NORTH SEA JAZZ CRUISE 2007

 

VERSLAG DEEL 2

 

9 juli dag 5: Oslo

 

 

Oslofjord bij aankomst in de vroege ochtend

 

De trossen vast

Museumbezoek; ook al was het mooi weer geweest, wij – G.B., Ank en ik – gaan naar het museum, en wat voor museum.

Het Munch ligt iets buiten het strikte stadscentrum en we nemen de metro, die een stuk breder oogt dan we in Nederland gewend zijn.

 

Edward Munch is de bekendste schilder van Noorwegen. Wie kent niet De schreeuw? We komen er al snel achter dat er heel wat Schreeuwen door hem gemaakt zijn.

 

We doen mee met een rondleiding. Een Engels sprekende dame geeft ons voortreffelijk college en we leren echt veel over deze schilder en zijn werken.

Dit museum heet niet voor niets Munch-museum want het bevat een prachtige collectie van zijn schilderijen en tekeningen.

folder van de door ons bezochte Munch-expositie

 

Het begint met een schilderij waarop het gezin waarin de schilder is opgegroeid, is afgebeeld. Het zieke zusje zit met haar rug naar de kijker, wat een teken is dat ze het niet lang meer zal maken.

Er is veel sorrow in het leven van Munch wat zichtbaar gemaakt in bv. de holle ogen. Veel schilderijen hebben elementen van leven en van dood in zich; een geliefde die tevens vampier is, een moeder met haar overleden kindje, de lege levensavond van de schilder zelf.

 

Mijn blik dwaalt af en ik zie in de groep die rondgeleid wordt een meisje met een absoluut Egyptisch profiel, levend verleden, eeuwige schoonheid.

 

Nu het wat droger is geworden wandelen nog wat door het centrum en kijken ondertussen naar – u raadt het al – tweedehandsboekenwinkels. Gevraagd, gezocht maar niet gevonden. We verspillen onze tijd niet verder en gaan terug naar de “Rotterdam”.

 

Vanavond, na het concert van Medeski Scofield Martin & Wood, geen diner in La Fontaine maar een barbecue op dek 8 rond de pool. Heel gezellig.

We hebben het heel goed. Ank is m’n alles.

 

We gaan vroeg naar bed. Ik lees nog wat en val als een blok in slaap.

Door zacht gerommel in de kamer word ik wakker. Ank is verdwenen.

Ik kijk op de wekker: 12 uur midnight, kleed me aan en ga aan dek. Ank is daar al en samen genieten we van de afvaart uit Oslo. Mooi gezicht: het Rashüset in het licht.

We maken kennis met een ex-stuurman van de grote vaart. Hij heeft alle wereldzeeën bevaren maar was nooit in Noord-Amerika en nooit in Oslo. Hij heeft met z’n vrouw vandaag het Frammuseum bezocht en het Vigelandpark. Een uitgebreide beeldenverzameling van meneer Vigeland waar ikzelf een kleine 50 jaar geleden ook geweest ben. Indrukwekkend.

 

Hij vaart nu vast op de ”Eendracht”, een groot zeewaardig zeilschip, dat in de vaart wordt gehouden om het begrip en de liefde voor de zeilvaart levend te houden, en dat ook gebruikt wordt als opleidingsvaartuig.

 

Opleidingsschip De Eendracht

 

Langzamerhand worden de lichtjes minder. We varen langs eilandjes met een vuurtoren en schilderachtige vuurtorenwachterhuisjes.

 

 

 NORTH SEA JAZZ CRUISE 2007

 

VERSLAG DEEL 2

 

10 juli dag 6:  op zee

 

Vandaag zijn we de hele dag op zee, onderweg naar Hamburg.

 

Een hele, heerlijke dag op zee

 

Na de onrustige uren van gisteren slapen we een gat in de dag, genieten in het Lido op het achtste dek van een heerlijk ontbijt met uitzicht op zee en nemen een gemakkelijke houding aan in de meer dan voortreffelijke en luie fauteuils in de bibliotheek. Een kopje koffie en een cappuccino maken het compleet.

 

Ank raakt in gesprek met een van de dames en ik probeer de internetfaciliteit uit. Met het kamernummer en de handige alles-in-één-boardcard krijg ik toegang tot het internet. Ik schrijf een tweede reisbericht.

 

Rond dek 3 loopt de promenade

 

G. komt binnenlopen en ik ga met hem naar Crow’s Nest waar een optreden is van een Noorse entertainer/accordeonist. Intiem en kwaliteit.

 

Hoogtepunt van de dag is het optreden van Herbie Hancock in de Queen’s Lounge. Fantastisch dat ik hem hier in levende lijve kan meemaken. Mijn late ontdekking van deze superpianist vond plaats bij het draaien van de Cd CoreaHancock waarop hij samen met een andere pianoheld van mij – Chick Corea - een prachtig en virtuoos vierhandig/twee vleugels recital weggeeft live opgenomen in 1978.

Ik zag nu een oude man die, zich traag bewegend, zich op de pianokruk liet zakken. Misschien was zijn niet meer zo ambitieus als dertig jaar geleden maar onweerstaanbaar overtuigend was het wel, de leiding nemend, stuwend en prachtige muziek makend. Iemand hield zijn leeftijd 81, zo oogde hij inderdaad, maar volgens The Rough Guide to Jazz is zijn werkelijke leeftijd is 67, want geboren 12 april 1940.

 

Gast in zijn programma is Lionel Loueke.

Zeer Afrikaans. Met zijn prachtige stem brengt hij ‘luister’- liedjes en hij begeleidt zichzelf op de gitaar met sterke ritmes. Je moet hem eigenlijk in een intiemere gelegenheid solo horen. Hij staat gepland voor woensdagavond in de Crow’s Nest.

 

 

Platenhoes Lionel Loueke: In a trance

http://www.lionelloueke.com/

 

Vanavond diner in dress code casual:

 

 

 

DRESS CODE

04.06.07

The dress code for the dining rooms on the North Sea Jazz Cruise is “Smart Casual” with only a few exceptions. Though there will not be a Formal Night, where tuxedos or cocktail dresses are worn, it is anticipated that gentlemen will be asked to wear jackets to dinner on at least two occasions and at all times shorts, denim, t-shirts, etc. will be prohibited attire for the dining rooms. The North Sea Jazz Cruise defines “Smart Casual” as attire typically worn at finer resorts and upscale casual restaurants

 

 

 

 

   

 

                           Feestelijk diner op zee a/b m.s. Rotterdam

 

Sfeervol en gezellig, heren in het pak, al dan niet met stropdas, dames in zeer gepaste kledij.

Na een heerlijke avond dineren en converseren, klinkt opeens een fanfare. Met klaroenstoten worden de gasten in een verwachtingsvolle stemming gebracht.

Het licht gaat uit.

Onder bijpassende muziek komen de koks en bedienden langs, eerst beneden, dan in een lange rij de trap op en voeren met brandende sterretjes versierde

ijstaarten rond. Het moet gezegd: het is een feestelijk gezicht en dit feeërieke vertoon misstaat helemaal niet in deze quasi (?) luxe omgeving.

En dit alles midden op de Noordzee.

 

We gaan een half uurtje naar het Kraaiennest en lopen nog heerlijk aan dek.

Het is vrijwel donker, en droog. Wat een ruimte. Er komen zoete herinneringen aan de Ketelbinkie-trilogie van Antonie van Kampen, waaruit de beschrijving van de nachtelijke ruimte en de stilte aan dek diepe indruk op mij heeft gemaakt.

 


Helgoland, zoals ik het helaas niet gezien heb

 

De ex-stuurman wijst mij op de lichtjes in de verte van Helgoland. ”Maar die moeten toch aan de andere kant (stuurboord) van het schip te zien zijn?” zeg ik. ”Nee, want we varen er helemaal omheen”.

Ik krijg les in plaatsbepaling aan de hand van sterren. Dat moet ik thuis nog eens repeteren.

 

Tijdens het gesprek blijkt dat hij zijn volledige opleiding gevolgd heeft aan de zeevaartschool aan de Pieter de Hoochweg. Thomsen’s Havenbedrijf, Maasveem en Müller Batavier B.V. enz. – verschillende namen voor hetzelfde veembedrijf en distributiebedrijf waar ik werkte, hielden tot 1986 kantoor in dezelfde straat op nummer 108, naast de SVZ, schuin tegenover de zeevaartschool. Het kan niet anders of we moeten elkaar wel eens zijn tegengekomen.

 

Binnen een half uur zullen we bij Cuxhaven met een “v” - aankomen en de Elbe opstomen richting Hamburg.

 

www.tomsschaakboeken.nl