Schaakboeken 1
en de indeling van schaakboeken

 

 

Enkele series:

1

Barmen 1905, herdruk 1984, Edition OLMS, Zürich, Tschaturanga

2

Hastings 1922, herdruk 1968, Dover Publications, New York, schaakuitgaven

3

Ratmir Cholmow, 1982, Fizkultura i Sport, Moskou, schaakuitgaven

4

Dr. L.N. de Jong, 1941, Nederlandse Bond van Probleemvrienden, probleemcomponisten

Boeken verzamelen
is bij ons een van de vreugden in het leven. Ank legt zich toe op o.m. de kinderboeken, ik doe al zo’n 55 jaar de schaakboeken.

Noordplein
Als 15-jarige, ik woonde toen in de Zwartjanstraat in Rotterdam Noord, kwam ik vaak op de weekmarkt op het Noordplein. Daar had je een paar boekenkramen. Mijn eerste aankopen: Groningen ’46 en WK ’48. Leuke vondsten uit die dagen waren ook de Kleine Dufresne uitgave 1901, voor 50 cent, en de BCM jg. 1947 voor hetzelfde bedrag! Ik verslond die boeken. Op m’n verjaardag – 20 mei, gelijk met Euwe - in ’51 kreeg ik van Pa 10 deeltjes van de Theorie der Schaakopeningen. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Er ging een wereld voor me open.

Op Zaterdagmiddag fietste ik naar Den Haag en zocht daar verder: Schaak verovert de wereld, van Fine. Op het Noordplein nu een dure aankoop: de Dreihundert Schachpartien van Tarrasch, G.B. van Goor 1925, voor drie gulden. In ’54 is een verdere basis gelegd voor mijn verzameling door de donatie van meneer Van Uffelen, etaleur bij een zaak waar ik kort werkte, van o.a. gebonden jaargangen van Het Tijdschrift ’29-’40. Zo is het begonnen.

Boekenmarkten
zijn naast tweedehands-boekwinkels in het hele land, mét de weinige gespecialiseerde zaken, de bronnen waar ik nu uit put. In kringloopwinkels – en ik heb er inmiddels heel wat bezocht – vindt je bij hoge uitzondering iets van je gading.

Er zijn natuurlijk ook andere wegen. Zo zijn er af en toe veilingen, maar daar heb ik totdusver geen gebruik van gemaakt en natuurlijk Internet. Daar kom je prijzen van schaakboeken tegen van b.v. € 4500. Interessant om te weten en er zullen best verzamelaars zijn die daar hun hand niet voor omdraaien maar in mijn kast staan zulke boeken dus niet.

Er staan ook nieuwe uitgaven
in de kast.

De eerste nieuw gekochte exemplaren waren Wereldschaaktoernooi Amsterdam 1950 *), De Tijdstroom, 1951 – door de krantenverslagen van dit toernooi ben ik tot het schaken bekeerd –, Zó schaakt Botwinnik, G.B. van Goor 1951 – nog in mijn HBS-tijd tussen-de-middag gekocht bij Van Setten in de noodwinkels bij de Statentunnel – en Het Schaakphenomeen Capablanca, ook van G.B. van Goor, 1949, de prachtige biografie van Prins en Euwe.
Een enkele keer zie je schaakboeken in de ramsj. Pas nog vond ik op die manier de partijverzamelingen van Averbakh en Kramnik. De laatste nieuwe is Curaçao 1962, New in Chess, 2005.

De verzameling
bestaat dus uit een mengeling van enkele antiquarische, meer tweedehands-, en nieuwe boeken, aangevuld met tijdschriften en
plakboeken, door mij ‘schaak-boeken’ genoemd.

Deze laatste vormen de persoonlijke noot in de verzameling. Zij geven een stukje schaakgeschiedenis weer vanaf 1950 bestaande uit krantenknipsels die ik ook al 55 jaar uit de in huis beschikbare kranten heb geknipt en waar ik voorlopig nog mee vooruit kan. Deel 13 en 14 zijn klaar en gaan over het IBM-, het Interpolistoernooi en de match  KarpovKorchnoi 1978. Deze evenementen overlapten elkaar en dat doen ze in deze boeken ook. Deze schaak-boeken 13 en 14 zijn daardoor veel uitgebreider dan het Prismaboekje van Donner over de match.

Op deze site laat ik een en ander uit de collectie zien waarbij partijen niet worden vergeten.
*) gekocht bij Van Dordrecht in de Benthuizerstraat, zie elders op deze site in “De Zwartjanstraat.” herinneringen aan het laatste oorlogsjaar van een toen achtjarige”

Schaak-boek 1 uit ca ’55.
Met o.a. Tweekamp Botwinnik-Bronstein en het Kandidatentoernooi Zürich, 1953. Op pagina 45 het krantenbericht over de eerste ronde. Euwe start ijzersterk.

 

Dit was een indrukwekkend toernooi, wat de deelnemers en wat de kwaliteit van de partijen betreft. Nog nooit had ik zo’n kostbaar boek besteld als Schachelite im Kampf, Euwe’s geweldige boek over dit toernooi. Een rib uit m’n lijf, maar wat heb ik het verslonden.

BronsteinZurich53ResLater schreef Bronstein zijn visie op het toernooi in z’n beroemde analyses voor Международный турнир гроссмейстеров uitgegeven door Физкултура и Спорт, Moskou, 1960

In 1979 onder de titel ‘Zurich International Chess Tournament 1953’ uitgegeven door DOVER Publications in New York.


Paul Morphy, weergaloos schaakgenie   Een pagina op deze site is geheel gewijd aan vier boeken over Paul Morphy Wilt u echt weten wie Morphy was, wat zijn leven en zijn schaakleven was? Klik dan op onderstaande link. Overgelijkbaar als mens en schaker. De fraaie biografie van Morphy met als ondertitel The Pride and Sorrow of Chess is een geweldige aanwinst voor de schaakgeschiedenis. Kijk hier voor meer Morphy. 

De onvolprezen “Tal”.
The Life and Games of Mikhail Tal RHM Press, NY, 1976
Biografieën behoren tot de leukste boeken om te lezen en te verzamelen. Van Adolf Anderssen, Olms tot Pal Benko, Siles Press, ze zijn allemaal boeiend. Aanvankelijk hoefde ik alleen de partíjen van de meesters te kennen, nu is het er omheen lezen net zo interessant.

Zie partij Tal-Klasup


 

Toernooi”bulletin  Rio de Janeiro 1979
Haalt Timman het kandidaten-toernooi?


London 1883
The BCM Classic Reprint van  London 1883.
Een geweldig toernooi dat prachtige partijen opleverde.
De deelnemers in volgorde van de eindstand:
Zukertort, Steinitz, Blackburne, Tschigorin, Englisch, Mackenzie, Mason, Rosenthal, Winawer, Bird, enz.

 

 

ndspielstudien
Dr. Phil. Johann Sehwers
Walter de Gruyter, 1922


Bevat 64 studies en een uigebreid voorwoord waarin de componist zijn werk verantwoordt.
Opmerkelijk is de foto die voorin het boek staat “Dr. J. Sehwers mit seiner Gattin am Schachbrett”. Het boek is dan
ook “Meiner lieben Frau gewidmet”.

Gewinnen mit Königsindisch, Gufeld
Sportverlag Berlin, 1990

Toen ik enkele jaren geleden op de stroke-afdeling van het ziekenhuis weer een beetje bij kwam vroeg ik Ank dit boekje, dat ik niet lang daarvoor tweedehands gekocht had, van huis mee te nemen zodat ik kon nagaan of mijn hoofd nog wel deed wat ik wilde. Het deed.

Beating the Sicilian 2
John Nunn, Batsford, 1990.
Het aantal uitgegeven openingsboeken overtreft dat van alle andere categorieën want de partijspeler wil beslagen ten ijs komen. De verzamelaar is zich bewust van hun tijdelijke betekenis. Het afgebeelde boek is van 1990 en een van de betere. Ontwerp in primaire kleuren.

                                                                                    Toernooiboek 19e kampioenschap USSR 1951
XIX
Первенство СССР ро шахматам, Moskou, 1953
Eind jaren veertig begin jaren vijftig heeft
Физкултура и Спорт  in Moskou een reeks schitterende boeken uitgegeven over de kampioenschappen van de USSR van 1949 t/m 1955. Stuk voor stuk topboeken over toptoernooien. Prachtige analyses.

Twelfth Chess Tournament of Nations, Foreign Language Publishing House, Moskou, 1957
Niks bijzonders, dit boekje van Salo Flohr. Maar voor mij  met goede herinneringen omdat ik het kocht in het paviljoen van de USSR op de Wereldtentoonstelling in Brussel 1958.  

 

Het Schaakphenomeen José Raoul Capablanca y Graupera,
Dr. M. Euwe en Lod. Prins, G.B. van Goor en Zonen, 1949. De prachtige biografie met de zakelijke benadering van Euwe en de gebloemde taal van Prins in z’n uitvoerige analyses. De beroemde partij van Capa tegen Bogo, Moskou 1925, en die tegen Subarew, worden in Schaakpartijen 1 uitvoerig besproken.