Xander Wemmers

Webmaster UtrechtSchaak Forum

 

meer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

  

De sterkste schaker met Dordtse wortels is momenteel Xander Wemmers. De kopman van Paul Keres (eerste klasse KNSB) heeft een ELO-rating rond 2370 en is fide-meester. Xander is tevens de gewaardeerde webmaster van het Utrechtse schaakforum, waarop schakers uit alle windstreken met elkaar contact hebben.

 

 

Wemmers is vanzelfsprekend de sterkste schaker (tot nu toe) op de deelnemerslijst voor het tweede Hoogendoorntoernooi op de huiskamerdag op zaterdag 29 december in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41.

 

Xander was al een sterke jeugdspeler in Huizen, waar zijn vader Ton de gemeente diende. In 1986 kwam hij bij schaakclub Groothoofd binnen en hij ontwikkelde zich snel tot een regionaal sterke speler. Enthousiast, sportief en betrokken: Dat is Xander bij de schaaksport in Dordt geweest en ook toen hij zijn vleugels uitsloeg richting Utrecht.

 

Zijn vader was in de jaren negentig ook lange tijd een enthousiaste voorzitter van de club. Uiteindelijk werd het draagvlak onder schaken op vrijdag in de stad te smal en in 2002 stopte de club en leden gingen over naar Dordrecht of de Willige Dame.

 

In de glorietijd van Xander was alleen Gozewijn van Laatum in staat om het ook tot fide-meester te brengen. Gozewijn heeft in zijn schaakactiviteiten (even) een rustperiode ingelast.  Als de ELO-ranglijst de maat is, is Ron Hofman nog de derde Dordtse schaker met een hoge Fide-rating.

 

Het schaken op 29 december lijkt ook wel op een schaakreŁnie. Jan Jaap Janse, de voorzitter van de Utrechts vereniging Paul Keres, zal er ook zijn. Jan Jaap Janse is ook schaakactief in Dordrecht geweest. Hij deed jarenlang het clubblad van Groothoofd en was gecharmeerd van de formule van de Willige Dame. Hij probeert als voorzitter van Paul Keres goed schaken en sfeer en gezelligheid en menselijk contact ook altijd te bevorderen. Verder is hij nog steeds betrokken bij schaken in de regio, zoals bij het Rob Klop herdenkingstoernooi op 20 december in Sliedrecht.