Schaakopening De Leeuw 50 jaar

 

24.01.17 Vooral een goede verdediging voor clubschakers tegen sterke tegenstanders

07.01.17 Schaakopening De Leeuw 50 jaar

 

schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

andere schaakboeken op deze site

 

……Deze maand is het 50 jaar geleden dat schaakopening De Leeuw werd geboren. ……

 

‘Het is vooral een goede verdediging voor clubschakers tegen sterkere tegenstanders.’

 

   

24.01.2017 Interview André Bijl met Hans Berrevoets in Nederlands Dagblad dd. 17.01.17

De schaakverenigingen Dordrecht en Sliedrecht besteden aandacht aan het jubileum van de schaakopening De Leeuw die vanaf 1997 internationaal bekend werd. ‘Ongekend dat een opening die in clubkringen is geboren zo’n vlucht heeft genomen’, zegt publicist en schaakpromotor Hans Berrevoets.

 

Grondlegger van De Leeuw is Leo Jansen. Hij gebruikte de opening voor het eerst op 14 januari 1967 in de wedstrijd tussen schaakclub Dordrecht – waar Jansen voorzitter van was – tegen Charlois-Rotterdam. Tegenstander was correspondentiegrootmeester Anton den Ouden, die werd verrast door een compleet nieuwe opening. ‘Een stukje huisvlijt, Jansen had een aantal oude patronen samengevoegd’, lacht Berrevoets. ‘Hij wist als geen ander oude schaakopvattingen in een nieuw jasje te steken’, beaamt Jerry van Rekom (57) die meerdere boeken over De Leeuw schreef.

 

De eerste 25 jaar stond de opening bekend als het ‘Jansen-systeem’ en besloeg niet meer dan twee A4’tjes. Na de overstap van Jansen naar Schaakvereniging Sliedrecht raakten een paar spelers van die club in de ban van de variant en werkten deze samen met de grondlegger uit tot een verhandeling van 35 pagina’s. In februari 1997 verscheen van de hand van Leo Jansen en Jerry van Rekom het boek De Leeuw, hét zwarte wapen.

Van Rekom: ‘Met De Leeuw hebben we Leo willen vernoemen. Bovendien past die naam bij het karakter van de opening. Een leeuw rust vaak uit, wacht af, maar is ook heldhaftig en strijdlustig en overmant zijn prooi.

En ‘Zwarte’ Leeuw, omdat het een prima wapen is tegen elke witte opening.’

Berrevoets: ‘Het is vooral een goede verdediging voor amateurs en clubschakers tegen sterkere tegenstanders.’

Lovende woorden

De afgelopen 20 jaar verschenen er vier herziene uitgaven, werd het boek in het Engels vertaald en kwam er ook een ‘Witte Leeuw’ op de markt. Het zorgde voor internationale bekendheid van de regionale variant. Sinds de uitgifte van de eerste druk zijn er meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Reacties van over de gehele wereld bewijzen het succes van de boeken van beide clubspelers. ‘De talloze positieve reacties hebben ons verrast.

De opening heeft een brede bekendheid en wordt ook door grootmeesters gebruikt’, zegt Van Rekom. Zo sprak bij een van de boekpresentaties Jan Timman lovende woorden:

‘De Leeuw biedt kans op een verrassingseffect’, constateerde de schaker die jarenlang tot de wereldtop behoorde.

Van Rekom – inmiddels voorzitter van schaakvereniging Sliedrecht – vindt het een eer dat hij via zijn boeken het ‘bedenksel’ van Jansen heeft mogen uitwerken. ‘Toen we er samen aan begonnen, wisten we niet dat De Leeuw zo’n vlucht zou nemen.

Voor mij is het heel bijzonder: Leo was mijn wiskundeleraar op scholengemeenschap de Lage Waard in Papendrecht. Op vrijdagmiddag gingen we schaken. Hij was zo enthousiast dat hij de liefde voor het schaken op anderen wist over te dragen. Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met zijn opening.’

Jansen gold destijds ook organisatorisch als een vernieuwer van de schaaksport. Hij startte in Dordrecht al een jeugdcommissie toen de landelijke schaakbond nog geen aandacht had voor de toekomstige generatie.

Van Rekom vindt het dan ook een ‘hommage’ aan zijn leermeester dat de winst van de boeken over De Leeuw vooral gebruikt is om het schaken bij de Sliedrechtse jeugd te bevorderen.

Leo Jansen – inmiddels 88 jaar – heeft vorige maand het auteursrecht van zijn openingsvisie overgedragen aan zijn schaakvrienden Van Rekom, Berrevoets en Ton Slagboom. Dit drietal en de schaakverenigingen Dordrecht en Sliedrecht gaan de komende tijd – als schaakpromotie – nieuwe aandacht vragen voor De Leeuw.

 

Gedicht

Zo brengt Berrevoets de ontmoetingen tussen Jansen en Jan Timman in herinnering. ‘Ze speelden voor het eerst tegen elkaar in een landelijke competitiewedstrijd in december 1966, een maand voor Jansen zijn opening bekend maakte. Timman was pas 14 en gold als een groot talent.’

Dichter Cees Buddingh’ was een enthousiast schaker, speelde in het eerste team van Dordrecht en zag vanaf het achtste bord hoe Timman het Jansen bar lastig maakte:

 ‘Je zat erbij als een dromerig leerling-beultje’, schreef Buddingh later in het gedicht ‘Bij een vroege partij van Jan Timman’.

Overigens wist Jansen toch nog een benauwde remise uit het vuur te slepen. Van Rekom denkt na over een nieuwe uitgave van de Witte Leeuw die inmiddels is uitverkocht.

 

Van Rekom en Berrevoets: ‘We zijn ‘levenslang’ verbonden aan deze opening.

De Leeuw blijft brullen.’

 

 

Schaakopening De Leeuw 50 jaar

 

07.01.2017 JvR

 

cover-1edrukDORDRECHT/SLIEDRECHT - De bijzondere schaakopening De Leeuw, die vanaf 1997 de internationale schaakwereld rond ging, is op 14 januari 2017 vijftig jaar geleden geboren op de 64 velden. Dat is een historisch feit, waarbij de schaakverenigingen Dordrecht en Sliedrecht stil staan. De wedstrijd Dordrecht (Leo Jansen) en Charlois/Rotterdam (Anton den Ouden) markeert het begin.

Voorzitter Jerry van Rekom van Sliedrecht en schrijver van de inmiddels wereldverspreide openingsboeken:

“Het is natuurlijk heel apart dat een opening die in clubkringen is geboren zo'n bekendheid heeft gekregen. Ik heb de eer gehad om de opening van mijn leraar en leermeester Leo

Jansen (geboren 1928) verder te mogen uitwerken in een aantal boeken. Toen we daarmee begonnen, wisten we niet dat De Leeuw zo'n vlucht zou nemen. We hebben onszelf als liefhebbers van deze opening levenslang gegeven, maar als schaker is het een genoegen om zo in theorie en in de praktijk met je denksport bezig te kunnen zijn."

A4jansenDe opening bestond immers al tussen 1967 en 1997 en werd het Jansen-systeem genoemd naar de

grondlegger. Een eerste aanzet voor het uitwerken van het toen zo genoemde Jansen-systeem bevatte 2 A4-tjes, die door Jansen zelf waren opgesteld. Na zijn overstap van Schaakclub Dordrecht naar Schaakvereniging Sliedrecht adopteerden enkele Sliedrecht-spelers het systeem en werkten gezamenlijk naar een eerste beschrijving van slechts 35 bladzijden. Jansen kreeg door dit epistel echter volgelingen, die ook met zijn systeem praktijk ervaring opdeden. “Ik werd voor zijn denkbeelden gewonnen, toen ik met Leo Jansen in aanraking kwam op de Lage Waard in Papendrecht. Leo wist als geen ander schaakenthousiasme los te krijgen", aldus Jerry van Rekom.

 

Zo groeide ook het idee om de opening te boek te stellen en na enkele jaren van verzamelen, analyseren en schrijven zag op 22 februari 1997 ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’ het levenslicht. 

 

Inmiddels zijn er vier herziene delen uit in het Nederlands en is er ook een Engelse editie gekomen. Sinds de uitgifte van de eerste druk zijn er meer dan 10.000 exemplaren verkocht. En niet alleen in Nederland. Reacties van over de gehele wereld bewijzen het succes van het boek van de twee amateurs.

 

LJongsma1997

Uitgifte 1e druk in 1997

De historie van De Leeuw:

 

Jaar

Gebeurtenis

Pagina’s

Uitgever

1967

Basispartij Den Ouden - Jansen

 

 

1991

Basisontwerp Jansen-systeem

2

Leo Jansen

1994

Jansen-systeem in Schakend Sliedrecht

35

Schaakvereniging Sliedrecht

1997

Uitgifte 1e druk ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’

320

Syntax Publishers

1998

Uitgifte 2e herziene druk ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’

340

Syntax Publishers

2000

Uitgifte 3e herziene druk ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’

346

Schaakvereniging Sliedrecht

2000

Uitgifte ‘Levenslang De Leeuw’

100

Schaakvereniging Sliedrecht

2001

Uitgifte 1e druk `The Black Lion

348

Schaaknieuws

2003

Uitgifte 1e druk ‘De Witte Leeuw’

182

Schaaknieuws

2008

Uitgifte 2e herziene druk ‘The Black Lion

280

New In Chess

2009

Uitgifte 4e herziene druk ‘De Zwarte Leeuw’

280

New In Chess

 

Jerry van Rekom kent de weg naar de opening, die een eigen plek in de schaakwereld heeft gekregen: “Leo Jansen wist als geen ander oude schaakopvattingen in een nieuw jasje te steken en op 14 januari 1967 bracht hij zijn nieuwtjes in de partij tegen correspondentie-grootmeester ir. A. den Ouden. Jansen speelde voor de schaakclub Dordrecht, waar hij toen ook de voorzittershamer hanteerde. Zijn liefde voor het schaken begon meer dan 20 jaar eerder, toen hij na de oorlog de schaakboeken kreeg van de Dordtse kampioen Kortman. Leo was in die tijd een vernieuwer van de schaaksport. Hij begon met een speciale jeugdcommissie in Dordrecht, terwijl de landelijke bond het schaken voor de toekomstige generatie nog geen eigen aandacht gaf".

 

Van Rekom vond het daarom ook mooi dat de winst van de boeken over De Leeuw vooral kan worden gestoken aan de bevordering van het schaken bij de jeugd. Zijn vereniging Sliedrecht heeft daarom vanaf 1991 ook een vaste positie in de landelijke schaakcompetitie. “Schaakpromotie is hard nodig om onze mooie sport toekomstbestendig te maken. Het is daarom belangrijk dat zowel Dordrecht als Sliedrecht aandacht besteden aan het jubileum van De Leeuw". En de naam van de opening verwijst natuurlijk naar de grondlegger van het systeem, omdat zijn voornaam Latijns is voor de naam van de schaakopening.

Inmiddels heeft Leo Jansen het auteursrecht van zijn openingsvisie overgedragen aan zijn schaakvrienden Ton Slagboom, Hans Berrevoets en Jerry van Rekom. De schaakverenigingen Dordrecht en Sliedrecht zijn daarbij betrokken als clubs, die Leo Jansen al tot erelid hebben benoemd.  

 

www.tomsschaakboeken.nl