Het Maltezer Kruis 1

 

Zie ook Maltezer Kruis 2

 

Bladerend in de schitterende Encyclopedia of Chess Problems, een boek dat ik, nog niet zo lang geleden, van een bekende gulle Dordtse schaker zo maar om niet kreeg, kwam ik het intrigerende Maltese Cross thema tegen.

 

Het betreft een thema dat in een eindspelstudie van Troitzky is voorgekomen. *) Het kan m.i. heel goed dat het ook thema is in schaakproblemen, maar daar heet het mogelijk anders!?

Ook in de praktische partij komt het voor, misschien niet helemaal zoals Troitzky het heeft bedoeld, maar niettemin op een herkenbare manier. Onlangs heeft Giri een partij gewonnen met een zet die onmiskenbaar verwant is aan dit thema en ook in een partij van Karjakin is het herkenbaar.

 

Ongetwijfeld is het thema, in zuivere of onzuivere vorm, in veel meer partijen voorgekomen. Ik houd mij wat dat betreft aanbevolen voor een tip.

 

   

 

Nu eerst de studie van Troitzky. Ik heb gekeken in het bekende boekje “360 Briljant and Instructive End Games van A.A. Troitzky (heruitgave DOVER 1968) en vond de bewuste studie daar onder nummer 44.

Troitzky Trudovaja Pravda, 1927

 

 

Wit speelt en wint

Oplossing:

1. c5-c6     b3-b2!

2. c6-c7     b2-b1D

3. c7-c8D†   Ka8-a7

4. Dc8-c7†   Ka7-a8

5. Lh3-g2†   Lh7-e4

6. Dc7-h7!.........

 

Wat er ook gebeurt, op de volgende zet volgt 7. Lg2xe4 en zwart gaat mat of de zwarte Dame gaat verloren.

Het “kruis” is nu duidelijk zichtbaar: b1-h7 en g2-a8 met snijpunt e4! Wanneer de zwarte loper ergens anders op de diagonaal g2-b7 gaat staan kan Dh7xb1.

In aflevering 2 van deze korte serie komen partijfragmenten aan de orde.

*) De naam Maltezer Kruis is voor zover ik kan zien, niet door Troitzky bedacht of gebruikt.

 

11.06.17 tvb