ROB KLOP, SCHAKER IN SLIEDRECHT  

- Overleden Rob Klop (49) in lijst bijzondere schakers

- Afscheid van Rob Klop, bijeenkomst en begrafenis

- Respectvolle herdenking van schaker Rob Klop

- Schaakvriend Rob Klop overleden, een In Memoriam

- Rob Klop, teamcaptain van Sliedrecht, op 49-jarige leeftijd overleden

- Rouwkaart

- Partij C.M. Bijl – Rob Klop RSB Competitie  1 november 2006

 

 

 

Overleden Rob Klop (49) in lijst bijzondere schakers

 

Rob Klop (1958-2007) was als schaker in verschillende rollen aktief: Hij was bij schaakclub Sliedrecht, behalve jaren en jaren eerste teamspeler, mentor van de jeugd, rekenmeester in de tijd toen er geen computers waren, lid selectiecommissie, teamleider enz.

 

Rob Klop, de vriendelijke schaker, wilde niet nadrukkelijk op de voorgrond treden. Vriendelijkheid was ook zijn wapen. Daarom is hij wellicht nooit de 2000 ELO-punten grens gepasseerd, alhoewel hij een naam had opgebouwd als openingskenner em daaraan ook wel de bijnaam prof. Klop  dankte. 

Rond de 1950 ELO was een beetje zijn top, althans volgens de ELO-prof. dan. Hij liet in het verleden weten, dat hij zeker had genoten van de informele schaaktijd in Dordrecht, toen café de Bombardon (nu Merz geheten) het schaakklimaat in de stad veranderde. ,,De Bombardon: misschien wel de gezelligste kroeg aller tijden in de regio."

Gezelligheid tekende hem en daarom enkele verhalen die hem als bijzondere schaker tekenden hieronder:

 

 

Afscheid Rob Klop

 

29.10.07

Grauw, regenachtig en somber, een reiger kletsnat op een lantaarnpaal, dat is het decor voor het trieste afscheid van Rob Klop op deze maandagmiddag in Sliedrecht.

Ruim tweehonderd belangstellenden, waaronder familie, collega’s, en vrienden, kwamen bij elkaar om Rob de laatste eer te bewijzen. Daarbij waren veel schakers, in de eerste plaats leden en oud-leden van Schaakvereniging Sliedrecht, maar ook vertegenwoordigers van andere clubs in de regio.

 

 

Namens zijn werkgever, de Gemeente Utrecht, Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen, werd een waarderend portret uitgesproken waarin zijn lach, vrolijke opgewektheid, luisterend vermogen en creativiteit als eigenschappen werden genoemd die zijn staf en collega’s het ergst zullen missen. Spreker gaf een voorbeeld van zijn creatieve, problemen oplossend, vermogen dat tot in Haagse kringen (Kamervragen) waardering heeft gekregen. De door hem in het onderhavige geval bedachte oplossing, waarvoor hij de platgetreden paden vermeed, staat nu bekend als “de methode Klop”.

 

De heer Van Houwelingen, een vriend van de overledene, belichtte een andere kant van Rob Klop, te weten zijn brede belangstelling voor en verstand van zaken met betrekking tot bv. astronomie, astrologie, psychologie en parapsychologie. Isaac Asimov bleek de schrijver die Rob het meest waardeerde.

 

Wout Boer, de voorzitter van de Schaakvereniging Sliedrecht, memoreerde dat Rob Klop niet alleen de bedenker was van de titel van Sliedrechts eigen opening De Leeuw, maar ook op andere wijze veel betekende voor het plaatselijke schaakleven. Hij was het liefst ‘de man achter de schermen’. Als schaker, bekend om zijn scherpe openingen en mooie combinaties, en als teamleider, heeft hij sportieve successen meegemaakt, zoals verschillende RSB teamkampioenschappen met het 1ste en 2de team.

 

 

Een lange stoet stak vervolgens achter de kist met het lichaam van Rob de straat over naar de begraafplaats.

Bloemen omringden de groeve waar, na een gemeenschappelijk Onze Vader, ieder persoonlijk, langs de kist lopend, afscheid nam. Velen waren geroerd, niet het minst door het zien van de moeder die, een half jaar na het overlijden van haar man, zichtbaar veel verdriet heeft bij het verlies van haar zoon.

 

 

tom van bokhoven

 

 

 

 

Respectvolle herdenking van

schaker Rob Klop

 

Schaakvrienden van Sliedrecht en van ver daarbuiten kwamen donderdagavond 25 oktober in de Sliedrechtse Huifkar bijeen om de dinsdagavond overleden Rob Klop (49) te herdenken. Om kwart over acht gingen de aanwezigen naar de zaal van de vereniging waar normaal de externe wedstrijden worden gespeeld. Rob had in die ruimte zijn laatste partij geschaakt voor Sliedrecht 1.

 

Voorzitter Wout Boer sprak zo ongeveer op de plek, waar Rob toen schaakte, een respectvol woord en vroeg om één minuut stilte ter nagedachtenis aan Rob. Hij schetste de betekenis van Rob als schaker, maar vooral als mens en als vriend, die binnen de schaakclub ook veel gezelligheid vond. Het schaken was voor Rob dan ook een middel tot sociaal contact. Daarna stak Wout een kaars aan.

 

Hij deed dat op een tafel, waarop ook een schaakbord stond, foto's van Rob lagen en zijn laatste partij was ingelijst. De schaakvrienden kregen de gelegenheid om in een boek herinneringen op te schrijven. Van deze gelegenheid maakten velen gebruik.

Voorzitter Wout Boer zal het herinneringsboek aanstaande maandag aan de familie van Rob overhandigen tijdens de uitvaartplechtigheid.

 

De respectvolle wijze van herdenking gaf de schaakvrienden de gelegenheid om herinneringen aan Rob op te halen in zijn stijl, als schaakontmoetingen, die meer zeggen dat de uitslag.

 

Meer informatie over de uitvaart op www.rouwbericht.nl. De familie kan via die weg ook elektronisch worden gecondoleerd.  Ook op de sites van de RSB, Utrecht forum, Sliedrecht en www.tomsschaakboeken.nl wordt bij het overlijden van Rob stilgestaan.


 

Schaakvriend Rob Klop overleden

 

Rob Klop

 

Dit In Memoriam staat op de site van Sv Sliedrecht, zijn vereniging.  Op waardige en zeer waarderende wijze wordt Rob Klop de plaats gegeven die hem toekomt. Wij achten het een voorrecht dit stuk te mogen plaatsen. tvb

Zeer onverwacht is ons zeer trouwe en actieve lid, maar vooral onze schaakvriend Rob Klop afgelopen dinsdag op 49-jarige leeftijd uit ons midden weggenomen.

Rob is 32 jaar lid geweest van ‘zijn’ vereniging. Hij heeft ontzettend veel betekend voor de vereniging, die hij altijd trouw is gebleven. Hij speelde jaren in het eerste team, was trouw medewerker aan het clubblad, was jarenlang teamleider, schaaktrainer en mentor voor de talentvolle jeugd. Maar bovenal was hij een zeer prettig mens, die met iedereen op kon schieten. Hij wilde niet op de voorgrond treden, maar op de achtergrond speelde hij een hoofdrol op vele fronten. Als medewerker aan de "De Leeuwboeken" heeft hij zich onsterfelijk gemaakt. 

Wij wensen zijn familie en al zijn vrienden (en dat zijn er heel veel) veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. 

Rob zal in gedachten altijd bij ons blijven, hij zal nooit vergeten worden.

Er is gelegenheid tot condoleren op zaterdag 27 oktober van 16.00 tot 16.45 uur in uitvaartcentrum "De Drechtstreek", aula 1, Jan Steenstraat 71 te Sliedrecht, maar ook na de begrafenis.

Die samenkomst zal gehouden worden op maandag 29 oktober om 13.30 uur in bovengenoemd uitvaartcentrum. De begrafenis zal omstreeks 14.00 uur plaatsvinden op de begraafplaats te Sliedrecht.

Het is ook mogelijk online te condoleren via: http://www.rouwbericht.nl


 

 

ROB KLOP OVERLEDEN

 

 

Uit Sliedrecht bereikte ons het bericht dat gisteren 23 oktober Rob Klop aan de gevolgen van een zwaar herseninfarct dat hem zaterdag trof, is overleden. De teamcaptain van Sliedrecht 1, werd 49 jaar. De schaakvereniging Sliedrecht zal deze actieve, bescheiden, sportieve en sterke schaker en medewerker missen. Rob was in de Drechtse schaakscene een graag geziene persoon.

We wensen zijn familie en vrienden alle kracht en troost die nodig is.

 

Tom van Bokhoven

            

 

 

                                                                    

                                                                      Kort was je tijd,

                                                                      groot was je vriendelijkheid.

                                                                      Opgewekt en spontaan,

                                                                      ben je van ons heengegaan.

 

Met verdriet en grote verslagenheid delen wij u mee dat, geheel onverwacht, van ons is heengegaan mijn lieve, zorgzame zoon, onze fijne broer, zwager en oom

 

 

Robert Henri Klop

 

Rob

 

 

in de veel te vroege leeftijd van 49 jaar.

 

 

  

                                              T. Klop, in herinnering

                                              T. Klop – Labee

 

                                               Arie en Corrie

                                                    Arie en Saskia, Wesley, Ilona

                                                    Cor en Bianca, Dennis, Amy, Alysha, Dion

 

                                               Hans en Ineke

                                                    Tanja en Wim, Mijntje, Nadus, Johan

                                                    René en Angelique, Chanel

 

 

 

Sliedrecht, 23 oktober 2007

A. van Scheltemastraat 4

 

Correspondentie-adres: Rivierdijk 336, 3361 AW Sliedrecht

 

Er is gelegenheid tot condoleren op zaterdag 27 oktober van 16.00 tot 16.45 uur in uitvaartcentrum ”De Drechtstreek”, aula 1, Jan Steenstraat 71 te Sliedrecht en na de begrafenis.

 

De samenkomst zal gehouden worden op maandag 29 oktober om 13.30 uur in het eerder vermelde uitvaartcentrum, waarna de begrafenis zal plaatsvinden op de begraafplaats te Sliedrecht, omstreeks 14.00 uur.

 

Voor online-condoleren zie: www.rouwbericht.nl