Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2017-08

 

                                                           

 

31.08.17 Klockelaer: Prachtige ronde met veel beslissingen

26,08.17 Schaken op het SCHEFFERPLEIN. Wens tot snelle uitvoering

25.08.17 Rembrandt Bruil wint Open Rapid Vakantietoernooi Sliedrecht

25.08.17 FOTOPORTRETTEN E.A. FOTO’S LAATSTE SPEELDAG SLIEDRECHT RAPID OPEN 2017

24.08.17 Klockelaer: Schaakfeestje op de donderdagochtend 14 september

21.08.17 Mark Haast wint weer in MERZ

19.08.17 Sliedrechts Open Rapid Vakantietoernooi: Verslagen 4e en 5e speelavond

17.08.17 Klockelaer ZOMER Comp. 7de ronde: 27 schakers, noem het maar niks!

15.08.17 Merz Snelschaaktoernooi zaterdag 19 aug. voorl. deelnemerslijst

14.08.17 Sliedr. Jeugdspeler William Gijzen derde van Nederland bij ONJK 2017

10.08.17 Klockelaer ZOMER ronde 6: Monsterscore voor de zwartspelers

07.08.17 Twee (partij) miniaturen, een bijdrage van Henk Prins

03.08.17 Vijfde ronde ZOMER-comp. De Klockelaer * Kopgroep van vier

02.08.17 “Remise als ik het wil!” Een mooie geschiedenis over Akiba Rubinstein. Bew. W. Platje

 

SCHAAKNIEUWS 2017-07

SCHAAKNIEUWS 2017-06

SCHAAKNIEUWS 2017-05

SCHAAKNIEUWS 2017-04

SCHAAKNIEUWS 2017-03

SCHAAKNIEUWS 2017-02

SCHAAKNIEUWS 2017-01

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS 2016 en ouder

 

 

 

26.08.17

Zo ziet de kop in AD De Dordtenaar er vandaag uit. Kok Kraaijeveld, activist voor een openluchtschaakspel op het Schefferplein heeft de Gemeente benaderd en nu ook de pers “ingeschakeld.” We steunen dit initiatief volledig en wensen dat dit plan snel wordt uitgevoerd.

 

 

Rembrandt Bruil wint Vakantietoernooi:

Over ijsjes, eieren en een fantastisch toernooi.

 

25.08.17 Marcel Klein

En we hebben een winnaar!  Rembrandt Bruil is de terechte winnaar van het 2e Sliedrechtse Vakantietoernooi!  Van zijn 9 partijen wist hij maar liefst 8 keer te winnen en dat vaak ook nog tegen directe concurrenten. Dan is de wisselbeker dit jaar een terechte prooi voor deze jonge schaker, die komende maand ook nog naar het Jeugd EK gaat. Een mooie winnaar dus van het toernooi.

Het was de laatste avond nog spannend. 

 

In Groep 3 leken de kaarten wel geschud voor de toppositie, maar in Groep 1 en 2 kon nog veel gebeuren.  In de hoofdgroep was dit ook het geval.  Jan Jaap Janse kon het toernooi nog winnen, maar dan moest hij wel 3 keer winnen.  In de eerste ronde van de avond lukte dat nipt tegen Teunis van Rooijen, maar in de tweede ronde van de avond vond hij een ontketende Peter van den Bergh op zijn pad. 

In een mooie partij wist Peter Jan Jaap beentje te lichten en zo werd duidelijk dat Rembrandt de winnaar van het toernooi werd. In de laatste ronde werd de definitieve eindstand bepaald.  Peter van den Bergh verloor deze ronde van Nathanael Spaan, maar werd toch tweede in de eindrangschikking, op een miniem verschil gevolgd door Jorik Klein die zelfs nog voor Jan Jaap de 3de plaats pakte. 

 

Tom van Bokhoven maakt foto´s op de laatste speelavond.

foto Marcel Klein

 

Toernooipagina

Het volledige verslag en de links naar veel foto’s van Marcel Klein staan HIER.

 

 

 

Mark Haast wint weer in Merz

 

21.08.17 MP

Slechts 3 jaar geleden, in de stromende regen, werd het Merz Snelschaaktoernooi bezocht door slechts 10 bevriende spelers, de scores met pen nog in een rommelig notitieboekje noterend. Het jaar daarop ging het met 14 man niet veel beter, waar mentor Ton Slagboom mij ook nog eens moest wijzen op een paar verkeerde genoteerde uitslagen. Vorig jaar durfden we  het al wat ruimer aan te pakken met hulp van Joas van Doeselaar en Pearl Uyttenhove. Wel liefst 33 man kwamen opdagen en na een zeer rommelig begin liep het uiteindelijk prima.

 

Dit jaar was er geen vuiltje aan de lucht, na ja figuurlijk dan want door heftige regenval die nacht was het onmogelijk geworden om het zitvlak droog te houden. Het bleek onze redding te zijn dat we allen binnen speelden aangezien later op de dag een talentloos vrouwen zangclubje  beslag op het terras legde ... met tenenkrommende taferelen.

Dit jaar werd er met 36 deelnemers wederom een record gebroken. Veel bekende gezichten uit en nabij Dordt, bekende gezichten uit Brabant en bekende gezichten van vorige edities maar ook weer nieuwe gezichten waarvan ik vurig hoop dat ze terug zullen keren! Opmerkelijk was ook dat alle 3 winnaars van het Merz toernooi (Mark Haast, Mark Timmermans & Lennard den Boer) aanwezig waren.

 

LEES HIER VERDER

 

 

 

Jeugdschaker William Gijzen derde van Nederland

bij ONJK 2017

 

William Gijzen foto JvR

 

BORNE 13.08.17 by Jerry van Rekom

Hij geldt bij Schaakvereniging Sliedrecht als een aanstormend talent. En die status heeft hij volledig waargemaakt tijdens het Open Nederlands Kampioenschap Jeugd 2017. In de B-categorie behaalde hij in een sterk deelnemersveld een keurige derde plaats.

Daarmee bewees William Gijsen dat hij komend seizoen terecht in de KNSB-competitie zal gaan spelen.

De pas 16-jarige William is de laatste jaren als een komeet omhoog geschoten. Nadat hij enkele jaren training heeft gehad van Kees Wessels speelt de talentvolle Gijsen zeer aanvallend en dat loont. Ook tijdens het ONJK 2017 liet William mooi aanvalswerk zien. Dat leverde in eerste instantie 3 zeges op rij op. Tegen de Elofavoriet kon hij het echter niet bolwerken. Na een uitglijder in de vijfde ronde klom hij echter weer op naar een derde plaats.

In de laatste ronde liet hij de uiteindelijke kampioen met remise goed wegkomen, maar het was voor William voldoende om definitief als derde te eindigen, wat een uitstekend resultaat betekent.

Komend seizoen zal William in het tweede van Schaakvereniging Sliedrecht gaan spelen. Dat team speelt voor het eerst in de historie van Sliedrecht in de KNSB-competitie en is een mooie uitdaging voor de nummer 3 van Nederland in de B-categorie van de jeugd.

 

 

 

Remise als ik het wil!

Door: Hans Ree - 29 oktober 1994
Bewerking: Willem D. Platje 2017 ©

 

De bekendste anekdote over de grote schaker Akiba Rubinstein, die in 1882 in het toen Russische en nu Poolse Stawiski geboren werd en in 1961 in België stierf, gaat over zijn partij in de laatste ronde van het prestigieuze toernooi van Karlsbad 1907 tegen Heinrich Wolf. Een mooi verhaal, alleen is de speelse zelfverzekerdheid die er uit spreekt moeilijk te rijmen met het algemene beeld van Rubinstein dat in de schaakliteratuur is overgeleverd. Mensenschuw zou hij zijn geweest, zenuwachtig en soms dicht bij een geestelijke ineenstorting.

 

Rubinstein stond bovenaan met 14½ uit 19. De enige die nog gelijk met hem zou kunnen komen was de Hongaar Maroczy, die een punt minder had. Maroczy moest in de laatste ronde met wit tegen Janowsky, Rubinstein met zwart tegen Wolf. Als Maroczy zou winnen (wat inderdaad gebeurde) en Rubinstein zou verliezen, zou de eerste prijs gedeeld moeten worden. De avond voor de laatste ronde (zo wordt het verhaal overgeleverd door de Oostenrijkse meester Hans Kmoch) hielden Wolf en Maroczy krijgsraad.

 

Lees deze mooie geschiedenis HIER verder. 

 

 

 

80e jubileum ‘Wimbledon of Chess

Tata Steel Chess on Tour in 2018 naar

Groningen en Hilversum

18.07.17 persbericht

Tijdens de 80e jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament zullen de grootmeesters van de Tata Steel Masters ook een ronde spelen in Groningen en in Hilversum, zo heeft de organisatie van het schaaktoernooi vandaag bekendgemaakt. Op woensdag 17 januari 2018 spelen de internationale schaaktoppers in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Op woensdag 24 januari doen ze Groningen aan, waar ze achter het bord plaatsnemen in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament vindt traditiegetrouw plaats in Wijk aan Zee, van 12 tot en met 28 januari 2018. Tijdens het evenement spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters onder de noemer Tata Steel Chess on Tour twee rondes op toplocaties elders in het land. Alle speeldagen van het Tata Steel Chess Tournament, zowel in Wijk aan Zee als in Groningen en Hilversum, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen. Het is de vijfde keer dat het Tata Steel Chess Tournament ‘on tour’ gaat. Het deelnemersveld wordt in het najaar bekendgemaakt.

 

Verbindende factor

Ook dit jaar willen we tijdens ons toernooi de aandacht vestigen op de verbindende kracht van de schaaksport”, aldus Myra Rooselaar, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament. “In Wijk aan Zee zullen wederom jong en oud, mannen en vrouwen en amateurs en wereldtoppers gelijktijdig achter het bord aanschuiven. In alle speelsteden zullen speciale activiteiten worden georganiseerd voor jongeren, in lijn met het “Future Generations” omgevingsbeleid van Tata Steel. We gaan ook door met het stimuleren en ondersteunen van initiatieven die de schaaksport benutten om jongeren van uiteenlopende culturele achtergronden met elkaar te verbinden”, aldus Rooselaar.

 

“Groningen en Hilversum hebben beide een prominente plek in de historie van de schaaksport in ons land”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “De KRO organiseerde tussen 1982 en 1991 tien trainingsmatches voor Jan Timman, onder meer tegen toenmalig wereldkampioen Kasparov. En de stad organiseerde meerdere malen het NK Schaken, onder meer op het Mediapark. Groningen is de thuisstad van schakers als onder meer de familie Van Foreest, Sipke Ernst, Sergei Tiviakov en Jan Werle. In 2013 organiseerde de stad een rematch tussen Karpov en Timman. Groningen was in 1997 gastheer van het WK Schaken en organiseerde meer dan twintig keer het Europees Kampioenschap tot twintig jaar. Kortom: prima keuzes voor de uitstapjes van de jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament”, aldus Van den Berg.

 

Paul de Rook, wethouder Groningen: “Grootmeesters in Groningen. Dat klinkt niet alleen mooi, maar is ook heel logisch. De denksport is in Groningen sterk vertegenwoordigd. Zo trekt het jaarlijkse schaakfestival steevast veel schaakliefhebbers naar de stad. Gaststad zijn voor het Tata Steel Chess Tournament is niet alleen een grote eer, maar sluit ook goed aan bij het gemeentelijk sportbeleid om talenten uit de regio een podium te geven en om via sport verbindingen tot stand te brengen met andere partijen.”

 

Elmer Sterken, Rector Magnificus Rijksuniversiteit Groningen: “De Rijksuniversiteit Groningen is vereerd de wereldschaaktop in ons Academiegebouw te ontvangen. De universiteit is een logische plek voor een schaaktoernooi. Het Tata Steel Chess Tournament brengt wetenschap, bedrijfsleven en de schaaksport bij elkaar in het hart van Groningen. We kijken uit naar de mogelijkheden die de organisatie van dit evenement brengt.”

 

Floris Voorink, wethouder Sport Hilversum: “Hilversum is zeer verheugd dat wij de beste schakers van de wereld mogen ontvangen in Beeld en Geluid. Het onderschrijft de lange schaaktraditie die Hilversum kent. Wij zullen samen met het HSG (Hilversums Schaak Genootschap), het onderwijs, bedrijfsleven en Beeld en Geluid een inspirerend programma samenstellen, waarbij schaken en (nieuwe) media centraal zullen staan, zoals past bij Hilversum Mediastad.”  


Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.