Pieter Verkade overleden

 

- Bij de begrafenis Pieter Verkade

- Herinneringen aan Pieter Verkade; een Bloemlezing van reacties op het Utrechtforum met foto van partij Coen Stehouwer – Pieter Verkade

- Gegevens van de begrafenis van Pieter Verkade

 


meer (schaak) -nieuws op www.tomsschaakboeken.nl
 

BEGRAFENIS VAN PIETER VERKADE

 

30.11.07

Vandaag was in Rotterdam de uitvaart van de in het afgelopen week-einde overleden Pieter Verkade.

 

Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam
(foto engelfrietsite)

 

Familie en een aantal schakers bewezen de Alblasserdammer de laatste eer. De aandacht op internet is op prijs gesteld. De zogeheten sociale dienst begrafenis kreeg voldoende tijd van het uitvaartcentrum.

 

De bewindvoerder van de nalatenschap zal kijken of er t.z.t. nog materiaal van Pieter - als een laatste saluut - op internet kan worden gezet. Daarvoor is op de site www.tomsschaakboeken.nl al plek gemaakt. Wie informatie heeft, kan mailen met

tomsschaak@gmail.com

 

Bericht ex Utrechtschaak-forum

 

 

Overleden Pieter Verkade was

een kleurrijk mens en schaker

 

Update 27.11.07 Drie foto’s geplaatst

De dit weekeinde van 25 november 2007 op 67-jarige leeftijd overleden Pieter Verkade was een kleurrijk mens en kleurrijk schaker vanuit zijn wereld, de woonplaats Alblasserdam. De laatste tijd ging het met de bekende Alblasserdammer al niet meer zo goed. Hij werd in elk geval achter het schaakbord helemaal niet meer gesignaleerd en de zorg die Pieter nodig had, gunde hij zichzelf niet meer. 

 

Het niet gemakkelijke leven van Pieter was in drie fases in te delen. Hij leidde eerst een normaal bestaan tot en met een periode met gezin en met kinderen en een baan. Soms liet hij een foto zien uit die tijd. Dat was letterlijk een ander gezicht. Veel wilde hij er niet over kwijt, maar hij was alles kwijt.

 

Toen gebeurde er immers zoveel in zijn leven, dat hij geheel op zichzelf werd teruggeworpen en er alleen voor kwam te staan in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Pieter schaakte toen wel verdienstelijk, op KNSB-niveau bij Volmac/Rotterdam. Hij koos bewust, uit vorm van protest of uit verwerking voor een ander leven met een andere uitstraling.

 

Hij verkleedde zich, koos voor molentjes op zijn hoofd en kleurrijke pakken aan: geel, rose. Hij vermaakte tallozen bijvoorbeeld bij schaak-activiteiten in de Dordtse Bombardon. Tot in de kleine uurtjes kon Pieter zich uitleven in de volle zaak op het podium.

In die tijd ging hij vaak zijn eigen stopwoord gebruiken: Gekke donder. Hij gebruikte dat overal voor.

 

Op een avond in augustus 1979 was in de Bombardon ook oud-wereldkampioen Max Euwe, die Pieter van Volmac/Rotterdam kende. Pieter stelde telkens vragen over het belang van het jeugdschaak. Dat vond hij voor de toekomst van het schaken van groot belang.

 

 

De grote Euwe beantwoordde tijdens die lezing Verkade telkens op de meest elegante manier totdat duidelijk werd, dat hij ook een ander onderwerp wilde bespreken. Verkade besloot rond 1979-1980 ook lid te worden van de Dordtse schaakclub Groothoofd, die op 16 februari 1978 was opgericht: Die datum was voor hem en volgens hem dubbel feestelijk: Dat was de dag dat hij in een simultaan in Rotterdam een bekende grootmeester uit Rusland versloeg. Zijn eerste bijdrage in het clubblad was natuurlijk die partij, die hem met trots vervulde.

 

Pieter was Pieter en zijn opvattingen of misschien nog meer zijn levensstijl zorgde er eens voor dat hij uit het open-kampioenschap van Nederland werd gezet. Dat was in Dieren. Meester Hans Böhm en anderen begonnen tot met handtekeningen een ondersteuningsactie. Pieter had zijn fans en was er ook blij mee...

 

Pieter Verkade kwam daarmee breed terug in de media. De sportpagina van dagblad De Dordtenaar opende in elk geval met het Verkadenieuws.

Een Dordtse schaker zei in die tijd ook wel: Je kunt van Pieter winnen, maar je verslaat hem nooit. De Maradonna werd hij ook wel genoemd.

Groothoofd ging zelfs eens een weekeinde op trainingskamp in Schoorl en Pieter was erbij. Iedereen verbaasde zich erover dat hij ondanks de kou op de fiets rondreed met enkel een jasje aan. Wegen met verbodsborden negeerde hij gewoon op de fiets in de duinen. ,,Ik ben Pieter Verkade uit Alblasserdam en ik ga gewoon door"en hij was om de bocht verdwenen. Totdat hij uiteindelijk in Tour de France tempo terug kwam, want een boer met hond en riek had hem de weg versperd.

 

 

Verkade had er dan de grootste lol om en kon zijn heldentocht in woorden meermalen overdoen. Pieter had toen veel eigen humor en had daardoor ook een eigen plek in het schaakleven kunnen innemen.

 

Dat was ook in de tijd, dat het ook met schaken steeds beter ging. Bij Groothoofd had hij zelfs in het najaar van 1986 een bliksemstart met 6,5 uit 7. Zijn spel was haast onnavolgbaar en effectief tegen de top van de club. De vereniging speelde toen tweede klasse KNSB en Pieter leek boven dat niveau uit te stijgen.

 

Toen ging het echt mis. Enkele weken was hij daarna uit beeld, want Pieter was na een avondje stappen in Rotterdam in de kleine uurtjes op straat in elkaar geslagen. Dat was een vreselijk moment geweest. Dat incident trok ook een zware wissel op hem en dat heeft hem mogelijk blijvend aangetast. 

Hij schaakte in elk geval minder, maar Pieter was er trots op, dat hij in het ziekenhuis beterschap kaarten had gekregen van burgemeester en wethouders van Alblasserdam, want bij die plek hoorde hij. Verkade was onderdeel van het straatbeeld en wie kende hem niet in Alblasserdam?

 

Pieter Verkade kreeg minder schaakbelangstelling en hij raakte soms uit beeld. In feite heeft Pieter zijn laatste schaak- en levensfase het meest zichtbaar doorgebracht bij Papendrecht/Alblasserdam. Hij won eens in pakweg tien zetten een externe partij voor zijn club bij Dordrecht en iedereen die het maar wilde zien, mocht genieten van zijn overwinning. Dat liet hij ook zien in winkelcentrum Westpolder in Papendrecht, waar een toernooi was.

 

Pieter was weer even Pieter, maar toch niet voor lang. Zijn rating zat ergens in de buurt van de 1726 ELO. Dat waren andere getallen, dan die 2000 plus die hij heeft geschaakt.

Ook bij Papendrecht/Alblasserdam raakte Pieter uit beeld. Hij leek steeds meer een isolement te kiezen tot uiteindelijk het kaarsje uitging.

 Hans Berrevoets 

 


Herinneringen aan schaker Pieter Verkade 

 

 

Het overlijden dit weekeinde van de Alblasserdamse schaker Pieter Verkade heeft tot veel reacties geleid. Op het schaakforum Utrecht (webmaster Xander Wemmers) komen reacties uit alle kanten binnen. Een bloemlezing.

 

 

Pieter Verkade uit Alblasserdam is op 67 jarige leeftijd dit weekeinde overleden. Hij schaakte in het verleden bij Volmac/Rotterdam, Groothoofd in Dordrecht en Papendrecht/ Alblasserdam. Pieter was een kleurrijk mens.

 

***

Ik hoorde het ook. Een bijzondere, gedreven schaker en een opvallende persoonlijkheid. We waren jaren teamgenoten in Alblasserdam I. Ook heeft hij veel jeugdige Alblasserdammers de fijne kneepjes bijgebracht.

Hij ruste in vrede.

 

***

 

Pieter Verkade, aardige kerel. De eerste keer dat ik hem zag was in het open NK in Velp 1977. Pieter danste met strikjes in zijn haar en een tijgerslip op de tafel van de kantine. 's Morgens voor de laatste ronde liep hij met pan en pollepel trommelend over de camping zodat niemand zich versliep .. Mijn eerste indruk was dat hij knettergek was. Later kwam ik hem ook tegen op weekend toernooien, en speelde ook tegen hem ( mijn 1.e4 c6 2.d4 Pa6 vond hij maar niets, toch bij zinnen ? ). Toen leerde ik ook de andere kant van deze opvallende figuur kennen. Vriendelijk, en met een groot enthousiasme voor schaakinstructie. En nu is hij er niet meer. Jammer ...

 

***

 

Ik ben geen leerling van Pieter geweest, althans niet in de officiële zin. Als teamgenoot heb ik wel veel van hem geleerd. We hebben ooit (1989?) samen een kampioenschap binnengesleept bij de tussenstand 2½-3½; voor een 14-jarige was dat iets om nooit te vergeten.

 

***


De jeugdinstructie kwam wat later en trok de nodige publiciteit in de Alblasserwaard. Enthousiast trainde hij een grote groep kinderen, waaronder mijn broertje. Als hij weer een groep aan het pionnen-, toren- of koningsdiploma had geholpen leverde dat mooie foto's in de streekbladen op.

 

***

Er zijn veel mooie verhalen over hem, maar die formuleer ik als ik wat meer tijd daarvoor heb. In elk geval zijn we weer een markante schaker uit de Drechtstreek kwijt, het gaat hard.

 

***

 

In het Fokkertoernooi van 1980(?) viel Pieter op met zijn gemonteerde paraplu constructie die aan zijn hoofd vastzat. Geloof dat die dat toernooi ook nog tegen de latere winnaar moest Coen Stehouwer moest (zie onderstaande foto, red.).  Zoiets blijft je wel bij ook na een kwart eeuw.Fokkertoernooi

***

 

Met leedwezen kennisgenomen van het overlijden van Pieter Verkade.
Ik ken hem als nonconformist, iemand die zich niets aantrok van wat men van hem dacht. Zijn vaak extravagante verschijning staat mij nog helder voor de geest. Hij hulde zich in kledij die veler wenkbrauwen deed fronsen. Maar zoals gezegd: dat hinderde hem geen zier. Mij trouwens evenmin. Ik mocht hem graag. In mijn herinnering zal hij voortleven als de gangmaker die menige schaakclub zich wenst. Jammer dat hij er niet meer is.

 

***

 

Als Pieter Verkade de reacties had kunnen lezen na zijn overlijden, dan was hij trots geweest en hij had er zeker een aanleiding in gezien om zijn eigen beeld van de werkelijkheid te geven. Inderdaad: met enthousiasme. Zijn stopwoord dat bij mij naklinkt, zou met de brede Pieter lach ongeveer zo hebben geklonken: stelletje gekke donders....

 

Meer reacties en gegevens op

http://www.utrechtschaak.nl/   forum/overlijdensdraadje

 

 

 

Begrafenis van Pieter Verkade

 

Vrijdag 30 november tussen 13.00 en 13.30 uur in rouwcentrum aan de Boezemsingel 35 in Rotterdam gelegenheid tot afscheid nemen.

 

Om 14.00 de begrafenis op de algemene begraafplaats Crooswijk.

Correspondentieadres:

Harry en Brenda Verkamman (geen familie)

De Spil 16

2954 PB Alblasserdam

078-7078079

 

S