Joop Kunnen: Herinneringen van een topschaker uit de RSB historie

 

- Leeuwpartij Joop Kunnen – Ton Slagboom, 1999

- Partij Kunnen - Sammelius

- Partij Hoogendoorn – Kunnen met historische gegevens over  R’dams Kamp. ‘57

 

 

In de rubriek Bijzondere schakers, bij Pank Hoogendoorn, is zijn naam al genoemd: Joop Kunnen.  In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw behoorde hij tot de Rotterdamse topspelers. Kunnen werd met zijn club Charlois (-Europoort) twee keer kampioen van Nederland. Ook eindigde hij als gedeelde eerste in het Rotterdams Kam-pioenschap.

Hij was zo vriendelijk ons een partij van hem toe te sturen die door Chr. Vlagsma in het Rotterdams Nieuwsblad is besproken.

Hieronder vertelt hij zijn schaakherinneringen:

 

 

Joop Kunnen in recenter tijden

 

Mijn vader heeft mij schaken geleerd toen ik ongeveer 12 jaar was. Hij beschikte over het eerste en het tweede deel van Practische Schaaklessen door H.J. den Hertog. Het eerste deel ben ik kwijtgeraakt, maar het tweede deel is nog in mijn bezit. Uitgave Van Goor Zonen 1904 met stijve kaft, gedeeltelijk uit elkaar maar wel compleet.

 

SDK

Ik vermoed dat ik in het voorjaar van 1941 als 14-jarige lid ben geworden van schaakvereniging S.D.K. (schaak den koning) te Hillegersberg.

Over die vereniging valt veel te vertellen, o.a. dat wij in een lokaaltje van de Rozenlaankerk in Hillegersberg speelden.

 

De schoolbanken moesten eerst uit dat lokaaltje gezet worden en dan de schragen geplaatst met de borden er op. Na afloop van de avond moesten de schragen weer worden opgeruimd en de schoolbanken weer worden teruggeplaatst. Kom daar tegenwoordig eens om. De voorzitter, de bovenmeester Cor Berghout, schreef aan het begin van de avond de openingsvariant op het bord die wij dan die avond allemaal moesten spelen (zo'n 10 zetten) en dan op eigen kracht verder. Op die manier leerden wij iets van enkele openingen.

 

1ste prijs

In de winterwedstrijd 1941/1942 won ik de 1ste prijs in groep 1 met 18,5 punt uit 23 partijen. De prijs bestond uit het boek Practische Schaaklessen deel 4 door dr. M. Euwe. Tweede druk 1936 Van Goor Zonen. Deel 3 heb ik ook, tweede druk 1936, maar waarschijnlijk heb ik die van mijn ouders gekregen.

 

In augustus 1943 nam ik deel aan de KNSB bondswedstrijden in gebouw Amicitia in Den Haag. Ik won in mijn groep alle 5 partijen en kreeg als prijs het gedenkboek van A.V.R.O.'s wereld schaaktournooi uit 1938 door dr. M. Euwe.

Mijn openingskennis haalde ik uit de deeltjes van Euwe, waarvan sommige dateren van 1941 voor f. 1.25. Deze zijn ook nog in mijn bezit maar ik heb lang niet alle deeltjes.

Bij een volgende verjaardag kreeg ik het boek Schaakpartijen van dr. M. Euwe uit het Engels bewerkt door Lod. Prins (Van Goor 1939).

 

Oorlogsjaren

Twee oorlogsjaren stond mijn schaken bij SDK op een laag pitje wegens onderduiken e.d. Na de bevrijding heb ik toen nog een 1ste prijs gewonnen in de zomer van 1946, bestaande uit Mijn beste schaak-partijen 1924-1937 van Dr. A. A. Aljechin (vertaling Mr. Oskam, De Tijdstroom 1940).

Verder kwam ik in het bezit van: De Eerste Schaakmatch U.S.A.-U.S.S.R uit 1945 door Hans Kmoch  Uitgeverij De Waarheid Amsterdam).

 

Groningen 1946

Verder heb ik een paar dagen Het Staunton Wereldschaaktournooi in Groningen 1946 bijgewoond, vlak voordat ik in militaire dienst moest.

Ik heb toen het later verschenen toernooiboek van Euwe/Kmoch besteld dat in 1947 door Niemeijer uit Groningen aan mij is toegestuurd.

 

 

In Indonesië

 

Indonesië

Vanaf begin september 1946 tot eind februari 1950 heb ik mijn militaire dienstplicht vervuld, waarvan 3 jaar in Indonesië. 

Daarna ben ik weer een tijdje bij SDK lid geweest, maar ik vond het gemakkelijker lid te worden van Schaakvereniging Hillegersberg omdat Lommerrijk op 100 meter van mijn huis lag. Ik ben daar niet lang lid geweest want ik vond het er meer een Herensociëteit dan een schaakvereniging.

 

Spangen

Door bemoeienis van Henny Vijgeboom ben ik daarna lid geworden van Spangen dat toen al in de KNSB-competitie speelde. In die jaren nam ik met redelijk succes deel aan de persoonlijke kampioenschappen van de RSB.

Chris Vlagsma schreef toen (als clubgenoot) een aantal malen lovend over mijn partijen in zijn rubriek in Het Rotterdams Nieuwsblad.

Een partij Kunnen – Sammelius is hier bijgevoegd.

Mijn stijl is zo'n beetje: Alles of Niets, dat toen nogal eens succes had, maar deze partij is alleen mooi door hulp van de tegenstander.

 

Charlois

Van Spangen ben ik later met een grote groep 1ste-tiental spelers overgegaan naar Schaakvereniging Charlois (later gefuseerd met Europoort onder de naam Charlois/Europoort).

In de Charlois-periode hadden wij met ons 1ste tiental al een keer het landskampioenschap veroverd in 1969. Dat kunststukje hebben wij in 1973 met Charlois/Europoort nog een keer herhaald, maar daarna is het bergafwaarts gegaan door vertrek van spelers.

Ik ben nog heel lang lid gebleven van Charlois/Europoort maar nu ben ik alleen nog maar lid van de Computer Schaakvereniging Nederland.

Door het lidmaatschap hiervan blijf ik tevens lid van de KNSB en ontvang ik het bondsblad.

Computerschaak heeft mij altijd geďntrigeerd en daarom heb ik destijds al de Novag Superconstellation aangeschaft die het nog steeds goed doet. Overigens ben ik alleen maar lid van de CSVN.