In Memoriam Johan van Mil

- Indrukwekkende bijeenkomst bij crematie van Johan van Mil
- Crematie Johan van Mil maandag 17 november
- Eindhovens Dagblad: Een goede verdediger die niet van ophouden wist
- Wikipedia brengt brengt direct overlijden IM Johan van Mil
- Laat maar een kaarsje branden voor Johan van Mil
- Website De Beste Zet met zeer persoonlijk logboek en foto’s door Erika Sziva


op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 Indrukwekkende bijeenkomst bij crematie van Johan van Mil

 

19.11.08
Maandag is Johan van Mil, na een indrukwekkende afscheids-bijeenkomst, gecremeerd.  Ab Scheel geeft op de RSB-site enkele van zijn ervaringen weer. Hij nam er ook foto’s o.a. van de fraai beschilderde kist. Kijk op:

Afscheid-JohanvanMil

 

Crematie IM Johan van Mil

maandag 17 november

 

Een bericht van Erika Sziva die zondagavond 9 november met haar zonen Alex en Nico afscheid moest nemen van Johan van Mil en waarvan kranten, ANP, veel schaaksites, Wikipedia melding van maakten.

 

Lieve schaakfamilie,

 

Ik wil jullie via deze weg allemaal bedanken voor jullie lieve berichten en energie, die jullie in ons gestopt hebben. In het bijzonder voor de prachtige gedichten, die me stuk voor stuk aan het huilen kregen, wat hebben jullie daar talent voor! En de ontelbare kaarsjes! Omdat ik niet iedereen een uitnodiging kan sturen, bij deze de informatie over de afscheidsdienst. Deze zal op maandag 17-11-2008 om 13.45 uur plaatsvinden in het crematorium 'Rijtackers' in Eindhoven.

 

Vind je het fijn om daar aanwezig te zijn, ben je van harte welkom. In plaats van bloemstukken vragen wij jullie om allemaal een rode of witte roos mee te brengen. Wij willen graag een herinneringsboek maken voor Alex en Nico, omdat ze hun papa al zo vroeg moeten missen en veel dingen niet meer met hem kunnen delen. Wil je hieraan een bijdrage leveren? Neem dan een persoonlijke herinnering mee op A4 formaat.

Veel liefs, Erika Sziva

 

Eindhovens Dagblad over Johan:
Een goede verdediger die
niet van opgeven wist

BEST - Hij stond in de schaakwereld bekend als een heel goede verdediger en een originele speler. De zondagavond overleden Johan van Mil uit Best wist op het bord niet van opgeven. Dat kenmerkte hem ook in het dagelijkse leven.

 

Ondanks alle lichamelijk tegenslag (Van Mil was sinds zijn jeugd nierpatiënt) vocht hij zich steeds terug.
Een zeldzame, zeer agressieve schimmel waarmee hij geïnfecteerd raakte na een hartoperatie die hij in augustus onderging, werd hem fataal.


Van Mil woonde het grootste deel van zijn leven in Eindhoven en was lid van de Eindhovense Schaak-vereniging (ESV). Hij maakte deel uit van de zogenoemde 'Eindhoven-clan', die begin jaren tachtig alle toernooien afging. Met twee leden van die groep, Herman Grooten en Rudy Douven, verzorgde hij destijds de schaakrubriek in het Eindhovens Dagblad. In het seizoen 1983/1984 werd ESV, met Van Mil in de gelederen, kampioen van Nederland.


Van Mil was internationaal meester en nam vier keer deel aan het Nederlands kampioenschap. Zijn beste prestatie was de vierde plaats in 1991 (foto), toen hij onder anderen Loek van Wely en Friso Nijboer achter zich liet. Drie keer werd Van Mil Open Nederlands Snelschaakkampioen. Het laatste meerdaagse toernooi dat Van Mil speelde, was in 2002 in Helmond waar hij gedeeld eerste werd. Hij bleef wel in competities uitkomen: in Nederland (voor Breda), België en Frankrijk.


Van hem is nog een aardige anekdote bekend: Van Mil was een tijdje in de ban van het Zen-boeddhisme. Op een toernooi in een chique hotel in Amsterdam trad hij, in lijn met dat geloof, aan op blote voeten en in spijkerbroek. Hij veegde Jan-Hein Donner, keurig in pak, in dertig zetten compleet van het bord. Commentaar van Donner: 'Hoe sterk zou hij wel zijn geweest met schoenen aan?'


In 1984 stond Johan van Mil mede aan de wieg van Schaaknieuws, het enige Nederlandstalige schaakblad. Hij was als laatste van de oprichters nog aan het blad verbonden. Met zijn partner Erika Sziva, een Hongaarse schaakster die hij in 1989 had ontmoet, richtte hij in 1994 een verzendhuis in schaakboeken op, genaamd De Beste Zet. Dat was eerst gevestigd in Eindhoven en sinds een paar jaar in Best, de huidige woonplaats van Van Mil en Sziva.


Johan van Mil, vader van twee zonen, werd 49 jaar.

 

 

Wikipedia brengt direct overlijden
IM Johan van Mil

 

(door Hans Berrevoets)

Schaakmeester Johan van Mil (49) is zondagavond overleden. Een groot meester is niet meer onder ons en laat Erika Sziva en twee zonen achter. De foto's van het gezin op de website van hun zaak De Beste Zet spreken boekdelen. Daar kunnen geen woorden tegenop.

 

Johan heeft ondanks zijn nierziekte geleefd en zich zeer ingezet. Ik maakte van nabij vooral zijn betrokkenheid voor het blad Schaaknieuws mee, maar ook op andere plaatsen. Ik kan alleen maar in groot respect daaraan terug denken. Johan dacht niet in belemmeringen. Hij was een voorbeeld door in mogelijkheden te denken, ondanks alle pijnen en tegenslagen die het leven voor hem in petto had.

 

Op de forumsite van Utrechtschaak, bij www.tomsschaakboeken.nl en natuurlijk bij de RSB, met steun van webmaster Ab Scheel, mocht ik het verzoek van Erika Sziva ondersteunen door te vragen om voor hem een kaarsje te branden. Andere kaarsjes moesten gaan branden, want het kaarsje van Johan ging uit.

 

Hij passeerde vorige week bij wijze van afscheid nog dierbare plekken uit zijn aardse leven en zondagavond overleed hij in alle rust. Op de website van de beste zet heeft Erika ervoor gekozen om dierbaren uit de schaakwereld daarvan op de hoogte te stellen op een unieke wijze. Daarvoor past alleen maar alle respect en gaf de schaakwereld dankzij bv kaarsjes te plaatsen op websites de kans om zo meeleven te laten doorklinken op de weg, die Johan nog moest afleggen om rustig te kunnen inslapen.

 

Eens speelde hij op kousen grootmeester Donner weg. Een beeld van een aardige schaker was geboren. Als hij ook binnen de RSB op verzoek actief was, dan was er een betrokken medemens aanwezig, die met liefde schaakte en dat spel graag aan meer beoefenaars wilde helpen. Johan zal worden gemist en meer dan dat. Een voorbeeld is vertrekken uit ons weten...

 

Uit respect voor Johan, die we ook als beoefenaar nu moeten missen, de actuele mededeling op Wikipedia:

 

“”(26 maart 1959 -9 november 2008) was een Nederlandse schaker. Hij was een FIDE internationaal meester. In 1993 speelde hij mee in het Open van Reykjavik en bezette de tweede plaats met 6 uit 9. In 1996 eindigde hij met 22 punten op de negende plaats van het Snelschaak kampioenschap, Jeroen Piket werd eerste met 29 punten. In 1997 nam hij deel aan het Aegon computertoernooi. Johan was getrouwd met Erika Sziva. Hij was redacteur van het tijdschrift "Schaaknieuws." Op 9 november 2008 overleed hij als gevolg van een nierziekte.””

 

In de schaakdatabank Simbase staan 883 partijen die door Johan gespeeld zijn: Hij won 344 partijen, hij verloor 252 partijen en hij speelde 287 keer remise. Zijn winstpercentage is 55. Johan opent vaak met de zet 1.e4 waarna een partij in het Siciliaans kan volgen. Ook het Frans en de Caro Kann worden gespeeld. Met zwart speelt Johan graag na 1.e4 de zet 1...c5 dus de schaakopening Siciliaans en na 1.d4 de zet 1...Pf6.

 

(Hans Berrevoets maakte Johan van Mil mee als hoofdredacteur van het prachtige blad Schaaknieuws. Een uitgave die dankzij de inzet van Johan van Mil al 22 jaar bestaat en waaraan ook anderen hun steentje hebben bijdragen. Johan valt nu weg)

 

 

Laat maar een kaarsje branden
voor Johan van Mil

 

02.11.08


De unieke schaker IM Johan van Mil, de man van de sterke schaakster Erika Sviva, is aan zijn laatste etappe op aardse grond bezig. De website van zijn bedrijf, de Beste Zet, meldt het in alle openheid. Johan heeft ondanks zijn beperkingen met een ongekende wilskracht geleefd, maar de kwaliteit van leven is nu onder een grens terecht gekomen.


LAAT MAAR EEN KAARSJE BRANDEN VOOR JOHAN, is het verzoek.

 

IM Van Mil, ook een steunpilaar van het blad Schaaknieuws, neemt in feite op de website van de Beste Zet afscheid van het leven. Uit respect volstaan we nu alleen met die tekst:,,Het gaat nu echt gebeuren. De vraag is alleen hoe lang en hoe pijnlijk het wordt. Johan gaat DOOD! Hij heeft besloten om met alle ellendige behandelingen (als dialyse, sonde etc.) te stoppen en het leven (zijn gezin, vrienden, dromen, ziekte) los te laten. Genoeg leed gehad. Omdat hij nooit meer helder na zou kunnen denken, laat staan schaken of iets leuks met zijn kids te ondernemen, hoeft het voor hem niet langer. Wij hebben samen zo veel mooie, slechte, stoute, grappige dingen meegemaakt in dit leven, maar zo'n heftige laatste reis verslaat alles.

 

Laat maar een kaarsje branden voor hem...

 

Erika Sziva

www.debestezet.nl

 

www.tomsschaakboeken.nl