In memoriam Ir. H.J. van Donk 1920 - 2008


01.11.08 Schaaktopper H.J. van Donk zaterdag in Dordrecht overleden
03.11.08 Leo Jansen noemt Henk van Donk uniek schaaktalent
03.11.08 Rouwadvertentie

04.11.08 Ir. H.J. van Donk: eindspelstudie- en probleemliefhebber

04.11.08 Schaaktopper overleden:  In memoriam door Kees van Tol in Dordtenaar
09.11.08 De laatste KNSB-partij van Henk van Donk, besproken door J. van Rekom
 

10.11.08 Partij H.J. van Donk – H.J. Donner, 1951

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Schaaktopper ir. H.J. (Henk) van Donk (87) zaterdag in Dordrecht overleden

 

door Hans Berrevoets

DORDRECHT - In het verpleeghuis Crabbehoff in Dordrecht is zaterdagmorgen 1 november op 87-jarige leeftijd ir. H.J. (Henk) van Donk overleden. Hij genoot zeker in de schaakwereld een grote bekendheid. Hij speelde zestig jaar (!) in de landelijke KNSB-competitie, eerst voor DD/Den Haag en later Dordrecht. Van Donk was ook maatschappelijk in Dordrecht actief naast zijn werk in de directie van de HTS.

 

Van Donk nam een aantal keren deel aan het Nederlands kampioenschap. Hij was tevens secretaris, vice-voorzitter en ook even voorzitter van het landelijke KNSB-bestuur. Van Donk vervulde ook een aantal malen de rol van captain van het Nederlands schaakteam. Daarom was hij een belangrijke bron voor journalist Alexander Münninghoff voor zijn boek over J.H. Donner.

 

De overleden schaker zal komende week in besloten kring worden begraven in Den Haag, De keus voor die stad ligt voor de hand. Hij heeft altijd met de Hofstad een bijzondere band gevoeld. Dat gold ook voor de Haagse vereniging DD, waarvan hij erelid was. Van Donk schonk deze club enkele jaren geleden ook zijn bibliotheek.

Aangezien hij langdurig meewerkte aan rubrieken in het blad van de KNSB beschikte hij over veel unieke informatie.

 

Van Donk kwam in 1954 naar de stad Dordrecht toe in verband met zijn baan als leraar en later adjunct-directeur van de HTS. Op schaakgebied scoorde hij ook. Van Donk werd twaalf keer kampioen van de stad net als zijn belangrijkste tegenstrever Pank Hoogendoorn (overleden in 1999). De onderlinge partijen tussen Hankie en Pankie, zoals zij in de Engelse partnerstad Hastings werden genoemd, kregen ook landelijk aandacht. Toen Van Donk 45 jaar voor Dordrecht 1 had gespeeld werd dat ook nog uitgebreid belicht. Zover kon worden achterhaald, kwam hij in 1941 voor de eerste keer in DD uit en van 1955 tot 2003 voor Dordrecht 1.

 

Sportief gezien kon hij het spelen in de KNSB-competitie tot het laatst toe goed aan, maar gezien zijn leeftijd had hij na vier, vijf uur schaken vaker moeite om zich te kunnen concentreren.

Toen zijn gezondheid hem parten begon te spelen, trok hij zich uit het actieve schaakleven terug. Van Donk was toen al verhuisd vanuit zijn huis aan de Frans Lebretlaan (een bekend adres jarenlang in het KNSB-blad) naar een flat in Crabbehof en vervolgens het verpleeghuis.

 

Van Donk (24-11-1920) in een van zijn laatste KNSB-wedstrijden: Sc Dordrecht tegen Sv Sliedrecht, 15 maart 2003.
(foto Mark van Hulst)

 

Tijdens de eerste twee Hoogendoorntoernooien (de laatste zaterdag van het jaar in de Dordtse Wilhelminakerk) werd ook telkens bij de betekenis van Henk van Donk voor de schaakwereld stil gestaan. Dat zal nu op zaterdag 27 december wederom gebeuren maar dan in de wetenschap, dat de twee Dordtse schakers die de meeste stedelijke titels veroverden, er niet meer zijn.

Deze site biedt veel achtergrond informatie over ir. H.J. van Donk zoals hij lang heette. In de rubriek Bijzondere Schakers vindt u twee artikelen die aan hem zijn gewijd:

 

H.J. van Donk 1

H.J. van Donk 2 

Partij H.J. van Donk – H.J. Donner, 1951     

Partij J. van Rekom – H.J. van Donk KNSB 2003

 

 

 

Leo Jansen noemt Henk van Donk uniek schaaktalent

 

03.11.08

Henk van Donk was een uniek schaaktalent. Als hij maatschappelijk niet zo actief was geweest, dan had hij beslist de schaakkracht gehad om internationaal meester te worden, zo zegt Leo Jansen (80). Hij was bij schaakclub Dordrecht eens één van zijn belangrijkste concurrenten.

Leo, erelid van Dordrecht en Sliedrecht, vindt dat de zaterdag 1 november overleden Van Donk terecht veel aandacht verdient.

 

Leo Jansen (foto Hans van Steenis)

 

Van Donk en Hoogendoorn waren finalisten in het Nederlands kampioenschap en Leo Jansen, tussen zijn tijd in Dordrecht 1, nog een periode hoofdklasser voor het sterke Rotterdam 1. Jansen is ook de grondlegger van de wereldwijd bekende opening De Leeuw.

 

,,Ik kwam Henk in 1954 voor het eerst achter het schaakbord tegen. De eerste drie wedstrijden won ik van hem. Toen had hij me door. Het leek erop of hij mijn schaakgedachten kon raden. Ik was daar altijd erg van onder de indruk. Henk beheerste de schaakpsychologie als geen ander. Als ik hem vroeg naar hoe het kwam, dat hij wist, welke plannen ik had, kreeg ik vaak een reactie vol geheimzinnigheid terug. Dat maakt hem uniek. Ik moet zeggen, dat als ik zijn schaakleven overzie, hij gewoon achter het schaakbord heel slim was. Van Donk deed alleen zoveel naast het schaakbord, dat hij zijn talent niet heeft omgezet in een titel. Hij kwam er niet aan toe", aldus Jansen.

 

EUWE

Leo bevindt zich met deze reactie in het spoor van oud-wereldkampioen Euwe, die Van Donk goed kende en meermalen over hem schreef in schaakbladen.

Volgens Euwe had Van Donk veel schaaktalent, maar moest hij als schaakbestuurder niet zo actief zijn. Volgens Van Donk kon schaken en organiseren best samen en daarom is zijn naam vanaf ergens 1938 al in landelijke schaakbladen te vinden als winnaar van toernooien en volgden ook allerlei functies. Hij speelde meesterlijk, maar zijn eerste en enige titel was die van ir.

 

Leo Jansen weet, dat soms de Dordtse schakers Hoogendoorn en Van Donk in één (schaak) adem werden genoemd. Zij hoorden tot de top 20 van Nederland.

 

STERKER

,,Wie is er sterker? Pank of Henk? Als ik daarover nadenk en ik kijk terug, dan zeg ik toch: net Henk van Donk. Hij heeft enorm veel talent en soms leek het alsof het hem allemaal kwam aanwaaien. Hij was tactisch erg sterk. Van Donk was creatief in het offeren. Zijn inzicht zag je ook wel terug in de schaakrubriek die hij jarenlang in het landelijke schaakblad van de KNSB had. Pank Hoogendoorn was meer een positiespeler. Hij studeerde hard en verdiende zich enorm in de openingen. Hoogendoorn had veel kennis. Henk van Donk volgde een andere tactiek en dat was hem ook gegeven."

 

Leo beschouwt de dood van zijn schaakvriend als de afsluiting van een tijdperk. ,,Ik heb Henk nog een paar keer aan de telefoon gehad in het verpleeghuis. Hij sprak steeds moeilijker, maar dat overkomt mij ook steeds meer. Hij zat daar in een situatie, dat er geen eigen telefoon meer in zijn kamer was. Henk kon mij steeds niet bellen en daarom heb ik met hem contact gelegd. Ik herkende zijn levensfase wel. Mijn rijbewijs heb ik vorige week ook bewust laten verlopen. Ik wil het andere weggebruikers niet meer aan doen, dat ik nog de weg op ga. Het hoofdstuk Henk is voorbij. De herinneringen blijven nu. Ik koester aan hem de beste herinneringen. Onze schaakduels waren altijd een succes."

 

1928

Jansen is van 1928 en voelt zijn krachten afnemen. ,,Nu een schaakvriend als Van Donk wegvalt, dan zie je steeds minder mensen van je generatie om je heen. Binnenkort word ik weer in het ziekenhuis opgenomen. Ik heb al genoeg gemankeerd. Zover het gaat, volg ik alles op een afstand wel. Jerry van Rekom uit Sliedrecht verzet ontzettend veel werk om wederom een nieuwe uitgave uit te brengen van de Leeuw als openingsboek. Ik vind dat Jerry hiervoor alle hulde verdient. Begin januari 2009 is er weer een Leeuwfeest. Jerry behoort tot die mensen in de regio, die zich altijd positief hebben ingezet voor de promotie van het schaken. Alle lof van mijn kant voor die mensen. Ik bekijk het leven zelf zoals het nu is. Ik kan alleen zeggen, dat in mijn leven, telkens weer een hoofdstuk voorbij is, dat niet meer terugkomt."

 

 

Rouwadvertentie in AD De Dordtenaar
van maandag 3 november 2008

 

 

 

Van Donk als eindspel- en probleemliefhebber

 

Henk Prins, internationaal meester in de probleemcompositie, noteerde enkele persoonlijke herinneringen aan Van Donk:

 

04.11.08

Henk was een groot liefhebber van de eindspelstudie. Op Arves  http://www.arves.org/ staat een mooi artikel over Henk’s kwaliteiten op dat gebied. Ook was hij lid en regelmatig bezoeker van de bijeenkomsten van de Nederlandse Bond van Schaakprobleem-vrienden.

Een aantal keren reed ik met hem mee naar die vergaderingen. Hij was ook aanwezig toen ik een lezing hield over de witte en zwarte Grimshaw (thematiek waarin ik veel moois heb mogen ontdekken) op een van die vergaderingen. Op de terugweg liet hij merken dat hij trots op mij was en complimenteerde mij met de prachtige problemen die ik had vertoond. Zijn warme reactie was tekenend voor zijn interesse. Ik was toen best wel trots op dat compliment van zo’n groot schaaktalent.

Jammer dat wij hem nu moeten afstaan.

 

 

In Memoriam Henk van Donk door Kees van Tol in AD De Dordtenaar van 4 november 2008:

 

 

www.tomsschaakboeken.nl