Poetsen in de school,
 een verhaal van een ouder

   Impressie opgedaan in de Vrije School in Den Bosch

Poetsouder
Wanneer je als poetsouder op vrijdagmiddag met openheid en eerbied de klas binnengaat, kun je nog aanvoelen wat er zich de afgelopen week heeft afgespeeld. Bijzonder om zo even in de leefwereld van je kind mee te kunnen kijken. Je kan het rumoer nog horen, de concentratie en inspanning ervaren, het fluiten en zingen horen, werkstukken zijn zichtbaar. De klas is nog vol van energie, levende en gestolde. Vaak ligt er her en der wat rommel, schriftjes zonder vaste plaats, gevallen eurythmiezakjes, een vergeten potlood, haarspeldje en zand, veel stof en zand. Het werk is duidelijk, er moet opgeruimd, geveegd, gestofzuigd, gesopt. Wat doe je nu eigenlijk als je zo aan het werk gaat.Mignon


 

Het klaslokaal
is de ruimte, de binnenruimte van de klas en letterlijk ga je weer ruimte maken voor de nieuwe week, door op te ruimen. Ook ga je er voor zorgen dat het stof dat de hele week is neergedaald eruit geveegd wordt. Je geeft het stof aan de wind mee, die het laat wervelen en verwaaien. Waar het stoffig is is het doods, stof bedekt, net als je gedachten wel eens stoffig zijn en vragen om een frisse wind.

Aards stof
Het meeste werk in vooral de hogere klassen is de verzorging van de vloer. De vloer is de bodem, bodem van het bestaan, grond onder de voeten, heilige grond, vaste grond. In veel culturen wordt de vloer bínnen, niet met het aardse stof van buiten bevuild, men doet de schoenen uit. Zo gaat men met eerbied met de vloer om; oneerbiedig met de vloer omgaan keert zich naar het negatieve: met iemand de vloer aanvegen, iets met voeten treden. Wij gaan in de klas de vloer weer schoonmaken: je veegt het stof eruit met bezem of stofzuiger en dweilt met water. Water lost op, laat dingen weer stromen.

Klus gedaan

Als het werk gedaan is heb je een mooie klus gedaan: het lokaal is weer schoon en een beetje opgelicht, er is weer ruimte, maandag is er weer nieuw leven in de klas. Geniet daarvan, prachtig, bedankt.

 

Mignon, moeder van Jonathan, kleuterklas II

 
 

 

   Jonathan


terug naar begin


  
www.tomsschaakboeken.nl