(Schaak) Kastjes kijken –

beeldend werk van C. Buddingh’ in museum

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

26.11.12

De schaaksport zit eerste rij in het Dordrechts Museum. Dit weekeinde is er de expositie Kastjes Kijken geopend. Kees Buddingh’, die ook een grote schaakliefhebber was, liet zich in zijn beeldend werk meermalen inspireren door het schaken. Het eerste beeldend werk is een zakschaak- spelletje in een kastje met als dubbele titel: ,,de droom van een damschijf”. Het blad MATTEN zal in het eerste nummer in het nieuwe jaar veel aandacht besteden aan de beeldende kunst van Kees Buddingh’.  Hij wordt beschreven als een dichtend schaker.

 

 

Buddingh’met drie van zijn kastjes

foto Willem Timmer

 

Wim Huijzer, de biograaf van de Dordtenaar, schreef in MATTEN ook ter gelegenheid van de expositie van Buddingh’, die tot maart 2013 in het Dordrechts Museum te zien is. Op de laatste vrijdagavond van februari zal speciaal aandacht zijn in het museum voor de schaaksport. Nadere informatie zal daarover verschijnen op www.tomsschaakboeken.nl

 

Dichter/schaker Buddingh’, die in 1985 overleed, was vaak een eregast op het Interpolis toernooi in Tilburg. Hij speelde jarenlang extern in het eerste team van schaakclub Dordrecht. Van Buddingh’ verschenen ook enkele schaakgedichten.

 

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Dordrechts Museum is op 24 november het boek: Kastjes kijken – beeldend werk van C. Buddingh’, uitgekomen. Het is geschreven en samengesteld door Wim Huijser, met een inleidend essay van Laurens van Krevelen, kenner van het surrealisme in Nederland en oud-directeur van uitgeverij Meulenhoff. Het boek wordt uitgegeven door het Buddingh’ Genootschap i.s.m. het Dordrechts Museum. Uiteraard zijn er schaakkastjes in het boek opgenomen.

 

Wim Huijzer: ,,Zoals Buddingh’ er in zijn poëzie naar streefde een maximaal effect te krijgen met een minimum aan middelen, zo probeerde hij dat in de kastjes ook. ‘Kijkkastjes’ of ‘droomkastjes’ werden deze objecten ook welgenoemd. Ze kregen meestal een literaire titel. Tussen 1971 en 1974 maakte Buddingh’ er bijna honderd, afgewisseld met andere objecten en schaakbordcollages. Zelf zag hij ze meer als driedimensionale gedichten; hij sprak dan ook over ‘dichten in een ander medium’. Zijn werk trok de aandacht van de media en hij werd onder andere gevraagd voor exposities in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het Dordrechts Museum en ‘t Coopmanshűs in Franeker.”

 

Buddingh’ Genootschap

Het Buddingh’ Genootschap probeert vanuit Dordrecht Buddingh’ levend te houden en telt een vijftigtal donateurs. Het bestuur heeft zich ten doel gesteld dat aantal in de komende twee jaren uit te breiden tot honderd. Het bestuur van het Genootschap heeft schaker Hans Berrevoets als voorzitter.

 

 

www.tomsschaakboeken.nl