BUDDINGH’ -dagen in Dordrecht:

vanaf 24 november

 
meer (schaak) -nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 


In Dordrecht wordt op 24 november 2007 op allerlei manieren stil gestaan bij de Dordtse schaker/dichter C.Buddingh'. Het zal dan 22 jaar geleden zijn, dat de Dordtenaar overleed. In de stad zijn allerlei festiviteiten rond Buddingh'.

Op www.tomsschaakboeken.nl is een speciale Buddingh' afdeling.  De aanleiding voor de Buddingh’ activiteiten komt ook door het ontstaan van zijn bekende werk in de tijd dat hij met de latere IM Constant Orbaan in een sanatorium verbleef. Daarom hierbij de Buddingh-info:

 

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van C. Buddingh’s oergorgelrijm ‘De blauwbilgorgel’, zal er op zaterdag 24 november 2007 en in de daarop volgende week in Dordrecht een aantal publiekevenementen plaatsvinden.

De Dordtse dichter C. Buddingh’ schreef het gedicht in de winter van 1942/43 in het sanatorium Zonnegloren in Soest. Begin 1943 verscheen het voor het eerst in het legendarische tijdschrift De Schone Zakdoek. Sindsdien heeft het gedicht – en lied – de aanleiding gevormd tot het ontstaan van veel meer gorgelrijmen, die in een groot aantal bundels, tijdschriften en bloemlezingen zijn verschenen. Buddingh’ schreef een tweetal series in 1953 en in 1984/85, tot enkele maanden voor zijn overlijden op 24 november 1985.

Maar het gedicht daagde vooral ook zeer velen uit tot het maken van nonsenspoëzie, het op muziek zetten van de bestaande gorgelrijmen voor kinderkoren en rappers, tot de creatie van een groot aantal beeltenissen van de blauwbilgorgel, tot talloze onderwijsprojecten, en vormde de inspiratie voor een animatiefilm, radio- en televisieprogramma’s, pastiches en oden.

De blauwbilgorgel is 65 jaar na zijn/haar geboorte een van de meest jonge en aansprekende teksten in de Nederlandse literatuur.

Op 24 november zal daarom een drietal uitgaven het licht zien:

  • Raban! Raban! Raban!; Buddingh’s Blauwbilgorgel met pensioen – Wim Huijser en Peter de Roos, Uitgeverij Aspekt, Soesterberg.
  • C. Buddingh’ leest: De Blauwbilgorgel en andere gedichten – samenstelling Wim Huijser en Peter de Roos, Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam i.s.m. DiEP, Dordrecht
  • ‘Ik knoester met mijn knezidon’; de blauwbilgorgel 65 jaar – ca. 35 dichters brengen een ode aan de blauwbilgorgel, Uitgeverij Liverse, Dordrecht.

In ‘Galerie De Compagnie in Dordrecht zal op de middag van 24 november de eerste exemplaren van de boeken worden overhandigd aan de familie Buddingh’.

- Een aantal light verse dichters zal een ode aan de blauwbilgorgel voorlezen,
- Een kinderkoor brengt een tweetal versies van het Blauwbilgorgel-lied ten gehore.
- Het kwartet Dichterbij presenteert een nieuwe eigentijdse muzikale versie van het gedicht en
- De Dordtse kunstenares Katinka van Haren zal haar blauwbilgorgel-collages presenteren.

In de week na 24 november zal door Stadsarchief/DiEP een viertal minitheatertjes in de binnenstad van Dordrecht het leven en werk van C. Buddingh’ onder de aandacht van het publiek worden gebracht.

Voor meer informatie over deze gebeurtenis:
Wim Huijser, tel. 06 – 53926149, Wim@axioma.nl

Meer over C. Buddingh' in het Buddingh' Dossier en op
de Buddingh’pagina van tomsschaakboeken.nl

 

www.tomsschaakboeken.nl

S