De jongste van de achttien doden

 

George den Boon * 1919-1941

 

Een boek van Peter de Knegt


meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

04.12.12 tom van bokhoven

 

De “Achttien doden” zijn in ons geheugen gegrift door het gedicht van Jan Campert, dat zo aangrijpend begint met “Een cel is maar twee meter breed ...”

Peter de Knegt, die al eerder o.a. een boek schreef dat geworteld is in de Tweede Wereldoorlog, Olinka, kwam bij toeval in contact met mevrouw Tonny Littel – den Boon, een zus van George den Boon, de man die de jongste was van de achttien doden.

 

In het afgelopen jaar heeft de schrijver veelvuldig met deze 85-jarige vrouw gesproken. Zij heeft heel veel van het leven in het ouderlijk huis en van het dorpsleven in Lekkerkerk kunnen vertellen. Natuurlijk is ook haar verhouding tot en bewondering voor haar broer George uitvoerig aan de orde gekomen.

 

Na een betrekkelijk korte periode van Geuzenwerk is George den Boon gearresteerd en in het Oranjehotel opgesloten. Uiteraard komen ook het proces en de dood van de verzetsman in het boek uitvoerig aan de orde.

 

Peter de Knegt heeft met “De jongste van de achttien doden” zijn sterkste boek geschreven. De hoofdlijn is sterk neergezet en waar dat zinvol was zijn, met gevoel voor de situatie, persoonlijke ervaringen van de betrokkenen opgenomen. Het boek leest als een trein.

 

Voor de belangstellende Dordtenaar is nog van belang dat er ruime aandacht is gegeven aan de relatie van George den Boon met Leendert Keesmaat, die eveneens tot de achttien behoorde. Ook staat een afbeelding in het boek van het monument in Wieldrecht.

 

Het boek is ruim voorzien van foto’s, al is de kwaliteit ervan een minpuntje.

 

Dit boek is de aanschaf meer dan waard. Warm aanbevolen.

 

De jongste van de achttien doden

George den Boon * 1919-1941

Auteur: Peter de Knegt

Uitgeverij Het Zuiden

 

Verkrijgbaar in de boekhandel of

te bestellen bij de schrijver:

peter.de.knegt@planet.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl