Piet Devos blinde schaker

fide-meester en ex-wereldkampioenPiet Devos met de eremedaille voor zijn Wereldkampioenschap in 2000

Piet Devos, door een ziekte als 5-jarige blinde geworden, leerde toen hij zes was het schaken van een leraar op het blindeninstituut. Hij is nog jong maar heeft, behalve een ELO-rating van 2252  (2007), al een respectabele erelijst. Hij won verschillende toernooien in binnen- en buitenland.

 

In augustus 2000 werd in België het jeugdwereldkampioenschap voor schaken voor blinden en slechtzienden tot 21 jaar gespeeld.  Met deelnemers uit o.a. Rusland, Oekraïne, Frankrijk, Duitsland, Engeland, ja zelfs uit Zuid-Afrika, Venezuela en India, natuurlijk uit België – en niet uit Nederland (!) – in totaal uit 16 landen, werd voor de eerste keer om deze titel gestreden.

 

Door in een van de laatste ronden van Adrien Hervais uit Frankrijk, destijds 1ste op de wereldranglijst, te winnen kon Piet overtuigend de wereldtitel veroveren. Hij verkreeg daarmee tevens de titel van FIDE-meester.

 

Piet Devos is ook een promotor van het schaken en van schaken door visueel beperkten in het bijzonder.

 

Over Piet’s verblijf in Polen met zijn lezingen over de integratie van blinde en slechtziende schakers, staan zijn dagboekbladen op de fameuze en gedecoreerde website van Kim Bols:

 

http://www.kimbols.be/artikels/handicap/piet_nieuws_uit_polen.php

 

Het laatste door hem gewonnen toernooi is het

 

33ste IBIS geïntegreerd Schaaktoernooi  te Haaksbergen in april 2007.

 

Drie partijen  van hem uit het IBIS toernooi LIVE na te spelen

 

www.tomsschaakboeken.nl