Wijnand den Dekker: Schaakpromotie makkelijker dan promoveren

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

 

 

Wijnand den Dekker, promoverend schaker

 

01.04.14 Hans Berrevoets

Schaker Wijnand den Dekker promoveert op vrijdag 11 april aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Hij is cardioloog in opleiding en zal in zijn vakgebied promoveren.   De schaaksport hoort ook bij zijn vrije tijdsbesteding. Dat blijkt ook in zijn proefschrift. ,,Promoveren op het schaakbord is makkelijker dan promoveren aan de universiteit” is een stelling of misschien ook wel een persoonlijke verzuchting.

 

Wijnand begon zijn schaakloopbaan als jeugdlid van de schaakclub Groot-hoofd toen hij ook leerling was van de oudste Latijnse school van Nederland: Het Johan de Wittgymnasium in Dordrecht.  Groothoofd bestaat inmiddels niet meer en in 2002 werd deze vereniging opgenomen in schaakclub Dordrecht.

 

Wijnand bleek echter zijn schaakwortels niet vergeten te zijn.  Inmiddels is Wijnand den Dekker te vinden in het eerste team van schaakclub Dordrecht dat met succes in de tweede klasse KNSB speelt.  Het is een hecht team, want tot nu toe waren maar negen spelers nodig om telkens met een achttal te kunnen optreden. Dirk Pulles en René Krul kennen Wijnand den Dekker uit zijn tijd als succesvol jeugdspeler in Dordrecht, waarmee ook wordt bewezen dat jeugdschaak loont en banden kan smeden die meereizen met het grijs worden van de haren. 

 

In het proefschrift staat naast veel mooie medische taal – die voor een leek niet is om te zetten in tekst voor een schaaksite - ook nog een mooie zin, die zeer actueel is.  ,,De kosten in de gezondheidszorg kunnen teruggedrongen worden door er voor te zorgen dat we gelukkig zijn”.

Misschien dat dit ook een oproep is van de aankomende dr. en schaker om de schaaksport passende toekomst te geven als middel tot sociaal contact.  Zo kan de sport ook een steentje bijdragen aan wat een samenleving kan en wil zijn.

 

De sport kan dan levenslang helpen bij het verwerven van elementen die mee het persoonlijk geluk een beetje vorm kunnen geven naast natuurlijk gezondheid en zekerheid van inkomen.  

 

Misschien kan de schaaksport ook promoveren als een gezellige sport?  Volgens Wijnand is schaakpromotie makkelijk te noemen.  Ik zeg dat hem graag na met vanzelfsprekend de gelukwensen erbij aan zijn adres en dat van allen die hem zo nabij zijn. Ik heb begrepen dat 11 april wel in de vastentijd valt op weg naar christelijke hoogtijdagen zoals Pasen, maar dat mensen in zijn omgeving dat zullen onderbreken voor vrijdag 11 april als dr. Wijnand feestdag!

 

 

www.tomsschaakboeken.nl