Remisekoning Frank Stoute

houdt van gezelligheid

 

 

 

ZWIJNDRECHT/AMBACHT/DORDRECHT

 

 

 

 

Wie schaakclub Zwijndrecht zegt , zegt snel Frank Stoute. Hij is inmiddels voorzitter van een promotieklasse vereniging. Dat is uniek voor de club, die in 1962 begon. Zoiets is wel prima Zwijndrechtpromotie. Dat verdient Frank en de club ook...

 

 

De schijnwerper siert ook Frank Stoute. Hij is vanaf 17 november 1997 de voorzitter van de Zwijndrechtse schaakclub. De in Ambacht geboren FRANK is een multi-inzetbare schakerpromotor

 

Hart

Voordat hij voorzitter van Zwijndrecht werd, was hij al in verschillende rollen bij zijn club actief. De jeugd heeft zijn hart gestolen en daarom is het in huize Stoute, met de zonen Eelco en Remco als aanjagers, ook makkelijk een zoete inval. Vrouw Annelies geeft met liefde Frank de (schaak) ruimte. In Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht heeft Frank schaaksporen liggen.

 

Regionaal

Op schaakgebied mag worden gezegd dat ook regionaal Frank vanaf 1979 zijn steentjes vaak bijdraagt, zoals in de denksportcommissie en als spreekstalmeester vaak met Hans Berrevoets bij evenementen van schaakclub Sliedrecht.

 

Dat regionale omvat dan, het reisbureau Stoute Van Rekom, inzet en  ideeën voor de feestavonden, dagen rondom jubilerende schakers. Met Frank erbij is het op voorhand een groot succes. Schakers hebben goede herinneringen aan reizen naar Antwerpen, Utrecht, maar vooral Slowakije.

 

Frank Stoute als lakei

 

En wat te denken van zijn optredens bij de presentaties van De Leeuw, waarmee overigens ook Hans Berrevoets zich bezig houdt. Frank dient veel koningen als het maar om promotie gaat. Frank’s optreden als lakei tijdens het jubileumfeest van Schaakvereniging Sliedrecht (zie foto) was heel typerend. En: achter de schermen was hij ook alweer betrokken als taalkundig controleur geweest van de nieuwe druk van De Leeuw. Zijn bindende factor is van enorm belang voor het regioschaak.

 

1962

De Zwijndrechtse clubwortels - zo verhaalde clubkampioen Wim van Dijk - gaan terug tot 1962. Bedrijfsschakers bij het bedrijf Grostacon besloten toen lid te worden van de RSB, dus werd een echte club opgericht. Alleen de oude leden van Zwijndrecht hebben nog onder die bedrijfsnaam gespeeld.

 

Volgens de door Wim van Dijk nageslagen archieven was Frank in twee etappes lid van Zwijndrecht. Vanuit zijn woonplaats Dordrecht was hij actief bij en voor de jeugd van Zwijndrecht.

De Dordtenaren Arnold van 't Hof en Ron Hofman speelden in de jaren zeventig ook intern bij Zwijndrecht. Wim Jongeneel was vanuit Dordrecht ook in Zwijndrecht actief.

 

Verder kunnen nog namen worden genoemd zoals Ronald Haring, Peter van Die en Bram Goudswaard. Vooral de komst van de vrijdagavond club Groothoofd betekende voor Zwijndrecht ledenverlies op het niveau van het eerste team.

 

Schaaktoneel

Frank Stoute verdween in de jaren tachtig op een gegeven moment van het schaaktoneel. Onderzoek heeft vastgesteld dat hij circa achttien maanden er tussenuit is geweest. Zijn baas - specialist in hout en nog meer - Jongeneel zette hem in Bovenkarspel in.

 

Dat bleek een niet zo gelukkige keuze te zijn voor de familie Stoute, ver weg van familie en mogelijk ook alle schaakvrienden. Annelies en Frank hadden daar het gevoel in een vreemd buitenland te zitten. Zij kwamen terug, met één verschil. Dordrecht werd als woonplaats ingeruild voor Hendrik Ido Ambacht, waar Frank ook al zijn jeugd had doorgebracht.

 

Jeugdlid van toen en topper van nu Wim van Dijk, roemt Frank voor brede inzet.

 

Jeugd

,,Frank struinde vroeger met de jeugd alle toernooien af Dat was in ieder geval toen ik nog bij de jeugd speelde. Uiteraard in zijn (rode?) Kever met zoveel mogelijk jeugd op de achterbank op de stalen middensteun; wordt nog door menig oud-jeugdlid herinnerd."

Wim van Dijk, de vaste kopman van Zwijndrecht 1, heeft Frank op minstens één troon zitten: ,,Hij staat bij ons bekend als de absolute remise-koning. Wint zelden, maar verliest ook zelden.

Je moet het als tegenstander wel erg bont maken en te ver gaan, wil Frank een winstpoging wagen.Als er maar een biertje is, dan is de gezelligheid niet ver weg".

Er blijkt toch een tacktiek te zijn om Frank te laten wiebelen, zo wil Wim wel onthullen:,, Je kunt hem ook als tegenstander narren door hem een pluche-stoel te geven.

Hij kan hier absoluut niet tegen, krijgt daar uitslag en dus de kriebels van."

 

TITEL

Frank Stoute is wel iemand, die de titel van remisekoning over zich heen laat komen. ,,Als je de naam hebt, raak je hem niet kwijt. Ik heb weleens een seizoen gehad met twee remises en verder winst- en verliespartijen. Toch blijf je de remisekoning".

 

Komend seizoen 2008-2009 behoort Frank tot de selectie van Zwijndrecht 1. In maart 2009 volgt een regionale derby tegen de Willige Dame bij de Willige Dame. Naast Wim van Dijk behoren Lennard den Boer, Henk van Gemerden, Roland van Keeken, Jos de Bruin tot de bekende namen in team 1. Kees van 't Hoff is multi-inzetbaar en Frank Stoute: Hij gaat gewoon door met leuk schaken.

Wie op vrijdagavond een leuke club zoekt om te spelen, kan Frank altijd bellen!  Zwijndrecht warm aanbevolen dus.....

 

Hans Berrevoets

PS
De Kever die populair was onder de schaakjeugd van Zwijndrecht had als kleur GROEN.