Jan Veenis, erelid en oud-voorzitter

van S.v. Sliedrecht

- Jan Veenis op 28 september 2015 overleden

- De andere kant van Jan Veenis

- Duizendste Veenispartij bij Sliedrecht

 

 

 

 

Jan Veenis – erelid en oud-voorzitter van Sliedrecht – overleden

 

 

 

Gisteren, 28 september, is Jan Veenis (1934 – 2015)

op 80-jarige leeftijd overleden.

 

29.09.2015 Hans Berrevoets

Een schaakmonument in Sliedrechtse dienst. Zo mag erelid Jan Veenis worden genoemd, die maandagmorgen 28 september op 80- jarige leeftijd is overleden. Jan was net iets ouder, dan de schaakclub waaraan hij zijn hart en ziel had verpand. Daarbuiten was hij in Sliedrecht een bekende persoonlijkheid.

 

Dat kwam ook wel omdat Jan op zijn manier de beeldvorming altijd naar zijn hand probeerde te zetten. Zo ontstonden ook verhalen over Jan en op zijn manier kon hij daarvan genieten. Als wedstrijdleider kende hij ook de regels en als Jan niet de wedstrijdleider was, wist hij moeiteloos de ruimte tussen de regels te vinden.

 

Bij feestavonden van zijn club, die zeer vermaard zijn, wist hij als enige eens moeiteloos de microfoon uit handen van het optredende schaakduo ,,Snip en Snap”  (Frank Stoute, Hans Berrevoets) te halen om zelf het woord te voeren.

 

In 1960 (!) werd Jan bestuurslid bij schaakclub Sliedrecht en tot zijn terugtreden enkele jaren geleden heeft hij zo ongeveer alle rollen vervuld, die er bij een club zijn. Daarvoor past grote dankbaarheid. Jan is echt een voorbeeld van een vrijwilliger, op wie de schaaksport drijft. Zijn optredens gingen met een eigen humor gepaard.

Jan zag dat ook als stimulerend. ,,Ik denk dat ik na vanavond boven je sta in de interne competitie”, zei Jan eens tegen een gastspeler, die tegen de clubkampioen moest. Volgens Jan ging dus van zijn opmerking de juiste prikkel uit, toen aan het eind van de avond de clubkampioen verslagen was en Jan niet boven de gastspeler in het klassement stond.

 

Toen Sliedrecht een keer terugviel uit de KNSB competitie en dus een jaartje in de RSB moest spelen, was Jan direct scherp. ,,Eén lid van de club blijft op KNSB niveau actief”. Jan werkte immers mee aan de KNSB uitslagendienst na elke KNSB ronde en zo maakte hij nieuws. Zo werd een aantal jaren geleden ook zijn duizendste partij bij Sliedrecht bekend 

 

Zoals al eerder op deze site geschreven, is het onmogelijk om een in memoriam te schrijven dat Jan recht zal doen. Hij was volgbaar en soms onnavolgbaar als bestuurder van Sliedrecht. Toen Wim Hokken in 1979 kampioen van de Drechtstreek werd met een nieuwe rating van 2307, had Jan geen twijfel. ,,Ik denk dat dit klopt”. 

 

Jan maakte ook vaak het verschil. Hij haalde op maandag eens prominent de sportkrant van het dagblad De Dordtenaar, want hij was zonder nacompetitie op zijn club gedegradeerd uit de hoogste groep en gelijk uit de tweede groep gepromoveerd.  

 

Bij de foto’s (tvb):

De foto links is genomen op 24 mei 2012 tijdens het OKD.

Op de foto rechts – van 14 okt. 2010 - legt Jan Veenis de werking van de elektronische klok uit aan Ank van Bokhoven.

 

 

Zie ook de herinnering aan Jan Veenis geschreven door Jerry van Rekom.

 

 

De andere kant van schaker Jan Veenis

 (1934-2015)

29.09.15 HB

In 2006 was Jan Veenis op een ander gebied in het nieuws. De schaker, die tussen 1960 en 2013 allerlei functies vervulde bij Sliedrecht, had een andere kant. Deze mag niet onbelicht blijven:

 

SLIEDRECHT - Jan Veenis (zie foto) neemt na 26 jaar afscheid van de fysiotherapie. Veenis begon zijn arbeidscarrière als gymleraar op de LTS in Sliedrecht. Daar probeerde hij zijn leerlingen aan te zetten tot sporten en bewegen.

 

Daarnaast raakte hij geïnteresseerd in de onderwerpen blessures, pijn en de vraag waarom het bewegen niet meer zo gemakkelijk gaat. Hij stelde zich de vraag: wat zit er achter de pijn en hoe kan ik dat veranderen? Daarom ging hij, naast zijn baan, fysiotherapie studeren in Utrecht. In 1978 slaagde hij op 44- jarige leeftijd voor zijn examen fysiotherapie. Jan besloot het docentschap en de fysiotherapie te combineren.

 

Op de opleiding fysiotherapie van Tim van der Laan werd hij docent en daarnaast wilde hij het vak ook in de praktijk uitvoeren. Jan Veenis ging werken in de praktijk fysiotherapie bij Peter Blaas in het Groene Kruisgebouw. Jan maakte de verhuizing mee naar de Kerkbuurt en de veranderde namen, via praktijk Kerkbuurt naar de huidige naam Balans. Jan Veenis heeft de afgelopen 26 jaar menigeen onder behandeling gehad, daarnaast heeft hij nog jaren lang zwangerschapsbegeleiding gegeven. Jan Veenis is per 1 oktober gestopt met de uitoefening van fysiotherapie.

 

Hij heeft afgelopen vrijdag (in 2006 dus!, red.) afscheid genomen van zijn collegae. Toch zal Jan Veenis altijd betrokken blijven bij de bewegende mens en fysiotherapie. Hij blijft bewegen dus je kunt hem nog overal tegen komen op zijn fiets en de diverse sportvelden.

 

Zijn beide zoons zijn ook werkzaam als fysiotherapeut, Ron in Zuid-Afrika en Erik-Jan in Duitsland. Dus zal er in huize Veenis nog heel wat discussie over het vak plaats vinden.

 

 

Duizendste Veenispartij bij Sliedrecht

 

Een historisch moment stond er op donderdagavond 22 november op de kalender van schaakclub Sliedrecht. Erelid en erevoorzitter Jan Veenis speelde zijn duizendste partij. De club had dat niet zo bijgehouden, maar Jan Veenis is goed thuis in cijfers, dus liet dat heugelijke moment niet zo voorbij gaan. Veenis hoort bij de clubhistorie. Wie hem lang of kort beschrijft, doet hem tekort. Daarom hieronder een opsomming.

 

 

Jan Veenis zit hier rechts, tegenover

Jan Willem Kraaijeveld, die ook in

de 1000ste partij zijn tegenstander was.
(foto Drechtstedentoernooi 2007)

 

Veenis, Jan, (Sliedrecht), voorzitter, wedstrijdleider, algemeen bestuurslid voor het leven bij schaakclub Sliedrecht (1960-heden).

 

Afgebroken partijen

De man, die afbreken in RSB-competitie in november 1985 ter discussie stelde. In februari 1986 wees het RSB-bestuur de wijziging nog af, want het zou afbreuk doen aan de competitie. ,,Er zijn mensen die beter zijn in snelschaken dan in gewoon schaken. Deze groep zal het dan aansturen op uitvluggeren van de partij". In 1992 werd de regel Van Veenis wel standaard in de RSB-competitie ingevoerd en dus de ook door arbiter Greevenbosch in 1985 al bekritiseerde arbitrage werd verleden tijd.

 

Onderscheiden

Veenis was betrokken bij het Fokkertoernooi en allerlei andere schaakvormen. Hij vindt dat de club nadrukkelijk een sociale taak heeft en bezoekt ook zieken. Als een clublid even uit beeld is, neemt hij contact op. De gemeente Sliedrecht heeft hem speciaal onderscheiden, net zoals de KNSB.

 

De 1000ste

Veenis vierde zijn jubileumpartij met winst op nestor J.W. Kraaijeveld.
In beide gevallen, gefeliciteerd!