Landelijke Expositie Kerk en Kunst

Wilhelminakerk Dordrecht

26 okt. t/m 24 nov. 2018

 

19.10.18 DORDRECHT

Van 26 oktober tot en met zaterdag 24 november exposeert een 38-tal kunstenaars uit het hele land in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41 in Dordrecht. Dit de derde landelijke expositie van Platform Kerk en Kunst, een stichting die eigentijdse kunst een plek wil geven binnen de veelkleurigheid van leven en geloof. Het thema van de expositie is: ‘Van Letter tot Leven’.

 

Het Platform Kerk en Kunst en de Wilhelminakerk spelen met dit thema volledig in op de actualiteit in Dordt. Tijdens de internationale synode van Dordrecht van 1618-1619 viel het besluit om de Bijbel te vertalen uit de grondtekst naar het Nederlands van toen. Dat maakte de Bijbel verstaanbaar. De expositie sluit aan bij de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode.

 

Daarom was Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, ook voorzitter van de jury, die de selectie van de aangemelde kunstwerken voor de expositie deed. Schoon is tevens namens de gemeente Dordrecht programmadirecteur van activiteiten rond de Synode. Op 10 november wordt de nationale herdenking in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander in de Augustijnenkerk geopend.

 

Ds. Gerrit de Fijter uit Kampen is als voorzitter van de nationale synode op 10 november één van de sprekers in de Augustijnenkerk en hij zal op vrijdagavond 26 oktober de kunstexpositie in de Wilhelminakerk openen. Ook Peter Schoon zal deze avond vanaf acht uur het woord voeren.

 

De voorzitter van het Platform kerk en kunst Roel Ottow en ds. Michiel de Zeeuw zullen vanuit een eigen perspectief op 26 oktober de tentoonstelling inleiden.

 

Roel Otto: “Na exposities in Apeldoorn en Zwolle en symposia in Doorn, Amsterdam en Culemborg vinden wij dat de komende expositie helemaal in Dordrecht thuishoort”.

 

Ds. Michiel de Zeeuw van de Wilhelminakerk in Dordrecht, die een maand gastvrijheid biedt aan de manifestatie, is blij met de komst van de kunstenaars uit alle windstreken van Nederland. ,,De verbeeldingskracht van hedendaagse kunstenaars heeft ons veel te zeggen in het omgaan met het Woord.” Vaak werkt die als een opening, een ander gezichtspunt, om in gesprek te gaan over wat wezenlijk is voor vandaag en morgen.”

 

De expositie ‘van Letter tot Leven’ is van 27 oktober tot en met 24 november gratis te bezoeken. De Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41 is van woensdag t/m zondag van

13.30 – 17.00 uur geopend.

 

Daarbij wordt rondom de expositie nog veel meer georganiseerd: er zijn lezingen, vespers, muziekoptredens en voor scholen rondleidingen en lesbrieven. Alle activiteiten vinden plaats in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41, Dordrecht (tenzij anders vermeld). Toegang is vrij.

 

Zie https://platformkerkenkunst.nl  voor meer informatie.