Pieter de Bruin, een bewogen mens

 

02.12.08

Pieter schaakt graag en is een vaste deelnemer aan de Klockelaer competities. Soms is hij de eerste die er is en zit dan met een kopje koffie de krant te lezen. In alle rust en met een vriendelijk woord voor iedereen die binnenkomt.

Het is geen probleem om met hem in gesprek te komen.

 

  
Pieter de Bruin in De Klockelaer 2008 en 2012

 

Drie dagen voor de oorlog uitbrak in 1940 is hij in Schoonhoven geboren. Hij woont nu in Papendrecht, is getrouwd en heeft een dochter en een zoon.

 

Heel zijn leven is hij actief geweest in de wereld van het zwemonderwijs. Hij heeft daarin baanbrekend werk verricht. Tilburg was zijn eerste standplaats en al meteen was hij betrokken bij de hulp en steun aan gehandicapten, waaronder ook verstandelijk beperkte kinderen.

Pieter vertelt enthousiast over zijn belevenissen in en rond het water. Af en toe tijdens het gesprek staat hij op en loopt gesticulerend heen en weer om zijn verhaal te ondersteunen.

Water als medium, als energiegevende materie, verkwikkend en heilzaam, heeft een centrale plaats in zijn voelen en denken. Hij noemt zich niet een paramedisch behandelaar maar liever een energetisch therapeut.

 

Smakelijk vertelt hij van de zwemlessen die hij in Tilburg gaf aan twee ‘nonnetjes’ die – voor het eerst - van de moeder-overste een sport mochten kiezen. Hen werd toegestaan een diploma te halen; daarna was het afgelopen. Begaf hij zich bij andere lessen vaak te water, nu bleef hij keurig aan de kant en gaf van daar zijn aanwijzingen.

De nonnen slaagden en waren zo trots als een pauw. Pieter niet minder.

 Pieter heeft altijd plezier in het spelletje

 

In Tilburg heeft hij de vrolijke kant van het Brabantse carnaval leren kennen. Zelf niet helemaal vrij van alcohol gaf hij de paarden van de koets waarmee een nachtelijke tocht door de stad zou worden gemaakt volop bier te drinken. Het werd geen recht toe recht aan rit.

 

Op 64-jarige leeftijd heeft hij nog een H.B.O. opleiding gedaan. In zijn  afsluitende scriptie heeft hij ervaringen en zienswijzen over het zwemmen met beperkten op papier gezet. Hij was de eerste die het baby- en peuterzwemmen introduceerde. Nu een algemeen verschijnsel. Hij zorgde in Rotterdam voor liften in zwembaden, voor armleuningen en opritten ten behoeve van de minder validen.

 

Ontroerend is het verhaal dat hij vertelt over een meisje met het Syndroom van Down. Een groep kinderen krijgt zwemles. Het Down-meisje in de groep niet want ’hun motoriek is nu eenmaal geheel onvoldoende.’ Daar denkt Pieter anders over. Met veel geduld en liefde geeft hij haar lessen. Hij vindt dat belangrijk omdat het goed is dat deze kinderen vertrouwd worden met water zodat ze de heilzame werking ervan kunnen ervaren. Na de uitreiking van het diploma aan dit meisje omhelsde ze Pieter uit spontane dankbaarheid. Beiden waren heel trots op het bereikte resultaat.

 

Via Papendrecht komt hij in Rotterdam te werken. Twintig jaar werkte hij in Crooswijk in het bad op het Schuttersveld. In de nadagen van zijn loopbaan werd hij in het gespecialiseerde Beatrixzwembad (naast het Oostelijk ook in Rotterdam) geconfronteerd met overheidsbezuinigingen die de faciliteiten voor het bijzonder zwemonderwijs ingrijpend ondermijnden. Nog drie jaar heeft hij keihard gewerkt om te redden wat er te redden viel. Nog steeds wordt hij uiterst emotioneel wanneer hij daaraan terugdenkt of wanneer dit ter sprake komt. Hij heeft het er heel erg moeilijk mee dat ‘zijn kinderen’ onrecht wordt aangedaan.

 

Pieter zou nog uren kunnen doorgaan. Hij is een boeiend verteller en ik geniet van zijn verhalen en zijn persoon. Pieter de Bruijn is een heel bijzonder en bewogen mens. En hij schaakt, voor zijn plezier.

 

Tom van Bokhoven

december 2008

 

Documentatie Pieter de Bruin:

-      De mens en enkele van zijn verschijnselen. Een scriptie over speciaal onderricht aan gehandicapten, 1964.

-      Hydrotherapie en paranormale geneeswijze, scriptie HBO, 2004.