Gerrit Mudde en meer dammers/schakers

 

 

6 sept. 2007

 

In het Dordtse dienstencentrum de Klockelaer neemt G.Mudde (83) een bijzondere plek in. Hij speelt op donderdagmorgen mee in de schaakkompetitie. Vorige competitie werd hij zelfs vierde in een veld van 10 deelnemers; daarvoor eindigde hij als tweede. In de damcompetitie op de donderdagmiddag zit Mudde altijd in de top van het klassement.

 

 

Gerrit Mudde schaker en dammer

 

Het komt niet zoveel voor dat denksporters zowel in de schaak- als damwereld actief zijn. Het is zeker een bijzondere prestatie dat het rustende lid van schaakclub Dordrecht, Mudde, op zijn leeftijd nog twee competities meedraait.

 


(Eind?)stand van de damcompetitie 2007

in De Klockelaer met G. Mudde op de derde plaats

 

Landelijk zijn Ron Heusdens, Jannes van der Wal en Ton Sybrands in dam- en schaakcompetities actief geweest. De schakers Ron Hofman en Hans Berrevoets waren in het verleden ook lid van de Dordtse Dam Vereniging (DDV). Hofman kende soms de damreglementen beter dan de dammers zelfs, zo blijkt nog steeds uit mondeling doorvertelde verhalen.

 

Het is overigens nu aardig om eens uit zoeken of er nog meer Muddes zijn of dat deze vitale denksporter echt enig voorbeeld kan worden genoemd.

hb

 

7-9-2007 bijdrage 1:

Rashid Gibyatowitsj Nezhmetdinov (1912-1974) voerde zowel de meestertitel in het schaken als in het dammen, zoals bevestigd wordt door The Oxford Companion to Chess van Hooper en Whyld.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw speelde hij in totaal vier keer in de toernooien om het schaak-kampioenschap van de USSR . In mijn collectie bevindt zich een verzameling van 98 door hem gespeelde en geanalyseerde schaak-partijen. Het boek is in het Russisch uitgegeven in Kazan. Eerder had hij in zijn moedertaal het Tataars een schaakboek geschreven.

tvb 

 

www.tomsschaakboeken.nl