Tjong-I-Kwee kwam, zag, won en ging


 

 

De Dordtse Tan is Tjong-I-Kwee! Om deze opmerking te kunnen plaatsen, is het goed om in herinnering te roepen wie Tan was.

 

Hij werd de eerste Indonesische kampioen van Nederland in 1961. In 1960 behaalde hij bij de schaakolympiade te Leipzig, waar hij uitkwam voor Indonesië, een gouden medaille vanwege zijn goede score. In 1963 ging hij terug naar Indonesië en stopte hij met schaken. Hoan Liong behaalde ook een Dan in het bordspel Go.

 

H.L. Tan, Kampioen van Nederland 1961

foto Schakend Nederland

 

Tjong-I-Kwee, kwam door tussenkomst van zijn oom en tante die aan de Singel woonden, in Dordrecht studeren aan de HTS. Hij ging schaken bij Dordrecht en won met ongekende overmacht de hoofdgroep en werd clubkampioen.

 

Zijn studie aan de HTS ging niet zo goed en net zo plotseling als hij op het Dordtse schaaktoneel kwam, was Tjong-I-kwee verdwenen en leefde verder in Indonesië.  De oom van Tjong-I-Kwee, lange tijd een bekende specialist in de stad,  vertelde jaren later dat het schaken zijn neef zo in de ban had gehad dat de studie er zo onder leed, dat hij zijn aanwezigheid in Dordrecht niet meer financieel mogelijk wilde maken. Tjong-I-Kwee heeft later een gezin gesticht in Indonesië en leefde daar verder..

 

Wie nog herinneringen heeft aan de schaker die kwam, zag en won en weg was, mag het mailen aan de webmaster.

 

hb

 

Tjong-I-Kwee alias Tan Ho(w)ang Lyong.

Enig spitwerk in vergeelde nummers van Schakend Nederland, officieel orgaan van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, leveren de volgende bijzonderheden op:

 

 

BRON

 

INHOUD

Schakend Nederland Sept ’60 pag. 4

WK studenten Leningrad 1960

Tan scoort 10 uit 13 voor het Nederlandse team dat 8ste wordt. Team: Langeweg, Tan, Oosterom, Zuidema + 2 res.

 

Schakend Nederland Nov ’60 pag. 41

Partij van de maand: Tan - Drimer

Euwe vermeldt dat “… de in ons land welbekende schaker H.L. Tan … jonge Indonesische student  .. al enkele jaren in Amsterdam woonachtig is …”  “Dit eindspel speelt Tan met feilloze techniek uit.

 

Schakend Nederland Juni ’61 pag. 151 e.v.
Tan wint de kampioenstitel

Verslag etc. Slavekoorde

 

(i.p.v. gewoon te koppen:

Tan Kampioen van Nederland.)

 

Het verslag van de titelstrijd vermeldt Tan slechts terloops. Slavekoorde heeft het meer over de spelers die niet meededen of zich terugtrokken dan zijn vreugde te uiten over de jeugdigen die fraaie plaatsen bereikten.

Over de beslissende partij uit de 10de ronde tussen Langeweg en Tan:

“Zo ging de (voorlaatste) ronde onder toegenomen spanning in. In deze ronde

k o n de beslissing reeds vallen. Indien Langeweg erin zou slagen Tan te kloppen, en hij daarna bovendien zijn hangpartij tegen Roessel zou winnen, zou hij op 7½ punt komen, welke score door geen van zijn rivalen nog bereikt zou kunnen worden. Het werd een drama in optima forma. Langeweg, zeer gespannen en nerveus, speelde niettemin uitstekend en slaagde erin Tan volkomen te overspelen. De titelstrijd scheen beslist. Maar toen faalde Langeweg. Hij blunderde en hierdoor kon Tan de partij zelfs nog winnen.”

 

Tan was de jongste deelnemer aan dit NK.

Voorzover ik heb kunnen zien komt het woord “Indonesiër” niet in het verhaal voor.

 

Schakend Nederland Juni ’61 pag. 155

Nabeschouwing (Slavekoorde)

“ … mogen we niet voorbijzien, dat alle spanning en opwinding ten spijt, slechts één speler (Tan) kans zag het geroutineerde trio Donner-van den Berg-Roessel voorbij te streven. Tan deed dit onopvallend, maar royaal (1½ punt voorsprong!) en heel secuur. In feite was hij de meest constante speler van het toernooi.”

Schakend Nederland April ’61 pag. 115

Competitie KNSB

Tan speelde zo blijkt uit de uitslagen aan het eerste bord van VAS II.

Veelzeggend is dat dit 2de team van VAS Kampioen van Nederland wderd!

 

Schakend Nederland Juli/Aug ’61 pag. 171

IBM/VASrnooi

Uitslag: 1. Langeweg 2 Donner 3. Enevoldsen en 4 Tan. Ook nu won Tan van Langeweg in een der laatste ronden.

 

Schakend Nederland Juli/Aug. ’61 pag. 172

Hier staat een fraaie foto van de prijsuitreiking door de Caltex directeur aan de “winnaar van Nationaal Kampioens-toernooi 1961, de heer H.L. Tan.”

 

Schakend Nederland Juli/Aug. ’61 pag. 173

Rivella Toernooi

Tan wint de hoofdgroep van het Rivella toernooi in Leeuwarden voor Kramer, Lange (Bremen) en Jongsma.

Georganiseerd door “Philidor”.

 

Schakend Nederland Juli/Aug. ’61 pag. 177

Partij van de maand:

Tan Howang Liong - Roessel

Euwe heeft meer respect voor Tan en zijn nationaliteit:

“De wedstrijd om het Kampioenschap van Nederland is geëindigd in …. een Indonesische overwinning. Alle befaamde reglementen ten spijt! De jonge Amsterdamse student Tan, sinds enkele jaren in Nederland woonachtig maar Indonesisch staatsburger, slaagde er in met 1½ punt voorsprong op zijn naaste rivalen aan de spits te komen.”

Enz enz. met verwijzing naar de goede resultaten in het Nederlandse(!)  Studenten Team in Leningrad en naar de Olympiade in Leipzig waar Tan voor Indonesië aan het vierde bord speelde en het beste resultaat behaalde.

“Onderstaande partij is een van de aardigste uit de betreffende wedstrijd.”

 

Schakend Nederland Okt ’61 pag. 23

WK Jeugd Den Haag

Foto: De Nederlandse Kampioen Tan in gesprek met Gheorghiu (Roemenië)

 

 

 tvb