BOKHOVEN WAS EEN STAATJE

MET EIGEN MUNTEN

meer (schaak) -nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

In een plaatselijke krant stond het volgende interessante stukje voor iedereen die (van) Bokhoven heet of van Bokhoven houdt. Met dank aan Frank.

 

 

SCHATTEN VAN DE DRAAK
De schatten van de draak is een vernieuwend lespakket voor de Bossche basisscholen in het kader van cultuureducatie. Leerlingen gaan in hun eigen directe omgeving op zoek naar wat zij waardevol vinden om te bewaren voor de toekomst.
Deel 2 van een miniserie:

Bokhoven-Engelen

Door  Annelies Bon

DEN BOSCH – Bokhoven is zo’n klein dorp dat het met carnaval Zeuve Stroate Durp heet. Maar wist u dat in dat kleine Bokhoven tegenover de kerk een kastel uit de veertiende eeuw gestaan heeft? De oude kasteelmuur is in 1973 gerestaureerd.

wapen van Bokhoven


Bokhoven was vroeger een zelfstandig ministaatje met eigen munten, een eigen wapen, een eigen ambtsketen, een haven en zelfs een eigen rechtbank. De rechtspraak vond plaats in het dinghuis (regthuys) aan het Driekoningenplein 5.


Ook is Bokhoven een graafschap geweest. De eerste graaf en gravin van Bokhoven liggen in het praalgraf in de kerk van Sint Antonius Abt. In september kwamen daar trouwens 1300 bedevaartgangers, van wege het houten beeld van de heilige Cornelius.

 


Kerk van Bokhoven

Heeft u de sporen van een granaatinslag in het emaillen bord bij de ingang van Café Het Veerhuis wel eens gezien? Erfenisje uit de Tweede Wereldoorlog. Bokhoven heeft het toen zwaar te verduren gehad. Maandenlang was dit de vuurlinie. Geen enkel huis kwam onbeschadigd uit de strijd te voorschijn.

Fiets door de polders langs de kastelen van Haverleij of neem de route over de prachtige Maasdijk met zijn fraaie uiterwaarden naar Engelen. Waar nu het golfterrein ligt zijn opgravingen gedaan uit de steentijd. Ja, toen woonden hier al mensen. Bewonder de sluis en wacht eens tot er een boot door heen vaart. Neem de tijd om te kijken wat er gebeurt met het niveau. Steek de sluis over en fiets richting fietsknooppunt 48. Stap onderweg af en kijk vanaf een afstandje naar Fort Crèvecoeur. Hoewel het nu een ruïne is was Crèvecoeur vroeger een van de belangrijkste forten in Nederland. Hier stroomde de Dieze in de Maas en had je controle over de scheepvaart over de Maas en over de Dieze van en naar Den Bosch. Ook kon je hier de waterstand in de polders regelen.

Fiets nu richting Treurenburg en volg daar de borden richting fietsknooppunt 50 over de prachtige Engelse Dijk met de daaraan gelegen Franse Wielen. Geniet van het zicht op Engelen aan de overkant van de Dieze. Is u dat statige gebouw opgevallen? Het is het vroegere meisjespensionaat. Dochters uit de chicste families gingen hier naar kostschool, bijvoorbeeld van de familie Rijckevorsel.

Neem bij de snelweg het fietspad naar boven en sla de Graaf van Solmsweg in naar Engelen. Die bult aan de linkerkant is de afgedekte ruïne van de Engeler Schans. Op de versterking met twee bastions en een gracht stonden een stenen toren en barakken.

Op www.s-hertogenbosch.nl is meer informatie te vinden over het kasteel van Bokhoven, de kerk in Bokhoven, wederopbouwboerderijen, de Haverleij, de opgravingen op het golfterrein, de protestantse kerken het kerkhof, het pensionaat in Engelen. De Engeler Schans, Fort Crèvecoeur, Sluis Engelen, de eendenkooi en het oorlogsmonument.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

LINK:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bokhoven

          

www.tomsschaakboeken.nl