Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2017-04

 

                                                             

 

29.04.16 Mark en Adri Timmermans hadden een mooie ervaring op IJsland

26.04.17 Reykjavik goed voor de Nederlanders * spannende laatste ronde

20.04.17 Volg het Reykjavik Open met o.a. Giri, Mark en Adri Timmermans enz. enz.

26.04.17 Plannen voor Openluchtschaakspel op het Schefferplein

26.04.17 DWD 9de ronde Een herderlijk mat

19.04.17 DWD 10de ronde: Blunderfestival

13.04.17 Heerlijke schaakduels in tweede ronde Voorjaar Klockelaer

12.04.17 De Willige Dame ronde 8: “Een eeuwenoud adagium: Wie de laatste fout maakt....” W.Pl.

11.04.17 Ben van Bloppoel (Klockelaer) wint groep 4 van 37ste Alblwrd met 8 uit 9!!

11.04.17 Open Kampioenschap van de Drechtstreek start op 4 mei

10.04.17 Tweezet Henk Prins t.g.v. 37ste Alblasserwaardtoernooi

10.14.17 Sensationele promotie van Sliedrecht 2 naar KNSB-competitie

10.04.17 Jan Jaap Janse wint 37ste Alblasserwaardtoernooi

09.04.17 Zwijndrecht stopt. Drechtstreek valt terug naar vijf schaaklverenigingen

08.04.17 FOTO’S 37ste Kampioenschap van de Alblasserwaard

08.04.17 Aankondiging 37ste Kampioenschap Alblasserwaard

08.04.17 Sliedrecht 2 promoveert naar de KNSB!!

06.04.17 Bij de start van de Voorjaarscompetitie in de Klockelaer tellen we 29 deelnemers

05.04.17 DWD: Zevende ronde voorjaar 2017: Een kat en schaken in Koffiecorner Hartje Stad

01.04.17 Bizarre ontknoping Kampioenschap RSB 1B: De Willige Dame Kampioen, of ... heeft           Dordrecht 2 de regels niet overtreden? ZIE UPDATE

 

SCHAAKNIEUWS 2017-03

SCHAAKNIEUWS 2017-02

SCHAAKNIEUWS 2017-01

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS 2016 en ouder

 

 

Mark en Adri Timmermans hadden

een mooie ervaring op IJsland

29.04.17

Op de website van Sc Dordrecht is te lezen dat de beide Timmermansen het in Reykjavik erg naar de zin hadden, dat zij conform hun rating hebben gepresteerd en dat het deelnemen aan dit toernooi buitengewoon is aan te bevelen.

Van beide heren geven we hier een partijstelling.

 

 

 

Wit: IM Mark Timmermans

Zwart: Martin Bottema

 

 

Wit heeft een ruime keus aan goede zetten (44. g4, 44. Pxb6), maar laat zijn koning een stapje terug doen. Vroeger noemden ze dat wellicht een profylactische zet: in dit geval behoudt je de voordelen maar je haalt de koning wel even naar binnen. De toren kan eventueel een rol spelen op de konings-vleugel.

44. Kg1   Tc6

45. g4!

45. Pf6! Is ook niet mis.

45. ...   g5?

Bottema, niet voor een kleintje vervaard, gooit zijn g-pion ook in de strijd, maar dat had hij beter niet kunnen doen.

46. Pf6!

Een meer dan winnende zet; er dreigt 47. Td7.

46. ...   Le7

47. Td7   Tc7

48. gxf5

48. fxg5+ is ook heel geschikt om het uit te maken.

48. ...   Txd7

Met 48. ... gxf4 redt zwart het ook niet.

49. Dxd7
1-0

Wit: Adri Timmermans

Zwart: Baltasar Mani Wedh Gunnarsson

 

Slotstand.

Een korte partij tegen een U16 speler.

Niet zonder hulp van zijn jonge tegenstander kon Adri midden op het bord met slechts de twee paarden mat zetten. Een heel bijzonder matbeeld!

 

 

 

Reykjavik goed voor de Nederlanders

 

 

27.04.17

Anish Giri (foto TATA Steel 2016, © tvb) heeft het toernooi in Reykjavik gewonnen door in de laatste ronde van Erwin L’Ami te winnen. Zijn eindscore is 8½ uit 10. De gedeelde 2de plaats, met een halfje minder, is voor Jorden van Foreest. Mark Timmermans verloor in de laatste ronde een langdurig paardeindspel en beëindigde het toernooi met 6 punten.

De piepjonge Indiër Sarin Nihal kwam ook uit op 6 punten.

 

26.04.17

Na 9 van de 10 ronden staat Giri (7½/9) na winst op Jobava ongedeeld op de eerste plaats, met een halfje voorsprong op een jagende groep waaronder L’Ami en Jorden van Foreest (7/9). Mark Timmersmans staat intussen op de 37ste plaats (van de 266) met 6 punten. Prima werk! Op Koningsdag wordt de laatste ronde gespeeld.

 

Reykjavik Open

20.04.17

Volg de verrichtingen van Anish Giri, Dmitri Andreikin, Alexei Shirov, Jorden van Foreest, Mark en Adri Timmermans en heel veel anderen in dit mooie toernooi op https://www.reykjavikopen.com/live-c24/  

of http://theweekinchess.com/chessnews/events/reykjavik-open-2017

 

 

Plannen voor een openluchtschaakspel

op het Scheffersplein

Laatste bericht:

Gemeente verwerpt de plannen wegens geldgebrek

 

26.04.17

Initiatiefnemer Korstiaan Kraaijeveld laat weten van de Gemeente Dordrecht bericht met onderstaande strekking te hebben ontvangen:

“Op dit moment zijn er helaas geen financiële middelen beschikbaar voor uw voorstel.”

 

15.04.17

 

Een voorbeeld: Het schaakspel op het terrein van Hotel Kasteel de Essenburgh te Hierden.

 

Korstiaan Kraaijeveld, deelnemer aan het Klockelaerschaak en woonachtig in het oude centrum van de stad Dordrecht, heeft een plan gelanceerd om daar een openluchtschaakspel beschikbaar te maken. Onder het toeziend oog van Arie Scheffer kan dan te midden van de vele terrasjes geschaakt worden.

Schaken is in Dordrecht een populaire vrijetijds- en wedstrijdsport. Het is een goed plan om dan in het hart van de stad het openluchtschaak te faciliteren. De plannen zijn gemaakt en het voorstel is bij het stadsbestuur ingediend.

Als burger van de stad en als groot schaakliefhebber kan ik dit initiatief alleen maar toejuichen.

Korstiaan, succes!!

 

 

DWD ronde 10: “Een herderlijk mat”

26.04.17 W.Pl.

In de inmiddels beëindigde serie “Toen was geluk heel gewoon” probeert Jaap Kooiman (Gerard Cox) voortdurende in een goed blaadje te komen bij zijn baas “Meneer Harmsen”, directeur van de RET. Als hij dan hoort dat deze van schaken houdt wendt hij voor een groot schaker te zijn, maar ......

 

Het hele  verslag staat HIER.

 

 

De Willige Dame Ronde 9: “Blunderfestival”

 

19.04.17 W.Pl.

Als voorzitter (zie foto) van het KNGRBS, het Koninklijk Nederlands Genootschap van Regelmatig Blunderende Schaakamateurs, heb ik gisteravond een belangrijke stap gezet op weg naar mijn herverkiezing. Het is daarvoor nodig om in je partijen met enige regelmaat (onopzettelijk!) een zet uit te voeren die voldoet aan de omschrijving: “domme, onverantwoorde fout, met grote gevolgen voor degene die de fout maakt”.

 

Doorgaans is dit het gevolg van het niet waarnemen van signalen of het verkeerd interpreteren van beschikbare informatie. Het oud-noorse woord blundra betekent de ogen sluiten. In die zin staat het woord blunder dus in verband met blind.

De concurrentie voor de functie is echter hevig, want er waren in de tien (!) partijen in de negende ronde meerdere spelers die nadrukkelijk hun kandidatuur stelden. De negende ronde was een festival van schaakblindheid, fantomen, hersenschimmen, fata morgana’s, zinsbegoochelingen, waandenkbeelden en hallucinaties. Overdreven? Laten we er de partijen maar eens bijpakken.

 

Het vervolg van deze min of meer filosofische verhandeling is HIER te lezen. 

 

 

De Willige Dame ronde 8: “Een eeuwenoud adagium”

 

12.04.17 W.Pl.

Dat het druk zou zijn bij de Trinitatiskapel wisten we van tevoren. Vorige week was ik samen met Gusta uit nieuwsgierigheid even de lunch gaan gebruiken in Lunchroom “Hartje Stad” waar de zevende ronde werd gespeeld. Wie het verslag van die ronde gelezen heeft, weet waarom ik er niet bij kon zijn. Voor degenen, die het wel hebben gelezen: met Fons, mijn Felis domesticus, is alles inmiddels weer prima!

 

 

 

Naderhand liepen we even langs de kapel en werden we door huisbewaarder Jan Lokhorst op de koffie gevraagd. “Het wordt krap aanstaande dinsdag”, voegde hij me toe. “Ik heb eerst een kerkdienst, daarna een ledenvergadering van Oud Dordrecht en de Kerkenraad vergadert in de consistoriekamer. Ik antwoordde, dat we dan wel met zes mensen aan twee tafels zouden kunnen spelen en dat de pechvogel in het midden aan de kant van de muur en de ramen dan maar een paar uur zijn plas zou moeten ophouden, maar voor aanvang van de achtste ronde bleek, dat Jan toch nog een keer de lunchroom voor ons had geregeld.

Cor en Gijs stonden in de kou de leden al door te verwijzen naar “Hartje Stad”. Mark ketende ondertussen zijn brommer aan de Trinitatiskapel met een serie kettingsloten. Paul staarde verward naar de berg fietsen van kerkgangers en ledenvergaderaars. Pearl was deze keer de op één na laatste en toen ook Naomi de hoek omkwam konden we in de gezellige ambiance van de lunchroom aan de achtste ronde beginnen.

Lees hier het hele verslag

 

 

Zwijndrecht stopt

 De Drechtstreek valt terug naar vijf schaakverenigingen

door Hans Berrevoets
DRECHTSTREEK – 09.04.17 Schaakclub Zwijndrecht stopt na 55 jaar schaakgeschiedenis. Dat betekent dat het aantal schaakverenigingen in de Drechtstreek in een kwart eeuw is gehalveerd van tien naar vijf. Alleen in Dordrecht (twee maal), Papendrecht, Sliedrecht en Hendrik Ido Ambacht blijven nog schaakclubs over.  Eerder stopten al Groothoofd (Dordrecht), het Springende Peert (Puttershoek), gingen Alblasserdam en Papendrecht samen verder en werden de Alblasserwaard en Fokker opgeheven.

Zwijndrecht was vooral een opvallende club door veel aandacht voor de jeugd en viel vroeger op door de jaarlijkse erewedstrijd tegen het eigen gemeentebestuur. Foto’s van een schakende burgemeester Pijl Hogeweg waren prima schaakpromotie, waardoor de club een vitale omvang had. De burgemeester kon toen nog een pijp roken achter het bord om zijn naam in Zwijndrecht als burgemeester Pijp Hogeweg te blijven waarmaken. Ook wethouder van toen Boudesteyn deed graag aan de schaakmatch mee. Daarnaast was Zwijndrecht bekend door het openkampioenschap en kwamen zelfs op de vrijdagavond talentvolle spelers uit Dordrecht (Arnold van 't Hoff en Ron Hofman) meedoen aan de interne competitie.  Dat waren herinneringen voor eventueel een geschiedenisboek over schaken in Zwijndrecht, waarvoor oud-jeugdleider en oud-voorzitter Frank Stoute een archief heeft bijgehouden.

De schaaktijden zijn alleen veranderd.

De ledenvergadering stelde dit weekeinde met de laatste 16 leden vast dat er geen toekomst meer was en dat het bestuur onder voorzitterschap van Martijn Vos de afhandeling in gang kan zetten.

Volgens de slotvergadering is er te weinig draagvlak om door te kunnen gaan. ,,We zien al een aantal jaren een teruglopend ledental en hebben goed nagedacht over de toekomst. Uiteindelijk is er weloverwogen besloten om de club op te heffen", aldus secretaris Kees van 't Hoff.

Het aantal externe teams was, na de hoogtijdagen met drie achttallen, al teruggelopen naar één team. De interne competitie kampte met een gebrek aan spelende leden. Vijf jaar geleden zag de club het vijftigjarig bestaan ook al niet als een reden om een schaakfeest te vieren.

Voor de schaakwereld is de opheffing van een club en nu dan Zwijndrecht daarom geen verrassing. Deze denksport heeft al jaren de wind tegen.

In het verleden telde de landelijke bond meer dan 30.000 leden. Dat aantal schommelt nu nabij de twintigduizend. Het district Rotterdam had in goede tijden nog 63 clubs. Inmiddels hoopt het district dat er rond de 40 clubs teams willen inschrijven voor de nieuwe competitie.

Zwijndrecht zal er als zelfstandige vereniging niet meer bij zijn. Het bestuur, dat van de ledenvergadering het mandaat heeft om de opheffing af te regelen, hoopt wel het in de tweede klasse van het district RSB spelende team onder te brengen bij een andere vereniging.
Schaakclub Dordrecht ligt als eerste voor de hand, want daar spelen secretaris Kees van ‘t Hoff en penningmeester Teus Slotboom al mee in de interne competitie.

Zwijndrecht heeft 1 september 1962 als geboortedag in de geschiedenisboeken staan. Schakers van het bedrijf Grootint legden toen onder de naam Grostacon de basis en met spelers van buiten de onderneming bleek een levensvatbare club mogelijk te zijn. Politieman Kentie, de Van der Lindens en anderen behoorden tot de eerste promotors.

Stoute
Frank Stoute en Bert Broerse zagen in de jaren zeventig van de vorige eeuw de grote waarde van het jeugdbeleid in en waren daarmee toonaangevend in de wijde omgeving. De club kon daarvan niet altijd de sportieve vruchten plukken want als de jeugdspelers sterker werden, hadden landelijk spelende clubs veel zuigkracht. Groothoofd uit Dordrecht, dat in 2002 opging in Dordrecht, had mede de promoties naar de landelijke competitie te danken aan sterke Zwijndrechtse spelers zoals Ronald Haring, Bert van der Linden en Bram Goudswaard.

Het is markant te noemen dat een jeugdspeler van vroeger, secretaris Kees van ‘t Hoff, favoriet is zijn vijfde clubtitel te pakken en daarmee geschiedenis te schrijven. Hij woont zoals meer bestuursleden al niet meer in Zwijndrecht en diende de clubbelangen al jaren vanuit Dordrecht.

Toch is het opvallend dat een plaats zoals Sliedrecht inmiddels twee (!) teams in de landelijke competities gaat krijgen en Zwijndrecht als stad met rond de 45.000 inwoners geen schaaksport meer heeft in clubverband.

 

Sensationele promotie voor Sliedrecht 2 naar landelijke KNSB-competitie

 

SLIEDRECHT -09.04.17 HB

Voor de eerste keer in de schaakgeschiedenis van de Drechtstreek krijgt een club twee teams in de landelijke KNSB-competitie. Sliedrecht 2 promoveerde dit weekeinde naar de derde klasse, waar Sliedrecht 1 al speelt.

Het is 62 jaar (!) geleden dat deze situatie zich bijna eerder voordeed.

Dordrecht 2 werd kampioen van de RSB. Daarna werd gespeeld tegen twee andere kampioenen. Alle wedstrijden eindigden gelijk: elk team won een keer met 6-4 en verloor met 6-4.

Het KNSB-blad meldt daarover dat daarna werd geloot om twee promotie-plaatsen naar de tweede klasse KNSB. Dordrecht 2 viel af. Daarna was nooit meer een reserve-team van een regionale club zo dicht bij promotie naar de KNSB.

Totdat het vrijdagavond 7 april 2017 werd.

 

Sliedrecht 2 leek in een peloton van kanshebbers de slechte papieren te hebben. Tegenstander Moerkapelle leek de kansen echt in eigen huis geheel in eigen hand te hebben en had genoeg aan een 4-4 want er was immers gewonnen van het uitgespeelde Erasmus.

Charlois/Europoort kreeg in eigen huis het reeds gedegradeerde Rotterdam langs, dus kon gaan uithalen en doorhalen.


Wie keek nog naar de reserves van Sliedrecht in de voorbeschouwing?

Dat oordeel hoorde natuurlijk ook bij de start..

 

Ik moet zeggen: Aan het begin van het seizoen had ik als vaste volger met zoiets geen enkele rekening gehouden.

De afloop met tien matchpunten uit acht wedstrijden en dan op basis van het onderlinge resultaat toch promoveren is een echte thriller.

Ik vind het ook meer dan verdiend voor een club die op basis van onderling vriendschappelijk
contact, visie, passie en geestdrift idealen heeft en daaraan werkt.

 

Sliedrecht schrijft weer (schaak) historie.

Uiteraard meer op de site van schaakclub Sliedrecht.

 

 

Sliedrecht 2 naar de KNSB!!

08.04.17

Met een prachtige 3-5 overwinning op het sterke Moerkapelle 1 is Sliedrecht 2 gisteravond op de 2de plaats in de Promotioeklasse gekomen die recht geeft op promotie naar de KNSB! Gefeliciteerd!

(bron uitslagen en eindstand Promotieklasse: RSB-site)

       Moerkapelle 1           1906 - Sliedrecht 2            1881 3  - 5

1. Maarten Vroegindeweij   1915 - Floris Verweij          1830 0  - 1

2. Hugo van Elteren        1927 - Theo Dekker             1933 1  - 0

3. Gerard van Ommeren      2044 - William Gijsen          1704 1  - 0

4. Jesse van Elteren       1926 - Teunis den Rooijen      1907 0  - 1

5. Wouter Vroegindeweij    1908 - Jerry van Rekom         1877 0  - 1

6. Arno Luinenburg         1831 - Adrian Mensing          1910 1  - 0

7. Christiaan Noorland     1741 - Wout Boer               1945 0  - 1

8. Dick Bac                1958 - Wim Hokken              1945 0  - 1

  

Promotieklasse        N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  8  9

1. RSR Ivoren Toren 2    8  12 36½ x  5  3  5½ 4  4½ 4  5  Kampioen

2. Sliedrecht 2          8  10 34½ 3  x  5½ 5  5  3½ 5  2½ 5  Promotie (*)

3. Erasmus 1             8  10 34½ 5  2½ x  3½ 4  4  5  5½ 5

4. Moerkapelle 1         8  9  33½ 2½ 3  4½ x  5  4  2½ 5  7

5. Charlois Europoort 3  8  8  31½ 4  3  4  3  x  6½ 4½ 4½ 2

6. Nieuwerkerk a/d IJ. 1 8  8  29½ 3½ 4½ 4  4  1½ x  2½ 5 

7. Charlois Europoort 4  8  7  33½ 4  3  3  5½ 3½ 5½ x  3½ 5½

8. Spijkenisse 2         8  6  31½ 3  5½ 2½ 3  3½ 3  4½ x  degradeert

9. SO Rotterdam 2        8  2  23  2½ 3  3  1  6  3½ 2½ 1½ x  degradeert

 

 (*) Sliedrecht 2 is tweede o.b.v. onderling resultaat

 

 

Daar zit je dan met een kat van bijna zeventien jaar oud

 

05.04.17 Willem Platje

’s Middags is hij van de problemen met zijn gebit afgeholpen bij de dierenarts en als gevolg van de narcose wankelwaggelt hij nu door het huis.Ik lees de ‘Informatie omtrent de nazorg van Fons’, die ik heb meegekregen maar eens door. Opvallend, de dieren worden tegenwoordig bij hun naam genoemd. Niet: “uw kat”, maar “Fons”. Zou de vee-arts in zijn informatie ook “uw koe Berta 23” schrijven? Even kijken: “…volledige narcose…, infuus in voorpoot…, tube in keel…, kan nog een aantal dagen hees klinken…” (Valt wel mee, onderweg terug naar huis zette hij in het kooitje een behoorlijke keel op. Niets hees te merken. Geen “gggiauw”, maar een alles op stelten zettend “Mauauauw!” als protest.) “… vandaag nog lekker warm houden, ... rustige plaats, …kan wankel, erg rustig of verward zijn …” (Hmm, heb ik ook wel eens last van.) “…vandaag niet naar buiten, …mag niet springen, … na vanavond 20:00 uur kleine beetjes eten, … geweekte brokjes, gekookte vis of kip geven. Fons mag wel zelf water drinken.” (Gelukkig maar, ik was toch al niet van plan om dat voor hem te doen. Ik bedien hem tenslotte al bijna zeventien jaar.)Hoe jammer ook voor de website, dat wordt dus vanavond geen schaken voor mij. Ik bel voorzitter Paans met excuses voor de wel wat vreemde reden voor mijn afwezigheid: “Cor, ik kan vanavond niet, want Fons mag niet springen…” “Geeft niet Wim, ik zal er wel wat van maken.”
Lees dit boeiend verhaal en verslag van Willems clubavond
hier verder  

 

Aankondiging 37e Alblasserwaardtoernooi

Zaterdag 8 april De Havik Sliedrecht

28.03.17 MvH

Op zaterdag 8 april a.s. vindt het Alblasserwaardtoernooi plaats voor alweer de 37e keer! Vorig jaar hadden we met 64 deelnemers een record gevestigd en uiteraard rekenen we dit jaar op minimaal evenveel deelnemers!

 

 

Gebouw De Havik in Sliedrecht

(foto tvb)

 

De finalisten van vorig jaar:

Winnaar Rik de Wilde (in en met zwart) met Jan Jaap Janse  (foto Mark van Hulst)

 

Het Alblasserwaardtoernooi wordt door veel schakers het ‘gezelligste toernooi van de regio’ genoemd en dat blijkt ook wel door het grote aantal vaste deelnemers. Zij komen niet alleen voor een altijd sterk bezet toernooi, maar ook voor de gemoedelijke sfeer, de altijd vrolijke bardames en de heerlijke, zelfgemaakte soep tijdens de lunchpauze.

 

 

-      Toernooipagina met alle gegevens om aan te melden

-      POSTER

 

www.tomsschaakboeken.nl