“De kleine Dufresne

 

16.04.20 tvb

“De kleine*) Dufresne – “Kleines Lehrbuch des Schachspiels*) - is een kostbaar kleinood in mijn verzameling.

 

 

 

 

 

 

Pagina uit De Kleine Dufresne waarop het begin van de 2de Correspondentiepartij tussen Steinitz en Tschigorin gespeeld

“door de telegrafische kabel” in 1891.

 

In deze “thuisdagen” zonder het actieve donderdagse Klockelaerschaak – heb je alle tijd om in de boekenverzameling te rommelen. Zo kwam ik dit boekje weer tegen dat tot de allereerste behoort die ik in de vroege jaren ’50 op de kop kon tikken. Waarschijnlijk was dat op de destijds op het Noordplein in Rotterdam gehouden weekmarkt. Het zal niet meer gekost hebben dan 50 cent.

Allereerst moest ik het Gotischeschrift leren lezen maar dat ging snel door de bekende namen en omdat allerlei schaaktermen voor zichzelf spreken.

Het grootste deel is gewijd aan openingen, een kleiner deel aan eindspelen.

Het boek wordt afgesloten door een “Register van namen en opmerkelijke bijzonderheden.” Deze laatste vier pagina’s bevatten een schat aan bijzonderheden over de beste schakers uit die tijd. **)

 

De weergegeven partij tussen Steinitz en Tschigorin werd “per telegrafische kabel” gespeeld. De eerste hier weergegeven acht zetten waren van te voren afgesproken.

Steinitz won na 38 zetten.

 

 

*) Kleines Lehrbuch des Schachspiels

     Von Jean Dufresne

     In Gotisch schrift

     7de verbeterde druk 1901

     Heruitgave van Jacques Mieses

     Druck und Verlag von Philipp Reclam jun., Leipzig

     Het boekje meet 14½ bij 9½ cm.

 

**) bv. de laatste uit die rij:  Zukertort J.H. geb. 1842 in Lublin, overleden 1888  in London. Een van de meest vooraanstaande spelers aller tijden. Zijn topprestaties zijn de eerste prijs in Parijs 1878 en in Londen 1883. Hij won matches tegen Blackburne en Rosenthal, werd echter in 1886 door Steinitz in een tweekamp verslagen. Gedurende de beide laatste jaren van zijn leven had hij door lichamelijk lijden niet meer de vroegere sterkte.

 

Zukertort: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johann_Zukertort