.
Hersenkrakers

 

LLaat de hersens kraken

Drie partijstellingen: Wat zou jij doen?

 

1

Wit: Najdorf (Arg.)

Zwart: Kotov (USSR)

Zwart heeft zojuist zijn paard van d7 naar b6 gespeeld. Wit zal niet op b6 slaan i.v.m. torenverlies op c2. Wit liet zien dat de zet niettemin fout was. Wat deed wit?

2

Wit: Kotov (USSR)

Zwart: Najdorf (Arg.)

Dreigt wit met Pf5-h6 te winnen? Zwart nam geen risico en maakte op een ludieke manier remise.

Hoe?

3

Wit: Reshevsky (USA)

Zwart: Boleslavsky (USSR)

Wit heeft met 36. Td3-d7 een tweede toren op de 7de rij gezet. Dat ziet er niet goed uit voor zwart. Of .... ? Wat zou jij doen?

De antwoorden

Deze stellingen hebben alle drie op het bord gestaan tijdens het grote Kandidatentoernooi in Zürich, 1953. En ik zou nog heel wat meer zulke stellingen uit dat toernooi hebben kunnen kiezen. Voor mij was het een van de allermooiste toernooien ooit gespeeld. Smyslow won en mocht daardoor Botwinnik uitdagen om de wereldtitel. Euwe speelde ook mee en stond halverwege, de spelers ontmoetten elkaar ieder twee keer, op een heel mooie gedeelde 5de plaats. Euwe heeft een prachtig toernooiboek geschreven, waaraan wij deze stellingen ontlenen.

 

Stelling 1 is niet zo moeilijk. Met 37. Pd2xe4 won Najdorf een pion en daardoor de partij. Slaat zwart op e4 terug 37. .... fxe4, dan volgt 38. Td1-d6+ en het paard op b6 valt. De Zwarte stukken in deze partij werden gedirigeerd door Kotov.

Stelling 2 Dezelfde spelers als in stelling 1 zitten hier achter het bord, maar uiteraard, met verwisselde kleuren. Kotov heeft dus 2 paarden en 2 pionnen, Najdorf de 2 torens. Zwart forceert remise door beide torens voor een pion te geven.:

48. ... Tb4xf4+ 49. Kxf4 Tg8xg7. 50. Ph5xg7+ of

49. Pxf4+ Kd7 en vervolgens 50. ... Tg8xg7.

Dit is remise omdat K + 2 paarden nu eenmaal niet kunnen winnen van een koning alleen.

Stelling 3 ontstond na de 36ste zet van wit in de partij tussen Reshevsky (US) met wit en Boleslavsky (USSR). Wit probeert met verdubbeling van de torens de zwarte koning in gevaar te brengen. Boleslavsky speelde ten onrechte 36. ... Lf8-c5? en met 37. Td7-d8+ Lc5-f8 38. Td8-b8 won wit onmiddellijk. Zwart had in de diagramstelling echter een kei van een zet:

36. ... Ta7!! Hiermee was de partij remise geworden.

 

Hieronder drie van de boeken die over dit toernooi geschreven zijn

Dr. M. Euwe:

Schach-Elite im Kampf

David Bronstein:

Zurich International Chess Tournament 1953

Miguel Najdorf:

Zürich 1953