Kees Se
De historische matches tussen

De la Bourdonnais en McDonnell 1834

 

 

 

 

29.08.21

De Oxford Encyclopedia of Chess Games bevat zon 4000 schaakpartijen gespeeld van 1499 tot 1866. Aanvankelijk noemden de auteurs dit deel 1. In latere uitgaven ontbreekt deze aanduiding want het is intussen een achterhaalde methode. Het computerprogramma van in elk geval Chessbase, Hamburg, geeft er uit die periode op internet ruim 5000.

 

Dit is leuk voor bv. schakers die belangstelling hebben in de geschiedenis van het schaken, of voor iemand die weer eens iets heel anders in de opening wil spelen. Maar verder blijft het uitstekend materiaal om een partij van een oude meester in op te zoeken.

 

In 1834 hebben de toenmalige meesters L.C.M. de la Bourdonnais (Fr) en A. Macdonnell (Eng) in Parijs in meerdere matches met in totaal zon 85 partijen tegen elkaar gespeeld om vast te stellen wie van hen beiden de sterkste zou zijn. Zij golden destijds blijkbaar als de twee beste spelers ter wereld.

De hele geschiedenis en alle partijen staan in het prachtige boek van Cary Utterberg De la Bourdonnais versus McDonnell.

(McFarland & Company, Inc., Publishers)

 

U wilt het resultaat nog weten? 51 - 33 in het voordeel van De la Bourdonnais.

Dus al in 1834 ging er iemand van Engeland naar Frankrijk om een sportwedstrijd te spelen!

 

Hier is een partij (nummer 29?) uit deze titanenstrijd na te spelen.