Bevrijdingskinderen

 

Omroep Max / Van Osch Film Produkties

 

meer(schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

 

De manschappen die ons land van het juk van de Tweede Wereldoorlog bevrijdden werden warm onthaald. Eindelijk feest, na alle ontberingen onder het Duitse regime. In de weken na de bevrijding krijgt het leven langzaam weer kleur en gebeurt het onvermijdelijke. Talloze meisjes worden verliefd op de soldaten van verre.

 

Als de manschappen verder trekken worden de gevolgen van deze prille liefdes zichtbaar. Letterlijk. Naar schatting zeven- tot negenduizend meisjes blijken zwanger te zijn. Naoorlogs Nederland weet geen raad met deze enorme schande. Zwangerschappen worden doodgezwegen, meisjes worden naar het klooster gestuurd, illegale abortussen worden uitgevoerd, kinderen worden door opa en oma opgevoed of ter adoptie aangeboden.

 

Deze bevrijdingskinderen hebben ieder hun eigen verhaal vol pijn, gemis, schaamte en de leugens die ze levenslang met zich meedragen. Ze komen vaak door stom toeval achter de waarheid. Sommigen worden onwetend gehouden, zoals Lia die pas op haar 58e, daags na haar moeders overlijden, tot een schokkende ontdekking komt.

 

De documentaire Bevrijdingskinderen staat stil bij deze andere kant van de bevrijding en laat zien hoe vier van deze kinderen anno 2012, zoveel jaren na de oorlog, nog steeds worstelen met hun verleden. Met hen gaan we op zoek naar familie, tastbare herinneringen, fotoís en verhalen die deel uitmaken van onverwerkt verleden.

 

Lia reist in de film voor het eerst naar haar Poolse familie en het graf van haar vader. Joke leest uit de prachtige liefdesbrieven die haar Canadese vader aan haar moeder schreef. Ton koestert de herinnering van een emotionele ontmoeting met zijn vader in AustraliŽ. En met Klaas gaan we op zoek naar zijn vader; op zoek naar antwoorden op vragen die niet gesteld mochten worden. Op zoek naar een familiegeheim, dat misschien wel altijd een geheim zal blijven...

 

Uitzending: Omroep Max, 6 mei 2012 18.50 uur Nederland 2

Daarna te zien via Uitzending Gemist

Herhaling: donderdag 10 mei 2012 14:20 uur, Nederland 2

Tegelijk met deze film produceerden we een gelijknamige tentoonstelling met 14 intieme portretten van Bevrijdingskinderen.

 

 

Meer informatie over de tentoonstelling: www.wingsofliberation.nl

Meer informatie over de film: www.vofprodukties.tv/default.asp?pageID=444

Informatie over onze overige activiteiten: www.vofprodukties.tv†††

 

 

www.tomsschaakboeken.nl