Open Huis Ontmoetingskerk 2018-1

Elke 2e en 4e woensdag van de maand

van 10.00 tot 12.00 in de

Ontmoetingskerk Slangenburg 3

 

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

AGENDA:

27.06.18 Theatervoorstelling van “Het Terras” Theatergroep “MOOI WEER”

13.06.18 “Oude Getijdenboeken” door Ds Joke van Voorst

23.05.18 “De Slag om Dordrecht 1813”door Henk Mesman

09.05.18 De meidagen van 1940 in Open Huis op 9 mei

25.04.18 Willem Kes centraal in Open Huis op 25 april

11.04.18 Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela door Willem Somer

28.03.18 Lezing over Grote Kerk in Open Huis

14.03.18 Saskia Lensink op 14 maart in Open Huis

28.02.18 Reis naar Moskou en St. Petersburg in Open Huis

14.02.18 De Dalits in India, de verstotenen

24.01.18 Filmproducent Ignas van Schack “De Nieuwe Wildernis”

20.01.18 Zaterdag InloopHuis Ontmoetingskerk

10.01.18 Percival Stubbs en Miniou van Hals * Het dagelijks leven in Herculaneum en Pompeii

 

ZIE OOK HET HELE PROGRAMMA 1STE HALFJAAR 2018
omerusHomerus

 

ARCHIEF:

Open Huis 2017-2

Open Huis 2017-1

Open Huis 2016

Open Huis 2015

Open Huis 2014

Open Huis 2013

Open Huis 2012

Open Huis 2011

Open Huis 2010

Nieuws uit de kerken 2010-2

Nieuws uit de kerken 2010-1

Nieuws uit de kerken 2009-2

Oudere berichten te lezen via Dordts Nieuws 2008

 

Theatervoorstelling in Open Huis Ontmoetingskerk

Woensdag 27 juni is de slotdag van Het Open Huis seizoen 2017-2018. Theatergroep ‘MOOI WEER’ brengt de zonnige voorstelling “HET TERRAS”.

 

Vandaag is er een plaatsje voor u gereserveerd op het terras van Café Mooi Weer. Beleef een muzikaal spektakel terwijl u geniet van klappermelk met suiker of ranja met een rietje. En als u trek heeft: hier staat nog ‘Jan-in-de-zak’ op de kaart enblote billetjes in het gras’.  U wordt bediend door Vivi, een toevallige passante, die op proef als serveerster aan de slag mag. Café-eigenaar Gerrit leert haar de gebruiken uit de ‘goeie ouwe tijd’. Vivi blijkt een fantastische zangeres met een groot repertoire aan prachtige zomerse liedjes. Een interactieve kruiswoordpuzzel loopt als een rode draad door de voorstelling, met als inzet eenzonnigeprijs

 

Iedereen is deze morgen weer van harte welkom .Inloop vanaf 10.00 uur voor een kopje koffie of thee vooraf. De voorstelling begint om 10.30 uur en om 11.15 uur is er koffie/theepauze met een feestelijke traktatie. Na afloop van de voorstelling om 12.15 uur is er gelegenheid om nog  even na te praten.

De toegang is vrij, een bijdrage in de bestrijding van de kosten is welkom.

Adres: Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg. De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

KK

Oude getijdenboeken

in Open Huis Ontmoetingskerk 13 juni

 

Woensdag 13 juni is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Deze morgen zal ds. Joke van Voorst uitleg geven over getijdenboeken. Zij heeft een studie gedaan over deze, vaak prachtig versierde gebedenboeken , die vooral door kloosterlingen werden gebruikt voor de gebeden die achtmaal daags op vaste tijden werden gedaan.

 

Van 9.45 uur tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom. U wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee met wat lekkers erbij en er is ook gelegenheid voor een fijn gesprek en het maken van nieuwe contacten.

De presentatie begint om 10.15 uur en er is een pauze.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

‘De slag om Dordrecht nov 1813’  

in Open Huis Ontmoetingskerk van 23 mei

 

Nadat Napoleon in 1813 te Leipzig was verslagen, trokken de Fransen, na Holland 18 jaar in hun greep te hebben gehad, zich terug. Een van de laatste stuiptrekkingen van het Franse regiem was de poging om de veste Dordrecht te heroveren. Dit probeerden zij d.m.v. een beschieting vanuit Papendrecht. Op woensdag 23 mei a.s. zal Henk Mesman in Het Open Huis in de Ontmoetingskerk een lezing geven over deze voor velen onbekende, maar veelbewogen periode uit de Dordtse geschiedenis.  

 

Van 9.45 uur tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in Het Open Huis, Slangenburg 3 in Sterrenburg. De lezing begint om 10.15 uur.

Er is ook gelegenheid om in een ontspannen sfeer nieuwe contacten te maken of een gezellig gesprek te voeren.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

De meidagen van 1940 in

Open Huis Ontmoetingskerk op 9 mei

Deze morgen geeft de heer Jan van Vliet  een presentatie over de strijd in de meidagen van 1940 in Dordrecht en omgeving.

Op 10 mei 1940, toen Duitsland Nederland aanviel, landden al heel vroeg in de morgen Duitse parachutisten bij de Moerdijkbruggen en de bruggen over de Oude Maas. Nagegaan wordt hoe dit paste in het Duitse aanvalsplan en hoe de in Dordrecht gelegerde Nederlandse troepen hierop reageerden.

Gedurende drie dagen werd in Dordrecht en omgeving omvangrijk strijd geleverd mede doordat het Nederlandse opperbevel de z.g. Lichte Divisie naar onze streek dirigeerde. Op 13 mei moest Dordrecht zich overgeven en op 14 mei capituleerde Nederland. Wat omvang, intensiteit, aantallen ingezette militairen en slachtoffers betreft was de strijd in onze omgeving vergelijkbaar met die aan de Grebbeberg.

Iedereen is weer van harte welkom en wordt gastvrij ontvangen. Inloop vanaf 9.45 uur.

De presentatie begint om 10.15 uur en is om 12.00 uur afgelopen.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

Willem Kes staat centraal

in Open Huis van 25 april

Rob Landman, schrijver van de biografie over het leven van de 19e-eeuwse toonkunstenaar Willem Kes, zal op 25 april a.s. in Het Open Huis  in de Ontmoetingskerk, een lezing houden over deze belangrijke Dordtse musicus. De lezing wordt geïllustreerd met foto’s, anekdotes en schitterende muziekvoorbeelden.  Willem Kes is in onze tijd een beetje in de vergetelheid geraakt, maar niet in Dordrecht waar hij op 7 oktober jl.  in de Grote kerk op  passende wijze werd geëerd met een prachtig concert door  uitsluitend Dordtse artiesten. Hij was naast concertviolist ook oprichter en dirigent van de Orkest Vereeniging in Dordrecht en van het Concertgebouw-orkest in Amsterdam.

Vanaf 9.45 uur tot 12.00 uur staan de deuren van de Ontmoetingskerk Slangenburg 3, open voor iedereen. U wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee en de lezing begint om 10.15 uur.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

in Open Huis Ontmoetingskerk

 

Woensdag  11 april is er weer een Open Huis ochtend in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Deze morgen zal Willem Somer ons meenemen op het laatste deel van de Camino del Norte, de noordelijke pelgrimsroute, vanaf Santander naar Santiago de Compostela.

Met prachtige beelden zal hij zijn verhaal over deze laatste 570 km. van de tocht illustreren.

 

Vanaf 9.45 uur zijn bezoekers van harte welkom. De presentatie begint om 10.15 uur en zal, onderbroken door een pauze, doorlopen tot 12.00 uur.

Men wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee en wat lekkers en er is ook gelegenheid voor een fijn gesprek en het maken van nieuwe contacten.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

Lezing over Grote Kerk in Dordrecht in

Open Huis Ontmoetingskerk

 

Woensdagmorgen 28 maart zullen Arjan te Raa en Jan Doolaard een presentatie geven over de Grote kerk in Dordrecht. Dit zal plaatsvinden in het tweewekelijkse Open Huis in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Vanaf 9.45 uur is er inloop en men wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee en wat lekkers. Er is ok gelegenheid voor het maken van nieuwe contacten en een fijn gesprek.

Om 10.15 begint de lezing: De verhalen van de Dordtse geschiedenis in licht en glas. 


Jan Doolaard, die gids is van de Grote Kerk en onderzoek doet naar de geschiedenis van de Grote Kerk, vertelt over de gebrandschilderde ramen van de Grote Kerk te Dordrecht. 

Arjan te Raa, voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk, legt uit welke grote rol de Vrienden spelen in het behoud van de Grote Kerk als cultuur-historisch erfgoed.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.  

 

 

Saskia Lensink in Open Huis op 14 maart

 

Woensdag 14 maart geeft journalist en tekstschrijver Saskia Lensink in Het Open Huis in de Ontmoetingskerk  een presentatie over Maria van Berckel, de echtgenote van Cornelis de Witt.

Saskia is bezig met het schrijven van een boek over bijzondere Dordtse vrouwen uit het verleden, waaronder deze voor de meeste mensen onbekende Maria van Berckel.

 

Vanaf 9.45 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingskerk , Slangenburg 3 in Sterrenburg. U wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee en er is gelegenheid voor het maken van nieuwe contacten en een fijn gesprek.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

Reis naar Moskou en St. Petersburg in Open Huis Ontmoetingskerk  28 februari

 

Woensdag 28 februari is er ’s morgens weer Open Huis in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg. Van 9.45 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom voor een kopje koffie of thee, een gezellig praatje en om te genieten van het reisverslag van Pim Konijnendijk over de boottocht die hij vorig jaar maakte van Moskou naar St. Petersburg. Arie Noort heeft ook St. Petersburg bezocht en laat prachtige foto’s zien van  o.a. de Hermitage en verschillende paleizen.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

Dalits  in India
 onderwerp in Open Huis Ontmoetingskerk

14 februari

Woensdag 14 februari zullen Riet Boogaard en Tom Kolsters  in de Ontmoetingskerk, Slangenburg3, een presentatie geven over verschillende hulpprojecten van Kerk in Aktie die zij hebben bezocht in India , die voor de Dalits en de Dalitkinderen zijn opgezet.

De Dalits  of onaanraakbaren zijn de mensen in India die buiten het kastenstelsel vallen en onderaan de maatschappelijke ladder staan. Dalits worden gezien als de meest onreine mensen en moeten daarom buiten het dorp of de stad wonen. Leden van andere kasten willen niets aanraken waar een Dalit aan heeft gezeten. Meestal doen de Dalits het vuilste en slechts betaalde werk. Veel Dalits worden vanwege armoede gedwongen tot gebonden arbeid. Dat betekent dat ze in dienst zijn van een werkgever bij wie ze een lening hebben. De werkgever betaalt hen zo slecht dat het onmogelijk is de lening terug te betalen. Zo leiden miljoenen mensen, vaak hele gezinnen inclusief de kinderen, een slavenbestaan.

 

De presentatie begint om 10.15 uur en vanaf 9.45 uur staan de deuren van de kerk open en is iedereen van harte welkom. In Het Open Huis wordt men zoals gewoonlijk gastvrij ontvangen met koffie of thee en wat lekkers  en er is gelegenheid voor een fijn gesprek met andere gasten en het maken van nieuwe contacten.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

Filmproducent Ignas van Schaick

 in Open Huis 24 januari.

 

Woensdag 24 januari is er weer van 9.45 tot 12.00 uur Open Huis in de Ontmoetingskerk , Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Iedereen wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee en wat lekkers.

Het doel van Het Open Huis is mensen de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten, nieuwe contacten te maken en een gezellige morgen te hebben. Daarbij wordt ook elke keer een presentatie of lezing gegeven en deze morgen is filmproducent Ignas van Schaick aanwezig om te vertellen over hoe zijn films worden gemaakt en wat daar allemaal bij komt kijken. Zijn film “ De Nieuwe Wildernis”  over de Oostvaardersplassen was een groot succes en deze morgen staat de film over De Biesbosch centraal.

 

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein. (Naast de kleine Jumbo Supermarkt.)

 

 

InloopHuis, zaterdagmiddag 20 januari 2018

 

“De Ontmoetingskerk is open van 14.00 – 16.00 uur”

(iedere 1e en 3e zaterdag van de maand)

 

U weet het vast, op zaterdag 20 januari is onze kerk weer open. U bent allen van harte welkom voor een kopje koffie of thee, om stil te zijn of juist mensen te ontmoeten, een kaarsje aansteken of een spelletje te doen of iets te lezen.

Kortom, een gezellig moment op zaterdagmiddag in onze kerk. Lid of geen lid van onze kerk, u bent van harte welkom om zomaar even binnen te lopen op zaterdagmiddag (altijd de elke 1e en 3e zondag van de maand). Neem gerust iemand mee! Tot zaterdag

 

Het adres is Slangenburg 3

(Naast Jumbo supermarkt) in Sterrenburg 3.

 

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

Percival Stubbs en Minou den Hals in Open Huis Ontmoetingskerk 10 januari 2018.

Woensdag 10 januari 2018 is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Het is inmiddels traditie dat Percival Stubbs de eerste Open Huis ochtend in het nieuwe jaar verzorgt. Het onderwerp is: Het dagelijks leven in Herculaneum en Pompeii. 

 

We weten dat deze Romeinse steden in 79 na Chr. werden verwoest door een vulkaanuitbarsting. Maar hoe leefden de mensen, wat aten zij en hoe waren de openbare voorzieningen?

Deze vragen en nog veel meer zullen tijdens de lezing worden beantwoord.

Minou den Hals zal de lezing met een prachtig harpspel omlijsten. 

 

Van 10:00 tot 12: 00 uur is iedereen van harte welkom. Er wordt koffie en thee geschonken en er is gelegenheid voor een fijn gesprek en gezellig samenzijn.

 

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

Websites Dordtse kerken etc.

 

www.dewilhelminakerk.nl

 

Wilhelminakerk

www.geloofindordrecht.nl 

Gereformeerde Kerkbode 2009

 

www.grotekerk-dordrecht.nl

Grote Kerk

 

www.katholiekdordrecht.nl

Katholieke parochies

 

www.kerkenvandordrecht.nl

Gezamenlijke kerken

 

www.rvkdordrecht.nl 

Raad van Kerken

 

www.waalsekerken.nl

 

Waalse Hervormde Gemeenten

 

 

www.tomsschaakboeken.nl