COR PAANS

Interview voor de RSB-site door Ronald Damhuis
Cor Paans in het RSB ABC
Praeses Cor Paans, overal en altijd actief voor De Willige Dame
Cor Paans en Jaap Mol op de RSB ledenvergadering

foto’s: 1,2,3 tvb * 4,5 Ab Scheel

 

 

Interview van week (03):

Cor Paans van De Willige Dame

 

door Ronald Damhuis

Vanavond op bezoek bij de Willige Dame, natuurlijk ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de speellokatie, en wie kun je dan beter interviewen dan de oprichter en praeses voor het leven: Cor Paans. Zoals bekend speelt De Willige Dame in de historische poffertjessalon Visser. Mijn angstgegner Rinus van der Linde verhaalde mij eens dat hij na de watersnoodramp te Dordrecht ging logeren en dat de poffertjes toen al een grote indruk maakten op de jeugd.

 

 

VISSER’s Poffertjessalon op dinsdagavond tijdens de

eresimultaan door Hans Berrevoets. Rechts vooraan

Jaap Mol, helemaal links speelt Cor Paans.

 

De salon is natuurlijk ook het beeldmerk van de website van Tom van Bokhoven, de huisjournalist en webredacteur van De Willige Dame.

 

Afgelopen week hebben we als 3-Torens aan DWD een retourticket richting promotieklasse gegeven door Oostflakkee kansloos te laten. Als schatplicht gaat de drankrekening vanavond naar de penningmeester van DWD, die trouwens ook alle andere bestuursfuncties schijnt in te vullen.

Abdij met brouwerij in Westmalle

 

Terwijl Hans Berrevoets een simultaantje geeft, neem ik de barfunctie over van Jaap Mol. Bij de tap aangekomen, ontwaar ik de Belgische bieren die mij lonken om overspel te plegen. Het bitterzoete vocht van het trappistenbier, al sinds 1836 gebrouwen in de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart te Westmalle (zie foto), bolt in het glas en brengt herinneringen boven aan het gastenverblijf aldaar. Er is geen betere plaats om tot bezinning te komen. De Svesnikov-bijbel van John van der Wiel in je koffer, om 4 uur 's ochtends opstaan en om 8 uur 's avonds onder de lakens, een omgekeerde wereld. Dat waren nog eens tijden. Cor is (on)gelukkig snel klaar en daardoor kunnen we aan het interview beginnen.

 

"Ik ben al bijna vijfentwintig jaar lid van deze sociëteit/ vereniging. Nadat ik een aantal zondagavonden met mijn vriend en buurman (Aart Camijn, red.) wat partijtjes geschaakt had kregen wij de behoefte de kring uit te breiden. Enfin, dat ging van 2 naar 4, vervolgens 6 enzovoorts.
In september 1983 speelden we met ongeveer 10 mensen op de dinsdagavond. Dit vond nog allemaal plaats in de huiskamers van de leden. Het is toen dat we de naam gekozen hebben op een vrolijke avond. Natuurlijk kwamen er vele namen op tafel,scheve torens, wit-zwarte en springende paarden, etc. Het had alvast een hoog W. Vandersteen gehalte. Het is de Willige Dame geworden. Een naam die bij ons alvast wat losmaakte.
De leden van het eerste uur waren allen zo rond de dertig en hadden het spel vooral in de huiselijke kring geleerd, van vader, broer of oom Jaap. Nu zijn we 25 jaar verder en van de mensen van het eerste uur is er nog maar één over."

 

 

Twee steunpilaren van De Willige Dame:
Cor Paans overhandigt Hans Berrevoets zijn prijs bij

het eerste Den Witten Haen-toernooi

 

"Echt veel beter ben ik niet gaan schaken. Ooit rond de 1550, nu rond de 1400 is niet bepaald topniveau. Het is zeer afhankelijk van de hoeveelheid tijd die ik erin stop. Thuis eens wat nakijken, partijtje naspelen, doet mijn niveau wel stijgen. Zodra ik dit niet doe, val ik weer als een baksteen terug.


Ik kan genieten van een man als Pierre Smeets bij mij in de vereniging. Pierre vind ik een ontzettend creatieve speler met hele mooie vondsten op het bord. Ik ben dus al trots op de remise die ik tegen Pierre speelde tijdens de kampioenssimultaan (een traditie in onze club) .


Het grote topschaakgebeuren volg ik bij vlagen. Nu met het Corus toernooi doe ik dat wat meer. Verleden week ook geopend met een Ben Oni tegen Kees van 't Hof, à la Topalov-van Wely, maar het mocht mij niet baten."

 

 

"In onze kleine club bestaat het bestuur ook maar uit twee mensen. Jaap Mol is onze secretaris, wedstrijdleider en penningmeester en regelt dus voor de club en onze leden heel veel. Aangezien we in de zaak van Jaap spelen betekent dit dus ook dat Jaap iedere speelavond aanwezig is, dat is een flinke belasting. Ik probeer dat ook, neem meestal de bar er ook bij en speel vervolgens mijn partijtje. Die combinatie maakt de concentratie vaak wat moeilijker.


We hadden ooit een clubblad maar dat is al een poosje ter ziele. Wim Platje was daar de drijvende kracht achter en er stonden regelmatig illustraties in van Ron van Maaren.

Nu staan op onze site, Tomsschaakboeken-De Willige Dame, al heel vroeg de uitslagen en de stand van de interne competitie. Alle activiteiten en gebeurtenissen komen daar door toedoen van Tom van Bokhoven en een aantal actieve leden prima aan bod."

 

 

 

Cor Paans in Den Witten Haen

 

"Een aantal van onze leden is heel actief met promotie van het schaken in Dordrecht. Er is een lunchschaak competitie, een huiskamerdag in de Wilhelminakerk (in samenwerking met andere verenigingen ), er wordt geschaakt in wijkcentra en er komt binnenkort weer een "Den Witten Haen" toernooi. Deze activiteiten zijn niet direct bedoeld voor ledenwerving, meer voor schaakpromotie, maar dragen er wel toe bij dat we weer wat aanwas hebben qua ledental. Wij hebben een flink aantal leden die ook bij andere verenigingen spelen. Deze leden zeggen dat ze bij De Willige Dame iets vinden dat ze elders ontberen. Dat stukje is vooral de prettige sfeer en dat was 25 jaar geleden ook de bedoeling bij de start van de club.
Maar goed Ronald, ik zie dat je biertje leeg is. Straks praten we wel weer verder."

 

Ergens kan ik mij herinneren dat we ook nog een partij geschaakt hebben en dat Cor met een verbluffend nieuwtje kwam waardoor de Svesnikov de dodo op haar pad richting vergetelheid kon volgen. Het notatieformulier heb ik maar opgegeten en weggespoeld met een laatste glas Westmalle. Geen partij derhalve dit keer, anders moet ik eerst even met een nieuw schaakboek in retraite te Westmalle. Eigenlijk wel een goed idee; hopen dat Jerry een beetje opschiet.

Bron:  RSB site

 

Cor Paans in het RSB ABC

 

De Willige Dame, Dordrecht, oprichter, met Aart Camijn, praeses/ voorzitter, barman, aanjager De Willige Dame/Dordrecht, 1983-heden.

 

De leden hebben Cor Paans benoemd tot voorzitter/praeses voor het leven. Hij zit inmiddels (2006) in zijn 23ste regeringsjaar. Cor maakte als voorzitter de omschakeling mee van huiskamerclub naar schaaksociëteit in hartje Dordrecht met unieke gastvrijheid in poffertjessalon Visser (zie Mol).

 

Aan het begin van elke nieuwe competitie heeft elke deelnemer evenveel kans om de nieuwe clubkampioen te worden. Paans heeft in 1986 samen met een toenmalige wethouder (Gerd Meelker) nog het nieuwe schaak-weekblad Schaaknieuws ten doop gehouden op de toren van de Grote Kerk. Dat gebeurde na een schaaktoernooi op 70 meter hoge toren waaraan IM's meededen zoals Herman Grooten en Johan van Mil. Foto's van de schaakstunt op hoogte verschenen in allerlei landelijke bladen.

 

Bron: RSB ABC

 

Praeses Cor Paans altijd overal actief

voor De Willige Dame

 

 

De voorzitter/praeses voor het leven bij schaaksociëteit de Willige Dame, Cor Paans, is altijd overal actief voor de club. Hij begeleidt als non-playing captein teams, is interne met Jaap Mol de barman, speelt gelijk zijn partijtje mee, is interactief tussen mensen en kan als diplomaat belangen harmoniseren.

 

Cor Paans noteert een zet in de slotronde van de Promotieklasse in de wedstrijd Spijkenisse 2 - De Willige Dame 1 op woensdag 4 april 2007.   Foto: Ab Scheel    

 

Een nieuw element is zijn debuut in de promotieklasse van de RSB (zie foto). Cor Paans viel op het laatste moment voor DWD 1 in. De wedstrijd ging met 6-2 verloren. Alle eer ging naar Spijkenisse 2, dat gelukwensen verdient voor promotie naar de KNSB. Helaas, helaas miste Sliedrecht net dat ticket op een bordpuntje. Zo is het spel.

Op de site van de RSB zijn al alle uitslagen en standen en de persoonlijke scores te vinden.

hb

 

Cor Paans en Jaap Mol op de Algemene Ledenvergadering RSB

 

13.09.07 

Cor Paans en Jaap Mol vertegenwoordigden De Willige Dame op de Algemene Ledenvergadering die gisteren is gehouden.

 

Cor Paans (links) en Jaap Mol beleven een vrolijke avond

(foto Ab Scheel)

 

We citeren de RSB-site uit een korte samen-vatting van Ab Scheel:

 

Het voorstel tot wijziging van de statuten werd (met uitzondering van artikel 5) aangenomen, evenals het huishoudelijk reglement, de geschillencommissie en het competitie reglement, met hier en daar wat kleine aanpassingen, …….”

tvb