Pierre Smeets pagina

 

      - Pierre Smeets herontdekt

- PIERRE SMEETS VERTROUWDE KAMPIOEN in de schaakwereld

- Pierre Smeets wint schoonheidsprijs op Guernsey

- Simultaanseance op … in Poffertjessalon VISSER

 

 

 

Pierre Smeets
vertrouwde kampioen in de schaakwereld

 

Op dinsdag 30 januari  speelde Pierre Smeets als nieuwe club-kampioen van de Willige Dame de eresimultaan in Poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt 9.

 
Zie de foto’s en het verslag op simultaan SmeetsTegen Pierre spelen was ook een mooie entree in de schaakwereld die Willige Dame heet.


Pierre Smeets

Ruim een kwart eeuw na zijn eerste clubtitel op het eiland van Dordrecht heeft Pierre Smeets wederom een competitie bij een schaakclub gewonnen. Tussen Groothoofd in 1981 en het winterkampioenschap van de schaaksociëteit de Willige Dame zit veel Dordtse schaakhistorie, waarmee de naam van Pierre is verbonden.

 

Hij was trouwens al een topper, met een ELO-rating van 2129, toen de eerste zetten werden gedaan in het KNDB-gebouw aan het Steegoversloot.

 

Pierre Smeets TATA toernooi 2012

 

Pierre was jeugdkampioen van Limburg. Een mooi verhaal uit die tijd was dat hij speelde voor de club Aken, die hem per auto thuis liet ophalen. In Oostvoorne deed Pierre mee aan het jeugdkampioenschap van Nederland. Ligterink en Böhm waren toen de meest bekende jeugdspelers.

Bij Groothoofd was Pierre op weg naar de eerste klasse KNSB één van de belangrijkste steunpilaren van de club in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een triomf was zijn tweede plaats achter IM Nigel Davies (nu IGM) in het eerste en laatste internationaal Groothoofdtoernooi.

 

Ook Joop de Jong speelde toen in team 1 een prominente rol. In de jaren negentig ging het sportief minder met Groothoofd. Joop koos in 1994 voor extern spelen bij de Willige Dame. Pierre maakte een uitstapje naar de bridgewereld en kwam uiteindelijk zowel extern als intern volledig beschikbaar voor de Willige Dame. In 1995 had hij nog in het open-toernooi van het eiland Guernsey de schoonheidsprijs gewonnen met een fraai staaltje vakwerk. De partij ging de wereld rond en haalde de zaterdagrubriek van Lex Jongsma in de Telegraaf.

 

Pierre Smeets ging bij de Willige Dame haast in één rechte lijn op de titel af, nadat hij de titelverdediger Sander Vogelezang had verslagen. Alleen Joop de Jong en de uiteindelijke nummer twee Hans Berrevoets kwamen met remise weg.

 

Opvallend is ook de hoge plek in de eindstand van WIM VINK. Hij werd derde met maar één nederlaag.

Wim zette vorige jaar in de zomer het schaakproject Vink op: Doelstelling mee doen in de strijd om de top 10 plekken met het idee daar vast bij te behoren. Zijn doelstelling is wat uit de hand gelopen met een aantal stevige remises tegen team 1 spelers en slechts in de slotpartij een verlies tegen de kampioen Smeets.

 

(Persbericht De Willige Dame)

 

www.tomsschaakboeken.nl