.
Michael Botwinnik

17 augustus 1911 (Repiro, Rusland) – 5 mei 1995 (Moskou, Rusland)

 

-      Botwinnik, de wereldkampioen

-      Enkele links

-      Partij Botwinnik – Capablanca AVRO-toernooi 1938

-      Meer afbeeldingen van Botwinnik-boeken op deze pagina

 

 

 

 

 

 

Botwinnik, een van de groten

uit de schaakgeschiedenis

Wereldkampioen, met onderbrekingen,

 van 1948 tot 1963.

 

      

 

01.11.19 tvb

Botwinnik speelde op school al heel behoorlijk en in zijn driedelige serie “Analytische en kritische werken” deel 1 1923 – 1941 zijn dan ook partijen uit zijn jonge jaren opgenomen. Schoolwedstrijden, maar ook de legendarische overwinning van hem in een simultaan van Capablanca, staan er in.

 

Hij won heel wat kampioenschappen van de USSR, ging naar Hastings om mee te doen aan het jaarlijkse kersttoernooi, en ontmoette later de wereldtop in de toernooien in Moskou 1935 en 1936, Nottingham 1936 en in Nederland op het AVRO/toernooi in 1938. In de beginjaren ’40 won hij belangrijke kampioenschappen in zijn thuisland.

Na de oorlog ontmoetten de schakers elkaar voor het eerst in het internationale toernooi in Groningen 1946. Daar zette hij zijn zegetocht voort. In herinner mij gelezen te hebben dat hij daar met zijn vrouw en dochtertje was. Zijn vrouw zat op de gang van het hotel en verzocht om stilte: “My husband in studying.” In 1948 werd hij in de WK-vijfkamp in Moskou/Nederland met Keres, Smyslow, Reshevsky en Euwe, wereldkampioen.

Met onderbrekingen, en met herovering van de titel op Smyslow en Tal, bleef hij dat tot hij in 1963 verloor van Petrosyan en geen herkansing meer kreeg.

Al zijn WK-tweekampen waren hoogtepunten. Vergeet vooral niet zij eerste WK-tweekamp met Bronstein *) in 1951. Een fraai boek van hem is de behandeling van zijn partijen uit de drie (!) matches om het WK die hij uitvocht met Smyslow.

Botwinnik heeft zich in zijn later leven, evenals Euwe, bezig gehouden met automatisering.

 

Botwinnik heeft zijn partijen steeds gepubliceerd.

Het allereerste schaakboek, ik zat nog in een van de eerste klassen van de middelbare school, dat ik van mijn zuinig gespaarde zakgeld kocht, ging uiteraard over de toenmalige wereldkampioen Botwinnik: Zó speelt Botwinnik. Dat moet in ’51 geweest zijn – voor wie in Rotterdam bekend is - in een van de toenmalige noodwinkels vlakbij de Statentunnel.

Het boek is vrijwel stuk gelezen. De omslag is verdwenen en de rug is ingescheurd. Het zijn tekens van mijn intensief bestuderen van de partijen.

*) David Bronstein, ook hij verdient een heel speciale plaats in deze reeks schaak coryfeeën.

 

Enkele interessante links:

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaken

 

 

https://www.chessgames.com/wcc.html

 

 

https://www.nrc.nl/nieuws/1995/05/06/michail-botwinnik-1911-1995-de-patriarch-7266507-a775420

 

Nu zijn beroemde partij tegen Capablanca uit de 11de ronde van het AVRO toernooi, gespeeld op 22 november 1938.

Klik hiervoor op:

 

https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1031957

 

Veel plezier!!