Open Huis Ontmoetingskerk 2018-2

elke 2e en 4e woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00

Inloophuis Ontmoetingskerk

(iedere 1e en 3e zaterdag van de maand)

 

en andere activiteiten

 

Bussen  lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein naast de kleine Jumbo

AGENDA:

12.12.18 Lezing “Werk, bid en bewonder” over tentoonstelling in Dordts Museum

09.12.18 Jeugddienst “Ik geloof in een nieuw begin.”

28.11.18 Geschiedenis van de Munt in Dordrecht

24/25.11.18: Voor wie een kaars wil aansteken ...

14.11.18 Lezing over veiligheid in huis en openbare ruimte

24.10.18 Open Huis: Voeding en Senioren, lezing door Harry Aardoom

20.10.18 Inloophuis zaterdagmiddag 14.00 – 16.00 uur

10.10.18 Marco Westland evenementen organisator in Dordrecht in Open Huis

07.10.18 Jeugddienst 7 oktober

06.10.18 Inloophuis zaterdag 6 oktober van 14 tot 16 uur

12.09.18 Japan en Georgië in Open Huis op 12 september

15.08.18 Suriname in ZOMER OPEN HUIS

04.08.18 Inloophuis

ZIE OOK HET HELE PROGRAMMA Open Huis 2de HALFJAAR 2018  omerusHomerus

 


ARCHIEF:

Open Huis 2018-1

Open Huis 2017-2

Open Huis 2017-1

Open Huis 2016

Open Huis 2015

Open Huis 2014

Open Huis 2013


Open Huis 2012

Open Huis 2011

Open Huis 2010

Nieuws uit de kerken 2010-2

Nieuws uit de kerken 2010-1

Nieuws uit de kerken 2009-2

Oudere berichten te lezen via Dordts Nieuws 2008

 

Lezing  “Werk, bid en bewonder” van de tentoonstelling  uit het Dordrechts Museum

12 december in Open Huis Ontmoetingskerk

 

Woensdag 12 december is er weer een Open Huis ochtend in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg., naast de kleine Jumbo supermarkt.

Deze morgen zal Marianne Eekhout, sinds 2015 conservator stadsgeschiedenis bij het Dordrechts Museum een lezing verzorgen over de tentoonstelling Werk, bid & bewonder ,een nieuwe kijk op kunst en calvinisme, die momenteel in het museum is te zien.

 

De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten. Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst? 

 

In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen

Calvinisme en kunst in een brede context zien. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen aan bod, in de vorm van (kunst)objecten, maar ook in videoportretten.

 

Marianne Eekhout is als historicus gespecialiseerd in het gebruik van herinneringsobjecten. Zij studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis en cultureel erfgoed in Groningen en Utrecht. In 2014 promoveerde zij in Leiden op een proefschrift over de Tachtigjarige Oorlog. Naast haar werk als onderzoeker doceerde zij vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden.

 

Vanaf 9.45 uur staan de deuren van de kerk open voor elke belangstellende. De toegang is zoals altijd bij Het Open Huis gratis en iedereen wordt hartelijk ontvangen met koffie of thee en wat lekkers. Er is ook gelegenheid voor een fijn gesprek en het maken van nieuwe contacten.

De lezing begint om 10.15 uur en de ochtend loopt door tot ongeveer 12 uur.  lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het

 

 

Jeugddienst 9 december 2018

 

Zondag 9 december 2018 is er weer een Jongerendienst in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 (ingang Lunenburgplein).

Medewerking wordt verleend door Myong-hee Chon”.

Het thema van deze dienst is: “Ik geloof in een nieuw begin”

De voorganger is ds. Kees Streefkerk

De dienst begint om 10.00 uur. Vanaf 09.30 uur is de kerk open.

Vooraf en na afloop is er koffie en thee en voor de jongste kinderen limonade.

Lid of geen lid van de kerk, U en jij zijn van harte welkom.

Buslijnen  5 & 7 hebben hun eindpunt t.o. de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein in Sterrenburg.

 

 

28 november: Geschiedenis van de Munt in Dordrecht

 

Woensdag 28 november zal Martin Bloemendal in Het Open Huis in de Ontmoetingskerk vertellen over de geschiedenis van de Munt in Dordrecht. Met zijn enorme kennis van de geschiedenis en van oude munten weet Martin elk publiek te boeien.

 

Aan de hand van afbeeldingen van in Dordrecht geslagen munten neemt hij de toehoorders mee op een interessante reis door de geschiedenis.

Van af 9.45 uur is er inloop in de Ontmoetingsruimte van de kerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg, naast de kleine Jumbo supermarkt.

Iedereen is deze ochtend weer van harte welkom en wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee. De presentatie begint om 10.15 uur en duurt, onderbroken door een pauze, tot ongeveer 12.00 uur.

 

Vanwege werkzaamheden voor de ingang van de kerk, stoppen de bussen van lijn 5 en 7 een tiental meters verderop aan Het Lunenburgplein.

 

 

Voor wie een kaars wil aansteken… Ontmoetingskerk 24 en 25 november

 

InloopHuis, zaterdagmiddag 24 november 2018

“De Ontmoetingskerk is open van 14.00 – 16.00 uur”

(iedere 1e en 3e zaterdag van de maand)

Kerkdienst 25 november 10-11.15 uur:

Laatste zondag Kerkelijk jaar

Op onze kalender begint het jaar op 1 januari en het eindigt op 31 december. De kerk maakt gebruik van een andere jaarindeling om de christelijke feesten op een goed moment te kunnen vieren. Deze jaarindeling heet het “liturgisch” of “kerkelijk” jaar en verschilt een paar weken met onze kalender.

 

Het kerkelijk jaar volgt het leven van Jezus. Het spreekt dus vanzelf dat een nieuw kerkelijk jaar begint met de verwachtingsvolle en hoopvolle tijd van advent en kerst, en dat het oude kerkelijk jaar afgesloten wordt op de zondag daarvoor.

Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar, 25 november, gedenken wij de gemeenteleden die het voorbije (kerkelijk) jaar zijn gestorven. In de dienst noemen wij hun namen en steken een kaars voor hen aan. Want ook al zijn zij gestorven, wij voelen ons met hen verbonden, in geloof en in herinnering. We staan met de hele gemeente om de nabestaanden heen en delen hun verdriet. We staan stil bij wat de Bijbel ons te zeggen heeft over de dood. De dood gaat ons allemaal aan.

Dit jaar is er zowel vóór als na de kerkdienst (die duurt van 10.00 uur tot ongeveer 11.15 uur) gelegenheid een kaars aan te steken, maar ook op zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Naast de mogelijkheid van het aansteken van een kaars bent u ook van harte welkom voor een kop koffie of thee en een praatje. We staan graag voor u klaar.

Het adres is Slangenburg 3

(Naast Jumbo supermarkt) in Sterrenburg

 

 

Lezing over veiligheid in huis en in de openbare ruimte in Open Huis Ontmoetingskerk

Woensdagmorgen  14 november zal Marius Evertse, werkzaam bij de politie, een presentatie houden over veiligheid in en om het huis en in de openbare ruimte.

Deze presentatie, die voor iedereen van belang kan zijn, is vrij toegankelijk en vindt plaats tijdens Het Open Huis in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg.

 

Er is inloop vanaf 9.45 uur en om 10.15 uur start de presentatie, die onderbroken door een pauze, doorloopt tot ongeveer 12.0 uur. Iedereen is van harte welkom en wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee.

Door werkzaamheden aan de bushalte voor de kerk aan Het Lunenburgplein, stoppen de bussen van lijn 5 en 7 een tiental meters verderop in de straat.

 

 

Open Huis 24 oktober:

Lezing “Voeding en Senioren”

 

Woensdag 24 oktober is er van 9.45 tot 12.00 uur weer Open Huis in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Om 10.15 uur begint de lezing “voeding en senioren” door Harry Aardoom.

Deze lichtvoetige lezing met een snufje humor duurt, onderbroken door een pauze, tot ongeveer 12.00 uur.

 

Iedereen is van harte welkom op deze ochtend en wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee en wat lekkers.

Er is ook gelegenheid voor een gezellig gesprek en het maken van nieuwe contacten.

 

 

InloopHuis, zaterdagmiddag 20 oktober 2018

“De Ontmoetingskerk is open van 14.00 – 16.00 uur”

(iedere 1e en 3e zaterdag van de maand)

 

Elke keer dat de kerk open is op zaterdagmiddag blijkt het een echte Inloop te zijn.  Mensen lopen soms voor het eerst binnen, uit belangstelling, “ja de deur stond open”, of komen gericht om een kaars aan te steken en een praatje maken.

En zonder dat een “onderwerp” is voorbereid, kan het zomaar gaan over iets waar we allemaal mee te maken hebben; “boeiend gesprek gehad over oud-worden en –zijn”, zo schreef één van onze gastheren.

Zonder aanmelding vooraf bent u van harte welkom, elke 1e en 3e zaterdag in de maand. 
(De eerste zaterdag in november is er braderie, ook daar van harte welkom!) Tot dan!

 

Het adres is Slangenburg 3

(Naast Jumbo supermarkt) in Sterrenburg 3.

 

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

Marco Westland in Open Huis

Ontmoetingskerk 10 oktober


Woensdag 10 oktober zal Marco Westland een presentatie geven in Het open Huis in de Ontmoetingskerk. Marco Westland is organisator van meerdere grote evenementen in Dordrecht zoals onder andere Dordt in Stoom en de Kerstmarkt.


Hij geeft de toehoorders een kijkje achter de schermen van de organisatie en laat zien wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van zulke grote evenementen.


Vanaf 9.45 uur is er inloopt en de presentatie begint om 10.15 uur. Er is een pauze en de ochtend loopt door tot 12.00 uur.

Iedereen is van harte welkom en wordt gastvrij ontvangen. Er is ook gelegenheid voor een fijn gesprek en het maken van nieuwe contacten.


De Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 staat naast de kleine Jumbo in de wijk Sterrenburg. Bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

JEUGDDIENST  7 oktober 2018

Zondag 7 oktober 2018 is er weer een Jongerendienst in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 (ingang Lunenburgplein).

Medewerking wordt verleend door de band “ The New Adams Family”.

thema van deze dienst is: project “Seven”   

 

Een aantal kerken uit Dordrecht heeft dit project opgepakt om met jongeren tussen 12-18 uit te voeren. Het betreft de Zeven (+ 1) werken van Barmhartigheid. De basis hiervoor ligt bij Jezus, zo zullen we lezen in Mattheüs 25. Maar daar worden niet alle werken genoemd. Er zijn dus nog andere bronnen. En deze zijn actueler dan u wellicht zult denken. Het project Seven+ is een mooi project en ik hoop dat u/jij het een warm hart zult toedragen in de loop van het seizoen, als de jongeren hiermee aan de slag gaan.

 

De voorganger is Arianne Lodder.

 

De dienst begint om 10.00 uur. Vanaf 09.30 uur is de kerk open.

Vooraf en na afloop is er koffie en thee en voor de jongste kinderen limonade.

Lid of geen lid van de kerk, U en jij zijn van harte welkom.

 

Zondag 7 oktober: Jeugddienst
Op deze zondag willen we jou/u kennis laten maken met het project “Seven+”.

 

Buslijnen 5 & 7 hebben hun eindpunt t.o. de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein in Sterrenburg

 

 

InloopHuis, zaterdagmiddag 6 oktober 2018

“De Ontmoetingskerk is open van 14.00 – 16.00 uur”

(iedere 1e en 3e zaterdag van de maand)

 

Elke keer dat de kerk open is op zaterdagmiddag blijkt het een echte Inloop te zijn.  Mensen lopen soms voor het eerst binnen, uit belangstelling, “ja de deur stond open”, of komen gericht om een kaars aan te steken en een praatje maken. En zonder dat een “onderwerp” is voorbereid, kan het zomaar gaan over iets waar we allemaal mee te maken hebben; “boeiend gesprek gehad over oud-worden en –zijn”, zo schreef één van onze gastheren.

 

Zonder aanmelding vooraf bent u van harte welkom, elke 1e en 3e zaterdag in de maand. 

Op 6 oktober schenken Jan, Cor en Klaas de koffie en thee.  Tot dan!

 

Het adres is Slangenburg 3

(Naast Jumbo supermarkt) in Sterrenburg 3.

 

 

Japan en Georgië in Open Huis Ontmoetingskerk 12 september

 

 

Woensdag 12 september start het nieuwe seizoen van Het Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de  Slangenburg 3 in Sterrenburg. Met de presentatie van deze morgen blijven we nog een beetje in de reis- en vakantiesfeer.

 

Paul Reehorst laat ons met filmbeelden en foto’s meegenieten van zijn vakantie in Japan dit voorjaar en van de reis die hij in opdracht van duurzaamheidsorganisatie Nudge heeft gemaakt naar de hazelnootplantages in Georgë.

 

Er is inloop vanaf 9.45 uur en de ochtend loopt door tot 12.00 uur.

Vooraf en in de pauze is er koffie of thee en naast de presentatie is er ook gelegenheid om  in een gezellige sfeer anderen te ontmoeten.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang  van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 


Suriname in Zomer Open Huis Ontmoetingskerk  15 augustus

 

Woensdag 15 augustus is het tweede Zomer Open Huis in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg.

Deze morgen laat Piet Wentzel een film zien van zijn reis door Suriname in 2017.

De Ontmoetingskerk, Slangenburg 3, is open vanaf 9.45 uur en iedereen is van harte welkom. De film begint om 10.15 uur en  met een pauze duurt de ochtend tot ongeveer 12.00 uur. De ochtend is vrij toegankelijk en koffie of thee is gratis.

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

InloopHuis zaterdagmiddag 4 augustus 2018

“De Ontmoetingskerk is open

van 14.00 – 16.00 uur”

(iedere 1e en 3e zaterdag van de maand)

 

Ook in de vakantietijd is onze kerk op zaterdagmiddag open voor een kop koffie, een praatje, een bezoek aan de tentoonstelling van Kerk en Hobby of om een kaars aan te steken. Kortom, het InloopHuis is een open en gastvrije plek voor vaste bezoekers en voor hen die zomaar binnenlopen. Zonder aanmelding vooraf bent u van harte welkom, elke 1e en 3e zaterdag in de maand. Op 4 augustus schenken, Jan,en Cor de koffie en thee. Tot dan!

 

Het adres is Slangenburg 3

(Naast Jumbo supermarkt) in Sterrenburg 3.

 

 

 

Websites Dordtse kerken etc.

 

www.dewilhelminakerk.nl

 

Wilhelminakerk

www.geloofindordrecht.nl 

Gereformeerde Kerkbode 2009

 

www.grotekerk-dordrecht.nl

Grote Kerk

 

www.katholiekdordrecht.nl

Katholieke parochies

 

www.kerkenvandordrecht.nl

Gezamenlijke kerken

 

www.rvkdordrecht.nl 

Raad van Kerken

 

www.waalsekerken.nl

 

Waalse Hervormde Gemeenten