Conchita Dwars in 2009 veertig jaar lid van Schaakclub Dordrecht

-       Conchita Dwars Jubileumtoernooi

 

 

 

In 2009 is Conchita Dwars veertig jaar lid van schaakclub Dordrecht. Zij deed vier keer mee aan het Nederlands (dames) kampioenschap. Daarnaast speelde zij namens Nederland enkele keren in een interland mee. Die status van international hebben overigens ook de Dordtenaren Hans Wertheim en Henk van Donk. Wertheim is enkele jaren geleden overleden. Van Donk werd verzorgd in verpleeghuis Crabbehoff en is onlangs overleden.

 

Een recente Conchita (foto Jan Dwars)

 

 

Conchita begon in de uitslagen als mej. Van der Weterings. Zij leerde het schaken tijdens een vakantie van haar vriend Piet Pluymert. Het verhaal gaat dat op deze wijze op een passende wijze een regenachtige vakantie in de tent werd doorgebracht. Kort daarna sloegen ook de broers van Conchita, Richard en Paul, aan het schaken. Hun zus hield echter vol en bleek niet alleen een goede schaakster te worden, maar ook een plezierige en gezellige deelneemster in talrijke wedstrijden.

 

In Dordrecht begon zij natuurlijk in de laagste groep, maar zij klom snel omhoog. Conchita werd in 1971 voor de eerste keer voor een internationale wedstrijd geselecteerd, toen de stad Dordrecht tegen de Engelse partnerstad Hastings speelde. 

 

NK Dames

In 1978 vierde schaakclub Dordrecht het negentig jarig bestaan met de halve finale van het Nederlands dameskampioenschap. Hierdoor gaf de club haar de kans zich te plaatsen voor het kampioenschap van Nederland. In 1980 regelde de toenmalige denksportcommissie (met Hans Berrevoets als coördinator) de tweede halve finale voor de dames in Dordrecht. Het toenmalige Huize Johanna was net tot een denksportcentrum verbouwd, dus vond de beheerder schaken wel een leuke promotie. Later bleek een denksportcentrum op die plek niet zo levensvatbaar te zijn en thans is er o.a. lunchroom Den Witten Haen te vinden.

 

Conchita heeft één keer dicht bij de Nederlandse titel gezeten, maar kwam in de finale van het toernooi net te kort. Schaaksters van haar generatie waren Corry Vreeken, Carla Bruinenberg, Cathy van der Mije, Ada van der Giessen, Erika Belle, Hanneke van Parreren, Yvette Nagel enz.

 

Bekende Dordtse

Conchita is moeder van de ook niet onbekende 31-jarige schaker Marcel Pluymert, die voor Dordrecht 2 speelt en eerder ook voor De Willige Dame 1 uitkwam.

Voor schaakpromotie is het een prima idee om de schaakster eens in het zonnetje te zetten, die door haar sportloopbaan ook wel een beetje een bekende Dordtse werd. Conchita is thans werkzaam bij de gemeente Dordrecht.

 

Buiten haar club komt zij niet zo vaak in actie achter het schaakbord. Als zij in vorm is, kan zij op hoog niveau meedoen. Toen Dordrecht 2 in 2003 degradeerde uit de hoogste klasse van de RSB (met de markante score van tien matchpunten uit tien wedstrijden!) pakte Conchita een score mee van 8,5 uit 10.  Haar teamgenoot Cor Oliemans benaderde met 5 uit 9 als basisspeler haar prestatie nog het meest. 

 

HB