Paul de Roos overleden

 

Mooi Dordrecht van

schaker Paul de Roos

 

-      08.05.2021  Paul de Roos overleden

-      08.10.2007  Scheffersplein via Paul de Roos

-      27.08.2007  Historisch beeld van de Wolwevershaven

 

 

Paul de Roos overleden – een herinnering

 

08.05.21 tvb

Tot mijn verbijstering verneem ik dat ook Paul de Roos kortelings is overleden.

Een zeldzaam man.

Wie hij was maakte ik jaren geleden mee tijdens een terugtocht van een bezoek aan het TATA Steel toernooi in Wijk aan Zee.

Paul en ik hadden bij het toernooi wel even contact maar gingen onze eigen weg ook bij de terugreis.

 

 

Het was zwaar noodweer en de treinen reden niet meer, alles met veel wachten en overstappen.

In Haarlem was van een trein geen sprake meer maar gelukkig ging er nog een bus. Na een heel lange reis en overstappen in Den Haag kwam ik aan in Rotterdam. De metro reed gelukkig en daarmee kwam ik op het Zuidplein.

Er bleek nog een bus te staan die de reis richting Dordrecht wel wilde proberen. Het was al heel laat en al flink over twaalven.

 

Tot mijn grote verrassing stapte ook Paul de Roos daar in. Hij bleek langs een heel andere route van Wijk aan Zee in Rotterdam te zijn gekomen.

 

De bus wilde net vertrekken toen er twee heel jonge dames, meisjes nog, instapten. Zij wilden de chauffeur wel betalen maar hadden geen geld; ze hadden wel treinkaartjes maar hadden er uiteraard niet op gerekend met een bus te moeten reizen.

Paul bedacht zich geen moment, stond op, ging naar de chauffeur en betaalde de reis voor de meisjes. Zij waren natuurlijk heel dankbaar.

En ik had een prachtige inkijk gekregen op wie Paul de Roos was.

 

Tom van Bokhoven  (de gelukkige bezitter van een fraai schilderij van zijn hand.)

 

Een heel mooi In Memoriam staat op de site van De Willige Dame. KLIK HIER. 

 

 

_________________________________

 

Scheffersplein via Paul de Roos in beeld

 

 

Schaker/kunstenaar Paul de Roos (bijna 70) maakt mooi werk. Het Scheffersplein in Dordrecht, waarop vanaf 1862 het standbeeld staat van schilder Ary Scheffer, is door hem mooi gevangen.

 

Schaaksociėteit De Willige Dame is op dinsdagavond te vinden in poffertjessalon Visser. Dat is links te vinden zeg maar achter de lantaarnpaal. Geheel links op de hoek zit nu stripwinkel Sjors. Tot 1975 was er het Dordtsch Dagblad te vinden, voordat het werd opgenomen in Trouw.

 

Visser heeft een traditie die terug gaat tot 1932. Inderdaad mag je 2007 een jubileumjaar noemen. Het Scheffersplein vertegenwoordigt toch een beetje, ook als een brug over de Voorstraatshaven, een stukje Dordt geschiedenis. Over dit plein liep in 1877 ook Vincent van Gogh.

 

Voor wie minder thuis is in de stad: De Roos legde dit vast met warenhuis V. en D. enkele horecagelegenheden in de rug. Juist met het jubileum van Paul op komst, is het treffend aandacht te besteden aan zijn werk.

 

Hij en zijn werk zijn ook te vinden op internet via:

http://www.paulderoos.nl/stadsgezichten.php

 

 

 

Historisch beeld van de Dordtse Wolwevershaven

 

 

Een historisch beeld van de Dordtse Wolwevershaven. Schaker Paul de Roos (de Willige Dame) legde het vast. Johan Went zit het dichtst bij dit uitzicht. Ook voor Gerrit de Wolf, Kees van 't Hoff, Aart Camijn en Jaap Mol is dit mooi Dordt op loopafstand. Het is kenmerkend werk voor Paul de Roos, die volgend jaar (2008) zijn zeventigste verjaardag hoopt te vieren.

 

In Visser, de huiskamer van de Willige Dame, is ook een mooie tekening te vinden van het fraaie pand aan de Groenmarkt 9, waarin de poffertjessalon al 75 jaar gevestigd.

 

Paul de Roos speelt extern in het tweede team van de Willige Dame en is een bekende Dordtenaar in de binnenstad. Vooral zijn samenwerking met stadsdichter Jan Eikelboom heeft zijn bekendheid vergroot. 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl