Feest rond schaakpromotor Jan Flach (80 jaar!)

 

 

 

27.08.11

Jan Flach (foto)

heeft vandaag (27 augustus) een groot feest meegemaakt rond zijn tachtigste verjaardag. Het was voor het erelid van schaakclub Dordrecht een grote verrassing zo het middel-punt te mogen zijn! Jan Flach verdient een plek in de schaakhistorie!  Deze aandacht is dan ook een vorm van gelukwens voor Jan, die natuurlijk nog een goede gezondheid wordt toegewenst!  Jan heeft meer afstand genomen tot de schaaksport, die hij zoveel jaren heeft gediend. Hij is niet vergeten.

 

 

Op de site van de  RSB staat al de betekenis van Jan omschreven!

 

BRON RSB eregalerij ABC:

 

Flach Jan, (Dordrecht) Wedstrijdleider. voorzitter schaakclub Dordrecht en erelid (1972-1988). Jan Flach is lange tijd een beeldbepalend bestuurslid geweest bij schaakclub Dordrecht. De man van het rentmeesterkantoor Flach begon in 1972 als wedstrijder. Hij had altijd een bijzonder luisterend oor voor de mensen, die tegen een nederlaag waren aangelopen. Zijn sociale benadering werd de Jan Flach methode. Hij moest het zelf schaken ervoor op een zeer laag pitje zetten.

 

In 1978 speelde hij een centrale rol bij de festiviteiten rond het negentig jarig bestaan van Dordrecht. Zo werd de halve finale van het dameskampioenschap in Dordt gehouden. Tevens was er een grote manifestatie in schouwburg Kunstmin. Daarna gaf hij veel energie aan de organisatie van de viering van het eerste eeuwfeest van schaakclub Dordrecht. Hij was grondlegger van het eerste grootmeestertoernooi Dordrecht: motto in 1988 IBM meesterschaak Dordrecht.

 

Tijdens zijn bewind als voorzitter groeide Dordrecht uit tot een vereniging met 150 leden, terwijl stadsgenoot Groothoofd een groei doormaakte naar even honderd leden. Flach in het jubileumboekje: ,,Ondanks het feit dat er nu twee clubs in Dordt zijn blijft het ledental groeien, De sfeer in de club is altijd prima gebleven en ook het contact met andere verenigingen verloopt prima".

 

Dordrecht 1 vliegt in één ruk - na één jaartje te zijn teruggevallen naar de promotieklasse - naar eerste klasse KNSB. Een historische schaakontmoeting was in 1981 de thuiswedstrijd tegen het profteam van de Variant uit Breda. In een zijzaal van de Verrezen Christuskerk in de wijk Crabbehof schreven de mannen van Jan Flach schaakgeschiedenis. De Variant werd met 6,5 tegen 3,5 verslagen en niet de club uit Breda ging in één ruk van de tweede klasse KNSB naar de eerste klasse KNSB, maar Dordrecht 1. In de humor van Flach: Daarna reden auto's toeterend door de stad, maar het kan ook voor Dordrecht zijn dat promoveerde.

 

KNSB-voorzitter van de jaren tachtig, H.A. Wille, typeerde Flach als een energieke voorzitter van een toonaangevende vereniging in de schaakorganisatie, die dat ook zal blijven.”

 

www.tomsschaakboeken.nl