtsmuseum.nl.

Kortom, een avond om niet te missen!

 

Winkelaanbieding

In de museumwinkel is de dvd C. Buddingh' - Poëzie in een ander medium van Annemarie Strijbosch en Jeanne van der Horst niet voor € 12,50 te koop, maar voor

€ 10,-. Daarnaast krijgen bezoekers bij een besteding vanaf € 9,95 een gratis Buddingh' boekenlegger. Maximaal 1 per bezoeker.

 

Restaurant

Art & Dining biedt een speciaal Museumavond 3-gangen menu aan dat past bij het thema van de avond. Daarnaast is er vanaf 18 uur een Wijn-Spijs proeverij waarbij bezoekers kunnen genieten van verrassende en heerlijke combinaties van gerechten en bijpassende wijnen. Sommelier Maurice Hamerslag geeft uitleg over het karakter, de eigenschappen en herkomst van de wijnen.

De Museumavond is vrijdag 22 februari gratis toegankelijk van 17-22 uur. Restaurant Art & Dining is geopend tot 23 uur.

Programma

Vanaf 10.00 uur   Vrij schaken in restaurant Art & Dining. Op vele tafeltjes zijn schaakborden te vinden.

 

Vanaf 17.00 uur   Art & Dining serveert een speciaal 3-gangenmenu.

 

Vanaf 17.00 uur   Oude filmfragmenten uit de jaren ‘60 en ‘70 waarin C. Buddingh’ te zien is: De beste gedichten schrijft men al aardappels schillend (1964), Poëzie in Carré (1966), Poets (1969), Zoeklicht (1973) en Kortweg (1974). Locatie: de Zaal.

 

17.30 uur             Schuif aan bij beeldend kunstenaar Katinka van Haren voor een gezellig diner. Reserveren via aanmelden@dordrechtsmuseum.nl

 

19.00 uur             Opening schaakactiviteiten door Hans Berrevoets, voorzitter Buddingh’ genootschap. Aansluitend spelen dagclub de Klockelaer en schaaksociëteit De Willige Dame een klokseance. Doorlopend tot 22.00 uur. Locatie: de Salon.

19.00 uur             Workshop Kastjes maken voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Einde 20.30 uur. Start: Hal entree.

 

19.15 uur             Inleiding over C. Buddingh’ en het schaken door biograaf Wim Huijser. Aansluitend een speciale erepartij door Adri van der Willigen, de 92-jarige jeugdvriend van Kees, tegen Han van Gorkom. Start: de Zaal.

 

19.30 uur             Schaaktoernooi met deelnemers van schaakclub Dordrecht en schaaksociëteit De Willige Dame. Locatie: tentoonstellingszaal Kastjes kijken (1e verdieping).

19.45 uur             Rondleiding Lezen in de kunst. Start: Hal entree.

 

20.00 uur             Presentatie door Katinka van Haren over haar beeldend werk en haar fascinatie voor Buddingh’. Locatie: Wijnbar.

 

20.15 uur             Muziekgroep Dichterbij zingt Buddingh’. Locatie: Wijnbar.

 

20.30 uur             Rondleiding door de tentoonstelling Kastjes kijken door biograaf Wim Huijser. Aansluitend signeert Huijser zijn boek in de museumwinkel. Start: Hal entree.

21.00 uur             Voordracht jazzgedichten van Buddingh’.

 

21.30 uur             Rondleiding Lezen in de kunst. Start: Hal entree.

 

22.00 uur             Voordracht gedichten. Locatie: Wijnbar.

 

22.15 uur             Prijsuitreiking schaaktoernooi. Locatie: Wijnbar.

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl