In Memoriam Dick de Jong (1949-2009)

 

 

 

Het Groene Hart kende Dick de Jong in allerlei rollen. Deze krant bericht op eigen wijze over zijn overlijden:

 

Door JAN BELT

Een man van de lange adem. Dat was Dick de Jong als sportmedewerker van deze krant. Neem zijn bijdragen over tennis, één van zijn favoriete sporten.

 

 

 

Dick de Jong

 

Niet zelden zat Dick, een geboren Dordtenaar, tot na middernacht zijn artikelen te maken over de verrichtingen van de regionale clubs. Uren bellen en tikken. Maar van stress was niks te merken. Zoals heel veel dingen die hij zo deed, toonde Dick zich immer uiterst nauwkeurig. Eigenlijk mocht er zelfs geen klein dingetje fout gaan.


Natuurlijk bezocht de Alphenaar, voor de fusie van het AD en enkele regionale kranten (2005) al tientallen jaren corrector bij Rijn en Gouwe (dagblad en weekbladen), ook het grote tennistoernooi in zijn woonplaats: TEAN International. Ingespannen volgde hij dan de partijen en tegen de tijd dat zijn verhalen klaar waren voor de krant, bleek het alweer een latertje te zijn geworden.


Dan die andere (sport)liefde: de denksport en in het bijzonder het schaken. Dick deed ooit ook aan atletiek en zwemmen, maar het ultieme plezier beleefde hij achter het schaakbord. Als amateur deed hij mee aan het (inter)nationale bekendheid genietende Corus-toernooi (vroeger Hoogovens). Hij kwam graag beslagen ten ijs. Ruim twee jaar geleden publiceerde deze krant een interview met hem. Een opvallende uitspraak: ,,Prestaties zijn aardig, maar daar gaat het voor mij niet in de eerste plaats om. Ik verlies liever na een spectaculaire partij dan dat ik na 10 zetten een dame cadeau krijg.''


Dingen bijhouden, dat kon Dick heel goed. Vermaard om zijn keurige schema's voor het tennis en de andere jobs die hij deed. En wel heel bijzonder: zijn collectie schaakpartijen. Hij heeft ze bijna 30 jaar verzameld en de teller stopte ergens boven de zes miljoen. Monnikenwerk. Dat kon je aan Dick overlaten.


En je kon ook altijd bij hem aankloppen als je met een taalprobleempje zat. Dick wist dan wel hoe dat moeilijke woord of die bijzondere uitdrukking op de juiste wijze moest worden gespeld. Hij was er ook wel een beetje trots op om zo'n taalpurist te zijn.


Helaas werd Dick niet lang nadat hij stopte met werken ziek. Een strijd die hij niet kón winnen. Dick de Jong is maandag j.l. overleden. Vrijdag 17 april (12.15 uur) is er een plechtigheid in het Alphense crematorium aan de Verlengde Aarkade
.