Kloklezing in Remonstrantse kerk op 14 november

29.10.18
Wie Klok zegt, denkt aan schaken. Wijlen Ben Klok was een prominent lid van schaakclub Groothoofd. Zoon Kees speelde zowel bij Groothoofd als enige tijd voor de Willige Dame. De schaaksport was dus nooit ver weg. Ben was met zijn vrouw Nel het kostersechtpaar van de remonstrantse kerk aan de Cornelis de Wittstraat. Zoon Kees beleefde er zijn jeugdjaren.

In de kerk werd ook geschaakt natuurlijk. Met wijlen Gerrit de Wolf, Ben Klok en Han en Bep van Gorkom werd eens een teamwedstrijd gespeeld. Zo werd mede de basis gelegd voor competities tussen viertallen elders. Ben Klok haalde ook wel een partij voor zijn clubkompetitie in op kerkelijk terrein.
Daarom is op 14 november de Klok lezing om meer redenen historisch.“De vereniging Oud-Dordrecht kondigt het op de volgende manier aan:
Tijdens deze lezing neemt historicus en schrijver Kees Klok u mee op een virtuele wandeling door Dordrecht, gebaseerd op beeldmateriaal uit het Regionaal Archief Dordrecht en zijn eigen archief.”
Tijdens de wandeling vertelt hij zijn persoonlijke verhaal, gekoppeld aan de geschiedenis van de stad. Als geboren en getogen Dordtenaar is zijn persoonlijke geschiedenis sterk verweven met die van de stad. Klok is een enthousiast verhalenverteller, maar schuwt, als het nodig is, de kritische toon niet. Die zal bijvoorbeeld een rol spelen als stedenbouwkundige uitglijders, zoals het saneringsplan uit de jaren zestig van de vorige eeuw, ter sprake komen.

Kees Klok (1951) volgde de Dordtse Gemeentelijke Pedagogische Academie (aan de Hugo van Gijnweg) en studeerde af in de Contemporaine Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij was jarenlang docent geschiedenis (en aanvankelijk ook Nederlands) in het Dordtse voortgezet onderwijs.


Datum: woensdag 14 november 2018
Locatie: Remonstrantse Kerk
Adres: Cornelis de Wittstraat 28, Dordrecht
Ontvangst: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur

V

Voor leden en belangstellenden