,,Vrouwen leert schaken: daar word je strategische van"

18.10.07 (m.d.a. HB)
De schaaksport is ook van  belang voor vrouwen, die willen groeien in hun werk. Dat blijkt uit een opnieuw uitgekomen Amerikaans handboek.  In 2019 krijgt Dordrecht aandacht voor de dochters van de stad. Voor de schaaksport een extra kans in het kader van de emancipatie en het scheppen van gelijke kansen.

Werk is een spel. Er zijn regels, winnaars en verliezers. Vrouwen zouden zich daarvan bewust moeten zijn, schrijft Lois P. Frankel. Vrouwen willen lieve meisjes blijven en aardig gevonden worden. Maar lieve meisjes komen niet ver, schrijft de Amerikaanse bedrijfstrainer Lois P. Frankel. Toen Nice girls don’t get the corner office in 2004 uitkwam, werd het direct een bestseller. En nu de Amerikaanse coach en bedrijfstrainer Lois P. Frankel (70) een update heeft geschreven van haar ‘handboek voor vrouwen die willen groeien in hun werk’ staat het weer in de top 10 van bestverkochte boeken. Liever had Frankel het boek niet opnieuw uitgebracht, want dat zou niet nodig moeten zijn, schrijft ze. Maar helaas zijn nog te weinig vrouwen door het glazen plafond gebroken.

Frankel runde 25 jaar een praktijk voor psychotherapie waar ze werkende vrouwen behandelde. Nice girls don’t get the corner office is het resultaat van die praktijkervaring. Frankel zag een overeenkomst tussen alle vrouwen die ze – wereldwijd – begeleidde:
ze dwarsbomen hun carrière door hun eigen gedrag, omdat ze aardig gevonden willen worden.

De bedrijfstrainer beschrijft 133 typische fouten die vrouwen op hun werk maken en geeft daarbij coachingstips. De fouten zijn onderverdeeld in zeven terreinen: ‘Hoe je het spel speelt’. ‘Hoe je je gedraagt’, ‘Hoe je denkt’, ‘Hoe je jezelf op de markt brengt’, ‘Hoe je klinkt’, ‘Hoe je eruitziet’ en ‘Hoe je reageert’.

In het ND wordt de schaaksport een plek gegeven op de volgende wijze:
“Vrouwen moeten weten wanneer ze moeten samenwerken voor de beste resultaten en wanneer ze zich alleen op winnen moeten richten. ‘Als je dat verschil kent, kun je van lief meisje veranderen in een vrouw die wint.” Haar tip: leer schaken. Daar word je strategischer van. En stel een lijst op van regels die gelden op jouw kantoor, zodat je daarop kunt inspelen.

Nice girls don’t get the corner office.

Lois P. Frankel. Uitg. De Boekerij, Amsterdam 2018. 384 blz. € 15