Dichter/schaker

Kees Klok

 

13.02.14  Kees Klok presenteert “Mijn koffers gepakt.”

02.04.13  Kees Klok Weblog over Gerrit de Wolf

31.03.09  Schaker/dichter Kees Klok in beeld bij Gerrit Komrij

11.02.09  Schaker Kees Klok over stadsdichterschap: Ik pieker er niet over!

10.02.09  Kees Klok genoemd als stadsdichter van Dordt

12.11.08  Schaker/dichter Kees Klok, de Griekenland specialist

- Over afschaffing van stadsdichter en Zuidpolder

- Dichter/schaker Kees Klok houdt dagboek bij op op internet

- Kees Klok te volgen op internet

- http://kees-klok.blogspot.com/

 

 

 

 

Kees Klok presenteert “Mijn koffers gepakt”

 

13.02.14 18.30

Vanavond presenteerde Kees Klok zijn nieuwste bundel dagboeknotities “Mijn koffers gepakt.”

 

      

 

In de bomvolle VISSER’s Poffertjessalon waren vrienden, familie, (oud)collega’s, relaties uit de uitgeverswereld, enz. enz., bij elkaar gekomen op het feestje van de presentatie. Kees droeg voor uit eigen werk en ook enkele dichters droegen het hunne bij. Na dit (in)formele gedeelte was er alle gelegenheid kennissen weer te ontmoeten.

Kees Klok, Dordts schrijver, dichter, columnist, Griekenlandliefhebber en –des-kundige, signeerde vervolgens vele exemplaren van zijn nieuwe boek.

 

  

 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

 

Schaker/dichter Kees Klok in beeld

bij Gerrit Komrij

 

31.03.09

De bekende schaker van de Willige Dame, de informele stadsdichter en leraar Nederlans Kees Klok, haalt ditmaal in zijn weblog herinneringen op aan Gerrit Komrij. Hij viert deze tijd zijn 65ste verjaardag.

De herinneringen zijn prachtig en een bezoek aan de site van Kees is meer dan waard.

 

Kees Klok Blogspot

 

(foto Van Wegen sept. 2008)

 

 

 

Schaker Kees Klok over stadsdichter:

 

Ik pieker er niet over

 

11.02.09

Op weg naar zijn schaakavond in poffertjessalon Visser was Kees Klok al duidelijk over de verkiezing, die de gemeente Dordrecht organiseert rond het stadsdichterschap. Hij zag het niet zitten. Op zijn weblog gaat Kees, na zijn eervol verlies tegen Cor Paans, nog op het thema door. Zijn naam wordt genoemd, als stadsdichter. Het is daarom goed om deze schaker in woorden zelf afstand te laten nemen van het fenomeen stadsdichter, waarvoor de eerste kandidaten al zijn gesteld. Kees sluit af met:

 

 http://2.bp.blogspot.com/_-BPEqFgJU4E/SZLOJw8i1TI/AAAAAAAAA48/N7d3Ia7D1EE/s200/Dordrecht.jpg

 

Er lijkt enige schot te zitten in de slepende kwestie van het stadsdichterschap van Dordrecht. Na het overlijden van de eerste stadsdichter mocht het slechts een jaar duren voor er uit de burelen op het stadskantoor enige geluiden kwamen die er op duidden dat Jan Eijkelboom wellicht toch een opvolger krijgt. Het zijn akelige geluiden, die reppen van een dichtwedstrijd, van het nomineren van vijf dichters door een commissie en, het akeligst van alles, van een verkiezing waarbij de bevolking van Dordrecht de stadsdichter mag kiezen. Het wordt dus clownesk gedoe, een farce. Hoeveel inwoners van Dordrecht lezen er wel eens serieuze poëzie? Hoeveel kunnen er spontaan vijf namen van levende dichters noemen met misschien ook nog de titel van een vers of een bundel erbij? 

 

Een stadsdichter dient men niet te kiezen, een stadsdichter dient te worden benoemd door een commissie van mensen die de poëzie en de stad liefhebben. Ik doe aan deze lariekoek niet mee, al heb ik een gerede kans om te winnen. Kleine moeite om een heleboel leerlingen en oud-leerlingen te mobiliseren en klaar is deze Kees, maar ik ben Driek van Wissen niet. Ik neem mijn poëzie te ernstig om gekozen te willen worden door mensen die overwegend niets met poëzie hebben in een procedure die door een stel ambtenaren volstrekt ten onrechte als democratisch wordt aangezien. Grotere onzin bestaat niet, of het zou moeten zijn dat de bevolking voortaan de chirurgen mag kiezen die ons gaan opereren. 

 

Hier en daar hoor ik mijn naam noemen als de volgende stadsdichter van Dordrecht. Voor alle duidelijkheid: ik ben in deze opzet geen kandidaat. Als de democratisch gekozen gemeenteraad iemand naar mij toestuurt die zegt: 'meneer Klok, wij hebben grote waardering voor uw poëzie, zo'n grote waardering dat wij graag zouden zien dat u een paar jaar stadsdichter van Dordrecht wordt,' dan valt er misschien over te praten. Nu pieker ik er niet over en kan de commissie zich een bezoek aan mij besparen.”

 

 

Kees Klok wordt al genoemd als stadsdichter van Dordt

 

10.02.09

Schakers, blijf alert. Schaker-dichter Kees (C.A.) Klok wordt genoemd als belangrijke kandidaat voor de verkiezing in de tweede helft van 2008 als stadsdichter.  De gemeente wil een competitie organiseren om uiteindelijk iemand te kunnen huldigen. Klok, die schaakt bij de Willige Dame, is zeker zichtbaar in de stad. Daarom de gemeentelijke info over de competitie met dank aan Wilko Peenstra van het AD.

 

DORDRECHT - De kogel is door de kerk: Dordrecht krijgt aan het einde van het jaar een nieuwe stadsdichter. De Dordtse burgers mogen de nieuwe stadsdichter kiezen uit vijf kandidaten die zich in september op een poëziefestival in de stad zullen manifesteren. De gemeente verwacht dat in oktober of november bekend is wie de nieuwe stadsdichter wordt.Dordrecht zit zonder stadsdichter sinds het overlijden van Jan Eijkelboom in februari 2008. Eijkelboom bekleedde de erefunctie sinds maart 2001 tot aan zijn dood, hij was voor het leven benoemd. De nieuwe stadsdichter zal voor vier jaar worden aangesteld.


,,Eijkelboom was uniek en is onvervangbaar. Daarom doen we het deze keer iets anders: de nieuwe dichter zal voor vier jaar worden benoemd, gelijk aan de duur van een collegeperiode,’’ legt gemeentewoordvoerder Ronald van Dijk uit. ,,De eerste stadsdichter zal trouwens iets langer dan vier jaar in functie zijn, omdat hij of zij aan het einde van het jaar begint en de raadsverkiezingen pas in maart 2010 zijn.’’


Het is nog niet bekend wie de potentiële kandidaten zijn. Binnenkort start een organisatiecomité, dat de gemeente nog moet aanstellen, met de voorbereidingen. De verwachting is dat in april de zoektocht naar geschikte dichters start. Er zal een dichterlijke opdracht onder de Dordtse bevolking worden uitgeschreven, waar iedere dichter uit Dordrecht en omgeving, met een sterke band met de stad, aan mee kan doen. Uit de inzendingen maakt een deskundige jury in juni een voorselectie van vijf dichters. Deze kandidaten presenteren zichzelf op een groot, gratis toegankelijk Dordts poëziefestival in september, waarna het Dordtse publiek elektronisch mag stemmen op zijn favoriet. De definitieve uitslag zal naar verwachting in oktober of november bekend worden gemaakt.


De nieuwe stadsdichter moet duidelijk hoor- en zichtbaar in de stad zijn, vindt de gemeente, en indien gewenst een bijdrage leveren aan ontvangsten en stedelijke bijeenkomsten. Ook geeft hij of zij - gevraagd en ongevraagd - middels een gedicht commentaar op de actualiteit. Woordvoerder Van Dijk: ,,We hopen dat de nieuwe dichter op een laagdrempelige manier een verbinding legt tussen de literatuur en poëzie en een breed publiek. We hopen dat hij of zij ook jonge Dordtenaren, die zelden in aanraking komen met poëzie, weet te bereiken.’’

 

 

Schaker/dichter Kees Klok,
de Griekenland specialist

 

12.11.08

Dichter/schaker Kees Klok, die speelt voor schaaksoos de Willige Dame, is een Griekenland specialist. Hij publiceert er veel over en ook zijn weblog (zie http://kees-klok.blogspot.com/)

geeft vaak Griekse info door. De reden is heel menselijk. Zijn echtgenote Stella, die kerst 2007 overleed, bracht hem de liefde voor Griekenland, de cultuur, de taal bij.

Zelfs zijn vader Ben Klok, ook eens nestor van schaakclub Groothoofd, ging om met zijn schoondochter nog meer contact te kunnen maken Grieks studeren.  Een prachtig voorbeeld van de menselijke benadering van onze Ben, die net als Kees zeer vaardig met de pen was.

 

Nieuwsmedia weten Klok jr. vanzelf vaak al  te vinden en wie nog even deze week op de radio Met het Oog op Morgen opzette, kreeg de stem van Kees te horen. De NOS stelde zijn komst zeer op prijs en liet hem halen en brengen per taxi.

 

Kees, die tot schaakfamilie van eertijds Bobby Kinghe behoort zoals ook Han van Gorkom en Gerrit de Wolf, is nog ongeslagen in de huidige competitie: twee overwinningen en twee remises. Een goede come-back en goede voorbereiding voor schaakplezier ook in 2009 in poffertjessalon Visser.

 

 

Kees Klok over afschaffing stadsdichter en Zuidpolder

 

Neem nu Dordrecht. Daar mag ik het van Peter M. v.d. Linden niet meer over hebben sinds ik vind dat het nu tijd wordt dat een vrouw het (inmiddels afgeschafte, dus waar hebben we het over?) stadsdichterschap van Dordrecht moet gaan bekleden, maar ja, wie luistert er nu naar een dichter?

 

Volgens een recent rapport van het Sociaal Geografisch Bureau, geschreven door een andere Van der Linden, groeit de bevolking van Dordrecht van 118.570 in 2007 tot 119.400 in 2020. Daartussen zit een dip, want de verwachting is dat er over drie jaar, in 2011, nog maar 116.900 Dordtenaren zullen zijn. Nu, zo'n geweldige groeigemeente heeft natuurlijke heel veel nieuwe woningen nodig, maar ja, we zitten met een klein probleem. Dordrecht ligt op een eiland en een groot deel van dat eiland is inmiddels volgebouwd. Ooit waren er afspraken over behoud van nog enig groen in het zuiden van het Eiland van Dordrecht, maar een paar jaar geleden kwam de gemeente met plannen om toch in het groene gebied te gaan bouwen. Veel Dordtenaren liepen daar tegen te hoop met als gevolg dat de plannen even in de ijskast werden gezet, tot de Poster download 600Kbmensen de ophef vergeten zouden zijn of er een worst was gevonden om de bevolking voor te houden. En ja hoor, de locale betonkoppen, zetelend op het adres Spuiboulevard 300, dachten onlangs de kans schoon om hun onzalige plannen om het allerlaatste open landschap ten zuiden van de stad vol te plempen met Tupperwaredozen nog maar weer eens tevoorschijn te halen.

 

Gelukkig waren er nog een paar mensen wakker die alarm hebben geslagen, met name de stichting Actiegroep Zuidpolder (www.actiezuidpolder.nl), maar of dat zal helpen moeten we nog maar afwachten.

 

 

Dichter/schaker Kees Klok houdt

dagboek bij op internet

 

Kees Klok en Han van Gorkom
zie tekst

 

Kees Klok, zoon van de nestor vroeger van schaakclub Groothoofd Ben Klok, volgt het Dordtse leven op de voet. Hij houdt een leuke weblog bij. Soms komen er oude schaakfoto's op, zoals die samen met Willige Dame-speler Han van Gorkom. Kees en Han kwamen in de jaren zeventig van de vorige eeuw bij teamschaken uit in het team Bobby Kinghe. Ook Gerrit de Wolf, Bep van Gorkom en Co Sterrenburg speelden voor dat viertal.

 

Het teamschaken was enige tijd zeer populair in de stad en soms een magneet voor nieuwe schakers. De oude teams van bedrijven deden ook mee naast bijvoorbeeld soos Bibelot, de gemeente Dordrecht en soos Yin. De Stadsherberg en Bibelot bepaalden de eerste TWEE seizoenen de kop van de ranglijst. In de Stadsherberg speelden o.a. mee Erik Wetselaar, Hans Broekhuijzen, Klaas Westerkamp, Wim Vink, Nico Bijlevelt, Sybe de Lint.