De Rijke Sterrentuin

 

 

 

 

28.04.20 Bea Koetsier

 

 

Onderhoud

Ondanks, of soms zelfs dankzij, de Coronacrisis wordt bij Tuinvereniging Kringloop aan de Wieldrechtse Zeedijk nr.6  hard gewerkt. Het is volop voorjaar en dan moet er veel gebeuren. Verleden jaar waren bezoekers tijdens het maandelijks gezamenlijk onderhoud welkom voor een rondleiding. Helaas is dit jaar alles anders en blijft het hek gesloten. Ook het gezamenlijk onderhoud gaat nu in een andere vorm door. Er zijn altijd klusjes en de leden kunnen hun belangstelling hiervoor aangeven. Soms wordt alleen gewerkt, maar in ieder geval nooit met veel mensen tegelijk. Natuurlijk wordt de anderhalve meter grens gehanteerd.

Bijen

Het is heel mooi in deze tijd van het jaar. We horen vogels zingen zoals de uitbundige zwartkop. Ook mooie  vlinders vliegen rond zoals op dit moment het koolwitje, het oranje tipje, het bont zandoogje en het landkaartje. Door de tuinders kan worden gezaaid en de eerste planten staan al in de tuinen. De rabarber smaakt al uitstekend. Genieten is het achtereenvolgens van de fraaie pruimen, peren en appelbloesem. Op dit moment  wordt door bijen dankbaar gebruik gemaakt van de appelbloesem. 

Bloemenstrook

Iedereen weet al wel dat het niet goed gaat met de insecten. Deze dieren zijn heel belangrijk voor het bestuiven van onze gewassen, als voedsel voor diverse dieren en dus uiteindelijk ook voor ons. Dit probleem pakt onze idealistische, gifvrije en praktische tuinvereniging Kringloop  op haar manier  voortvarend op. De zuidwestelijke gras-achterrand van de tuin is in tien delen onder verdeeld en  eerst zorgvuldig gefreesd en van veel water voorzien. Daarna zijn diverse bloemenmengsels  ingezaaid en is alles netjes aangeharkt. Op zaterdag 25 april was het klaar. Tegenwoordig zijn bloemenranden in de mode, maar vaak gebruikt men kleurrijke zadenmengsels van planten, soms exoten, die weinig nectar opleveren voor onze insecten. Wij kozen de voor bijen, hommels en vlinders aantrekkelijke zaden.  Voor een deel ingekocht en ook wel verzameld in de eigen tuinen. We hopen dat de weergoden ons goed gezind zullen zijn en dat het er over enige tijd niet alleen heel mooi uitziet, maar ook dat onze bijen, vlinders en andere insecten ervan profiteren.

Bezoekers 

Natuurlijk zien we er naar uit om bezoekers spoedig ons mooie tuincomplex te laten zien en  te vertellen over onze activiteiten en ideeŽn.  U hoort van ons.

 

Tekst en fotoís  Bea Koetsier, tuinlid