J.W. Sjoerdsma verdient plaats in de annalen van het Dordtse schaak

 

Senioren die het jeugdschaak in Dordrecht de geschiedenis door hebben geholpen, verdienen een plek op internet. In 1951 werd een jeugdschaakkommissie opgericht om speciale aandacht te geven aan schakende jongeren. Buntsma (zie elders) was de eerste kampioen. Hij is er nu nog trots op.

Verkerk en Jansen waren ook mensen van het eerste uur. Een speciale man verdient speciale aandacht: J.W. Sjoerdsma.

 

We weten veel of we weten eigenlijk weinig over deze vrijgezel, die zijn geld verdiende bij de belastingdienst. J.W. Sjoerdsma werd, volgens eigen zeggen, in 1953 nog kampioen van Bergen op Zoom. In 1955 werd hij in Dordrecht actief voor de jeugd, het bedrijfsschaak, het Dordtenaar-schaaktoernooi en bij schaakclub Dordrecht. Vooral voor de jeugd was hij veel uren in de weer, want toen werden op de zaterdagmiddagen nog toernooien in de stad gehouden. Henk van Maaren, de latere hoofdklasser, Piet Pluymert, Jan Sulman en velen anderen begonnen schakend bij toernooien voor de jeugd, waarbij Sjoerdsma de spin in het web was. Hij had zijn eigen tempo, zijn eigen humor en wist precies hoe de regels waren of volgens hem moesten zijn.

 

Sjoerdsma was in de beste traditie van een ambtenaar zeer plichtgetrouw. Op ledenvergaderingen van Dordrecht moest hij voor de notulen precies de stemmen tellen en dan ging dat ook heel precies, zodat niemand over het hoofd werd gezien. Veel voor was voor hem onvoldoende: hij moest het aantal voorstemmen precies hebben.

 

Trouw was Sjoerdsma aan zijn activiteiten. Misschien was hij er niet altijd plooibaar door, maar waar anderen afhaakten ging Sjoerdsma door, haast onverstoorbaar... Het was een knappe eigenschap om jongeren, die soms alle kanten op konden vliegen, te laten uitrazen. Sjoerdsma bleef Sjoerdsma. Zijn naam is daarom voor veel schakers nog verbonden aan hun periode als jeugdschaker.

 

Hij stond ook ongewild aan de wieg van het teamschaken, dat in de tweede helft van de jaren zeventig vier seizoenen in was. Vooraf zei Sjoerdsma, zoals alleen hij kon zeggen, dat er geen belangstelling voor was. Misschien wilde hij wel zo juist mensen stimuleren om iets nieuws neer te zetten, waarvoor hij dan weer niet avond na avond of zaterdag na zaterdag in de weer moest zijn. Op nog maar 72-jarige leeftijd overleed hij.

 

Sjoerdsma verdient een blijvende plek op www.tomsschaakboeken.nl. Wie herinneringen aan hem heeft, wordt van harte gevraagd om die op te schrijven en te mailen aan deze site. Sjoerdsma verdient dat...

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl