Peter Vis speelt zich in de kijker

 

in de Wilhelminakerk en wint EREBOKAAL

 

PETER VIS  (links) speelt tegen Bert Braanker tijdens het Lunchschaak

 

Vanaf 1999 werkt Peter Vis (43) aan zijn come-back in de schaakwereld. De sympathieke schaker, echtgenoot en vader van twee kinderen, beleeft er plezier aan.  Hij is op woensdagen in Dordrecht te vinden bij het lunchschaken en is koploper in de Buitenwacht-competitie. Sliedrecht is op donderdagavond zijn club.

 

Vis’ rating is intussen boven de 1500 ELO-punten terecht gekomen op de KNSB-lijst. Peter leek in het Sliedrechtse café de Huifkar genoegen te willen nemen met de competitie in de tweede groep, maar het oog van wedstrijd-leider Mark van Hulst registreerde genoeg. PETER VIS kreeg een zetje en hij promoveerde naar de hoofdgroep. Een juiste beslissing.  

 

PETER weet steeds meer van zijn mogelijkheden gebruik te maken door toch een stevige pot neer te zetten. Knap. Mensen die hem volgen, weten dat dit ook gewoon bijzonder is. Hij kan een voorbeeld worden genoemd. Dat woord VOORBEELD zal later in dit verslag nog eens terug komen.

 

Peter Vis kan intussen in elk geval al een tweede klas RSB-speler worden genoemd en tevens is hij dus zeer actief in de hoofdgroep van Sliedrecht in de Huifkar. Hij klopte bijvoorbeeld internationaal probleem-meester Henk Prins, een vaste waarde in Sliedrecht 2.

 

Peter heeft soms een beetje hulp nodig, maar gelukkig zijn de medespelers altijd wel bereidwillig om te zorgen dat Peter aan alle regels voldoet om een partij te spelen..... Ze schrijven de zetten op of vinden het uitstekend als de teamleider van een Sliedrechtploeg dat doet.

 

Soms loopt het sportief uit de hand en speelt hij zich helemaal in de kijker....

 

Zo'n dag was enkele maanden geleden zaterdag 30 december in de Wilhel-minakerk in Dordrecht....

 

Peter Vis, met naast hem Henry Hartog jr., maakte het eerst simultaangever JERRY VAN REKOM lastig op de huiskamerdag. Zij (Henry en Peter) hadden plezier en poogden op allerlei manieren JERRY uit zijn concentratie te halen. Vanzelf speelde JERRY zijn spel mee als beste vorm van schaakpromotie en liet de heren hun genoegen en het woordenspel...

 

HENRY won nog, maar PETER moest wel de partij opgeven. Als een echte diplomaat zei hij volgens waarnemers: ,,Mijn stukken gingen de verkeerde kant op". Een geweldige woordspeling van een prima sportman achter de 64 velden. Toch leek het erop dat het gevoel goed was of wielrenners zouden zeggen: De benen waren goed vandaag....

 

Met een snelschaaktoernooi over zeven ronden, met de wedstrijdleiding in vertrouwde handen van MARK VAN HULST en ook even EVERT BOS, begon hij aan een zegetocht. Het speeltempo was het in Sliedrecht bekende Jan Veenistempo (tien minuten p.p.p.p.). Topschakers hebben soms liever 5 minuten maar de gewone clubschaker heeft zo meer partij en dat geldt ook voor de huisschaker.

 

PETER VIS was één van de 32 deelnemers. Hij leek anoniem mee te doen. LEEK.  Plotseling moest Hans Berrevoets zijn naam omroepen voor de ere-borden in de kerk.

 

Zijn teller stond op 4 uit 6 en dan krijg je echt met de hoge ratinghouders te maken.

 

In de slotronde was hij op het derde bord te vinden tegen Vincent de Jong, een kerkorganist uit Gouda met toch een rating van tegen de 2000 punten. ,,Ik was voorbereid op de Leeuw zo dicht bij Sliedrecht, maar pas in de laatste partij kreeg ik zoiets op het bord. Het was een bijzondere partij".

 

Peter had een sierlijk thema bedacht: Drie zwarte pionnen achter elkaar op de

f-lijn. Om precies te zijn: f2-f3-f5. De witte toren hield even de promotie tegen, maar door precies op het juiste moment f4 schaak te geven, moest de witte koning weg en was het een kwestie van promoveren, toren geven en weer promoveren.

 

Een sierlijk eind. Zijn tegenstander wachtte dat niet af. Hij gaf op. Vanzelfsprekend was PETER VIS blij met deze zege op een topspeler. Als een waarlijk leeuwentemmer zei hij nog: ,,Ik heb bij Sliedrecht ook van Wim Hokken gewonnen". Daarmee maakt Peter wel de concurrentie wakker natuurlijk.

 

Dat betekende dus dat PETER VIS in het toernooi met 5 uit 7 op de gedeelde derde plaats terecht kwam. Voor de geschiedenis: twee spelers met een rating van boven de 2000 ELO-punten gingen hem nog voor.

 

Hij eindigde gelijk met HANS BERREVOETS en GERARD BONS. Peter eindigde VOOR Jan Pieter Vos om zomaar een naam in Sliedrechtse dienst te noemen. Wie dit vooraf had voorspeld, was niet geloofd. 

 

In de Wilhelminakerk was zijn prestatie ook gevolgd door een jury van drie (Mark van Hulst, Hans Berrevoets en Jan Flach). Het overleg kon heel kort zijn. Ze vonden dat PETER VIS helemaal de H.J. van Alphen-trofee verdiende.

 

De oud-rector van het Chr. Lyceum was een echte schaakenthousiast, die tot hoge leeftijd de denksport beoefende. Schaakplezier stond bij hem voorop. Op zijn 89-ste jaar deed hij aan een simultaan mee. Op zijn negentigste won hij en zo kreeg Van Alphen een bijzonder verjaardagscadeau mee. Zijn weduwe is trots op de prestatie van haar man: Schaken en nog winnen op je negentigste jaar. Zij vindt het een voorbeeld. Daarom ook die erebokaal dus.

 

Zij reikte daarom vol overtuiging aan PETER VIS de van Alphen-bokaal uit. Voor Peter is dat dus een aansporing om tot minstens zijn negentigste verjaardag door te schaken en dan nog eens verder te kijken......... Een goed voorbeeld bij een goed voorbeeld doet goed volgen. De stijgende lijn heeft Peter Vis duidelijk te pakken, dus de tegenstanders zijn gewaarschuwd.

 

,,De Vis wordt duur betaald  is inmiddels een gevleugeld Visgezegde in Dordrecht. Peter Vis stimuleert ook anderen. Zo stond hij slecht tegen Bert Braanker, de lunchschaker, maar accepteerde hij ondanks tijdnood van zijn tegenstander remise. In de Buitenwacht geniet hij wel van de eerste plaats, die hem al enkele weken als de te kloppen man bestempelt in de Buitenwacht.

 

Vis is enthousiast over het lunchschaken en het schaken in de Buitenwacht. Voor hem twee schaakfeestjes op één dag.

 

www.tomsschaakboeken.nl