Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2018-03

 

                   

                                       

29.03.18 Slotronde Klockelaer: Mark Hopman en Aart Harms winnaars Wintercompetitie

29.03.18 KEMPER SCHAAKTOERNOOI OP 14 ZATERDAG APRIL IN ALBLASSERDAM

28.03.18 DWD2: Wit wint en geeft mat in één

26.03.17 PASCAL 1 redt het vege lijf

25.03.18 Niels Mijnster Kampioen Alblasserwaard 2018

22.03.18 De Klockelaer 11de en voorlaatste ronde: Kok Kraaijeveld trakteert, en hoe!

21.03.18 Ronde 8 DWD: “Service van de Willige Dame”

21.03.18 DWD-viertal: Nooit meer schaken!

20.03.18 DWD 1: Met een half ei weg uit De Pannekoek

20.03.17 Sc Dordrecht bij AD Dordtenaar op erepodium

20.03.18 Pathena gaat naar Parijs

20.03.18 DWD1 redt het niet bij Charlois- Europoort 4

18.03.18 Oud-Groothoofd-lid Pernette Cameron (53) overleden

15.03.18 “Witte” donderdag in de Klockelaer

13.03.18 Twee schaakreuzen in de partij Steinitz – Bird, Wenen 1882

12.03.18 DWD2: En maar wachten, wachten .....

11.03.18 23e Scheve Toren Toernooi in Acquoy met succes voor Klockelaerdeelnemers

08.03.18 Gruwelijke taferelen in 9de ronde Klockelaer WINTER-competitie

07.03.18 “Schaakclub Dordrecht brengt schaaksport dichter bij de Dordtenaar”

05.03.18 William Gijsen jeugdkampioen van Rotterdam

01.03.18 8ste ronde De Klockelaer: Siberisch ....

 

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

 

DWD 2: Wit begint en mist mat in één

 

Zowel De Willige Dame 2 als Ridderkerk 1 was er niet in geslaagd om op volle oorlogssterkte aan te treden voor de laatste wedstrijd van het seizoen 2017-2018. De afvaardiging van beide teams bestond helaas slechts uit zeven spelers.


Wedstrijdleiders Paans en van den Berg konden besluiten om aan één bord geen spelers te zetten en zeven wedstrijden te spelen. Na het raadplegen van de competitieleider bleek dat inderdaad toegestaan en in dat geval zou voor dat bord de uitslag 0-0 gelden. Na enig wikken en wegen werd op voorstel van Ridderkerk besloten om de partijen van de twee spelers zonder tegenstander op het scoreformulier te zetten en dat betekende dus dat Cor Paans, die zich maar weer eens opofferde, zonder te spelen een punt voor DWD kreeg. Hetzelfde gold voor speler Lex van der Linden van Ridderkerk. Achteraf een vreemde gang van zaken, want voor het aantal te verdienen bordpunten maakt het niet uit. Maar goed, na afhandeling van de indelingsperikelen begon de wedstrijd dus reglementair al direct met de stand 1-1. Ridderkerk had nog een minieme kans om kampioen te worden, maar daarvoor was wel een monsterzege nodig.

Het hele verslag staat op de DWD-site

 

 

PASCAL 1 redt vege lijf

25.03.18 M. Sm.

De laatste wedstrijd van het eerste team van schaakclub Pascal werd meteen de belangrijkste, want er moest gewonnen worden van de mede degradatie kandidaat SO Rotterdam 3. Sterker nog bij een gelijkspel was degradatie een feit.

 

Het begon met een aardige opsteker, want Cor Oliemans verkreeg een mooie aanval met de dame in de vijandelijke koningsstelling. De aanval sloeg door en Cor won.

 

Kees van Meerkerk  kreeg het aanzienlijk moeilijker en kwam in tijdnood. Een  remise aanbod mocht niet baten en Kees verloor.

 

Aan het eerste bord speelde Bert Terlouw. Hardlopen en hard fietsen had niet allwen zijn lichaam goed gedaan, maar ook zijn geest, want hij speelde alsof hij nooit was weggeweest. Hij kreeg twee vrijpionnen in het centrum. De twee  vrijpionnen van zijn tegenstander op de flanken wist hij bekwaam onder controle te krijgen en hij won gedecideerd.

 

Ook Meinte Smink  kreeg een mooie aanval met dame op de vijandelijke veste. Zijn opponent probeerden met ruil van dame tegen toren loper het tij te keren maar het mocht niet baten, Meinte won.

 

Kees Brinkman moest het opnemen tegen de speler met de hoogste rating en hij kwam onder zware druk te staan. Hij moest steeds verder terug en moest het uiteindelijk opgeven.

 

Aan bord 7 speelde Arie Prins en moest lijdzaam toezien hoe hij twee pionnen achter raakte. Hij kon direct verlies voorkomen door zijn loper te offeren tegen deze vrijpionnen, wat echter uitstel van executie betekende. Met tempozetten kon zijn tegenstander van achteren aanvallen en winnen.

 

Zo was het intussen 3-3 geworden en het zag er niet hoopvol uit. Het kon nog alle kanten op.

Hans van de Beukel moest toezien hoe hij onder druk kwam te staan. Zijn opponent probeerde uit alle macht de winst naar zich toe te trekken. Toen hij echter te agressief en onvoorzichtig werd kon Hans terugslaan. Met een tussenschaak wist hij een aanvallend paard te veroveren. Hiermee was het met de aanval gedaan en Hans kon met nog een minuut op de klok een stuk winnen en de partij.

 

Alle ogen waren nu gericht op Robin Bos. Hij had in het  middenspel een mooie vrijpion gecreëerd en het leek makkelijk te gaan. Maar zijn opponent gaf geen krimp Robin kwam steeds moeilijker te staan en moest een pion opgeven. Er ontstond een ingewikkelde stelling met tijdnood aan beide zijden, maar Robin wist het hoofd koel te houden en er remise uit te slepen.

 

Hiermee was de match gespeeld en met 4½ - 3½ gewonnen. Onze spelers konden opgelucht ademhalen. Degradatie was op het nippertje afgewend.

 

De uitslagen op een rijtje (bron RSN-site):

   PASCAL 1                1762 - SO Rotterdam 3          1646 4½ - 3½

1. Bert Terlouw            1907 - Herman van Bekkum       1686 1  - 0

2. Meinte Smink            1884 - Tom Boesten             1590 1  - 0

3. Cees van Meerkerk       1814 - Cees Schoolenberg       1704 0  - 1

4. Cor Oliemans            1813 - Wim van Munster         1727 1  - 0

5. Kees Brinkman           1793 - Roger Schreutelkamp     1774 0  - 1

6. Robin Bos               1734 - Johan Steenbergen       1725 ½  - ½

7. Hans van de Beukel      1732 - Hans Koedam             1415 1  - 0

8. Arie Prins              1417 - John Gebraad            1546 0  - 1

Op zaterdag 14 april wordt weer het Kemper schaaktoernooi in Landvast Alblasserdam georganiseerd. Aanmelden kan via http://www.schaakclubpascal.nl/

of via telefoon, app of sms (0616243120).

 

 

 

DWD 1:

“Met ’n half ei weg uit  de “De Pannekoek

 

20.03.18 PU

Maadagavond half acht. Met de jongens van het eerste team richting Krimpen aan den IJssel voor de uitwedstrijd tegen Krimpen 2. Nou ja, de jongens van het eerste: Ik zit met Cor Paans en Fons Claessen in de auto terwijl Willem Weerdesteijn en Han van Gorkom (....)

Lees meer

 

 

 

 

Ronde 8 DWD: “Service van De Willige Dame”

"Wie pech heeft, verdrinkt in een zitbad." (Otto Weiss)

21.03.18  W.Pl.

De achtste ronde van de interne competitie kende een vrij chaotische start en dat gold voor mij in het bijzonder. Aangezien ik die avond met het viertal in de consistoriekamer tegen het derde kwartet van 3-Torens zou spelen had ik besloten om wat vroeger te gaan om te helpen borden, stukken en klokken gereed te maken voor de wedstrijd.

 

Vol goede moed stapte ik in de auto, draaide de contactsleutel om en ... Niets! Dood als een pier die accu. Mismoedig zette ik de knop van de verlichting op de uitstand.

 

Hersenen schakelen koortsachtig naar mogelijkheden. Oplossingen. Bus? Taxi? Auto jatten? Toch maar John gebeld. Briefje met zijn 06 ligt gelukkig nog naast m'n computer. John ging gelukkig ook spelen en pikte me voor de deur op. Service van De Willige Dame! Redder in nood. 20:00 uur: Garage Veemarkt. Versnelde pas. Cor gebeld. Cor antwoordt in de verleden tijd: "U kunt na de piep..." Dasmaf, zou ie nou zijn telefoon uit hebben staan? Piet gebeld: "We lopen op het Achterom, zijn er zo". Telefoon gaat. Eega van Cor: "Zeg maar tegen Cor dattie z'n telefoon thuis heeft laten liggen". Aankomst. "Hé, Cor, waar is je telefoon"? "Moet hier ergens liggen geloof ik, zie hem niet". "Kijk eens thuis!"


Lees HIER verder

 

DWD-viertal: “Nooit meer schaken!”

 

21.03.18 WPl

De kogel is door de kerk De emmer loopt over. Laatste druppel. Ik nok er mee. Heb er genoeg van. Heb mijn laatste partij gespeeld. Ben het helemaal zat. Ga het bord aan mootjes hakken. Gooi de stukken in het riool. Zeg mijn lidmaatschap op. Ga alleen ....

Lees hier verder

 

 

Schaakclub Dordrecht bij Ad De Dordtenaar

op een erepodium

20.03.18 HB

In de krant van 20 maart gaat de schijnwerper op schaakclub Dordrecht. Voorzitter Arend van Grootheest vertelt over het verleden, heden en de toekomst van de 130 jaar oude schaakclub. Vroeger zat de Dordtse elite achter het schaakbord, maar tegenwoordig is de denksport voor iedereen bereikbaar. De voorzitter legt wel uit dat het lastig kan zijn om de jeugd vast te houden, maar volgens hem kan een schaakvereniging zonder subsidie het lang volhouden.

 

Ad De Dordtenaar meldt vandaag onder meer:

Zelf schaakt Arend een avond in de week. Soms twee, als er een wedstrijd tegen een club in een andere stad is. En er zijn natuurlijk bestuurs-vergaderingen, een stuk of vier, vijf per jaar. Plus telefoontjes en mailverkeer. ,,Het is mijn hobby, hè? Dus ik doe het graag'', vertelt voorzitter Arend van Grootheest. 'Zijn' Dordtse schaakvereniging telt nu honderd leden - zeventig senioren, dertig junioren.

 

Dat verschil is onvermijdelijk. Het is nu eenmaal makkelijker om een senior aan het schaken te krijgen dan een puber. “De jeugd stopt er meestal mee op de middelbare school. Leden krijgen andere hobby's, of ze gaan studeren. Een enkeling keert dan na een paar jaar weer terug.'' Maar honderd leden is een mooi aantal, vindt de club zelf. ,,We zouden zelfs met veertig leden door kunnen gaan.''

 

Geen enkele kleine vereniging wordt nog financieel door de gemeente ondersteund, ook de schaakclub niet. Al die subsidies zijn geschrapt. Het heeft het voortbestaan van de club, die in 1888 werd opgericht, niet in gevaar gebracht. ,,Het ging al om een laag bedrag. Onze leden hebben er geen last van. Ze betalen 110 euro per jaar. Daar ben je veertig avonden mee onder de pannen. Dat is en blijft goedkoop. Wel hebben we soms sponsoring nodig als we een speciale activiteit hebben. Maar dan gaat het om honderden euro's, echt niet om meer.''


Liever lost de vereniging de zaken intern op. ,,We leunen op onze leden als we hulp nodig hebben. De animo onder onze leden om te helpen is gelukkig best groot.''

De schaakvereniging was altijd een chique club. Het pand aan de Voorstraat was statig, er was een ballotagecommissie die bepaalde wie er wel of geen lid mocht worden. Nee, geen vrouwen - ,,alleen, en dan bij hoge uitzondering, als ze heel goed waren.''

 

En zeker ook geen werklui. ,,De club was voor rijken en de adel. Sporten was in die jaren helemaal niet voor het volk.'' Maar blauw bloed stroomt er al jaren niet meer door de aderen van de clubleden. ,,We hebben veel mensen uit het onderwijs aan boord, net als leden met een bèta-achtergrond.''

 

Nieuwe aanwas, als die er is, wordt vaak door ouders met zulke banen naar binnen gebracht. ,,Gelukkig vinden ouders het interessant dat kinderen tijdens het schaken rustig worden en geconcentreerd nadenken.'' Als een kind een jaar of zes, zeven is, is schaken zo aangeleerd, weet de voorzitter. ,,Meestal kan een kind al een beetje schaken als het bij ons aankomt. Soms ook niet. Nou, dan leren wij het de beginselen graag.''

 

 

 

Oud-Groothoofd-lid Pernette Cameron (53) overleden

18.03.18 HB

Mede door de successen van Conchita kwam er na 1980 meer aandacht voor het damesschaken in Dordrecht. De tweeling Pernette en Arjette Cameron kwam, vanuit Zevenbergen, op vrijdagavonden schaken bij Groothoofd in Dordrecht. Afgelopen week was de uitvaart van Pernette in Haarlem.

De tweeling beschouwde schaken bij Groothoofd, als club in opkomst eerst richting promotieklasse en daarna enkele seizoenen later de KNSB-competitie, als extra training. Ze kwamen met de trein en werden als het erg laat werd netjes door een schaker thuis gebracht. Het was een genoegen om of tegen Pernette of tegen Arjette te spelen, alhoewel je niet wist in een oog opslag, wie wie was.   Het waren ook gewoon leuke en aardige deelnemers aan het club leven, die achter het schaakbord gemotiveerd waren en verder ook zeer sportief waren.

De club UNK in Zevenbergen was voor hun schaakloopbaan het vertrekpunt, maar het was mooi om als Dordtse club een (schaak) steentje te hebben kunnen bijdragen aan de schaakontwikkeling naar de damestop van Pernette en Arjette.

Ook Conhita speelde nog intern bij Groothoofd en Marjolein Reiber (nu bekend ook als Marjolein Osinga). Arjette sprak bij de uitvaart van haar zus en is nu geen tweeling meer in het aardse bestaan: Ze moet nu voor twee leven, zo zei ze. Voor de Dordtse schaakgeschiedenis blijft een herinnering over aan een mooie tijd dat de damesschakers, zoals dat toen werd genoemd, in de top tien te vinden waren.

 

Zie verder:

https://www.schaaksite.nl/2018/03/17/in-memoriam-pernette-cameron/

 

 

 

 

23e Scheve Toren Toernooi 2018 in Acquoy

met succes voor Klockelaerschakers

 

 

Aart Harms (links) en Ben van Bloppoel

 

10.03.18 Aart Harms bericht:

Op zaterdag 10 maart namen Ben van Bloppoel en Aart Harms deel aan het rapid toernooi in Acquoy. Het is een gezellig toernooi en voor Aart was het de derde keer dat hij daar deelnam. 

De score voor beide heren was 4,5 uit 5. De remise partij kwam doordat Ben en Aart ook nog tegen elkaar moesten spelen. 

In ieder geval zijn het leuke resultaten.

 

 

Pathena gaat naar Parijs

 

Opnieuw is Pathena uitgenodigd om een team af te vaardigen voor een internationaal toernooi. Dit jaar wordt voor de tweede keer het FTPA Youth Chess Tournament gehouden in Parijs. n een mooi kasteel schaakt het Pathena team tegen teams uit Rusland (Moermansk), Griekenland, Ierland en 2 teams uit Frankrijk.

 

De 5 ronden worden gespeeld in het Paasweekend van 31 maart tot en met 2 april 2018. Opnieuw dus een mooi toernooi voor jonge spelers.

 

Dit jaar bestaan de teams zelfs uit 10 spelers en ons team staat onder leiding van de coaches Merijn van Delft en Peter Ypma. Het team bestaat uit de volgende spelers:

 

Catégorie

Nom

Prénom

n°licence

Elo

U20

Kokje

Joris

1051024

2281

U20

Den Hartog

Marijn

1046098

2046

U18

Beukema

Jasper

1032984

2259

U18

Nguyen

Kevin

1046349

2126

U16

Wedda

Dries

1053787

2094

U16

Nguyen

Lucas

1049640

1941

U14

Kutchoukov

Daniel

1051490

1907

U14

Achuthan

Dylan

1057847

1673

U12

Van Dongen

Jesse

1061194

1367

U12

Mensing

Luana

1063650

nry

 

De tegenstand zal pittig zijn, maar de ervaring weer onvergetelijk!  Uiteraard houden we via de site home.pathena.nl  iedereen tijdens het toernooi uitgebreid op de hoogte!

 

 

 

 

 

Sc Dordrecht brengt schaaksport dichter bij de Dordtenaar

                                                             Rinette Reynvaan, wethouder

 

07.03.18 Hans Berrevoets

 

“Schaakclub Dordrecht zet zich positief en actief in om de kracht en het belang van de schaaksport steeds dichter bij de Dordtenaar te krijgen. De schaakclub is er ook voor iedereen en er is toekomst voor het schaken.”

Dit compliment geeft wethouder van sport, Rinette Reynvaan, in een voorwoord van het jubileum clubblad van de schaakvereniging.

Met de speciale uitgave wordt het 130-jarig bestaan vanaf 1888 luister bij gezet. De wethouder noemt de lengte van het jubileum voor de vereniging ook zeer bijzonder. Maar weinig  sportclubs, die in de negentiende eeuw werden opgericht, hebben de tand des tijd doorstaan.

De wethouder kijkt ook vooruit met een trots gevoel naar de schaakclub, die thans in de Crabbehoeve in Crabbehof is gehuisvest.

 

 

 

In het clubblad 1888-2018, waarvan bestuurslid Ton Slagboom de gangmaker was, voorspelt voorzitter Arend van Grootheest dat het 250 jarig bestaan zeker mogelijk moet zijn, want de schaaksport is immers een mooi spel. ,,Tegen de landelijke trend in zijn we in staat om honderd leden een plezierig tijd verdrijf te bieden". Dat gebeurt dan elke dinsdagavond.

In 1888 behoorde N.Roodenburg tot de zes oprichters van de club, die 29 februari wel een aardige datum vonden. In stijl met de historie heeft het clubblad dan ook 29 februari 2018 als datum meegekregen. De schaaksport in de stad gaat al langer mee dan 130 jaar, volgens een promotieonderzoek naar de ontwikkeling van de schaaksport in de negentiende eeuw.   De schaakclub en de schaaksoos met koffiehuisschaak waren dan de voertuigen van de sport.

 

Nog steeds is dat te herkennen in de organisatievormen van het schaken in de stad.

 

De Willige Dame, opgericht in 1983, is meer een schaaksoos. Dat blijkt ook uit de tekst die in de komende sportgids van de gemeente Dordrecht komt te staan. De Willige Dame weet na een tijdperk in poffertjessalon Visser (1987-2015) nog regelmatig tien partijen op het speelschema te krijgen in de Lutherse kerk in hartje Dordrecht. Willem Platje verzorgt een website, die volgens sommige volgers soms ook schaakliteratuur oplevert.
De overdagclub de Klockelaer noemt zich ook een club, maar stelt het onderlinge contact meer voorop dan de verdeling van de punten.  Bij Dordrecht zijn alle elementen wel herkenbaar in het DNA. Voorzitter Van Grootheest wijst erop dat de vereniging ook betrokken is bij het wel en wee van de leden.

 

Daarom worden de vier nog levende ereleden in het blad met eer genoemd. Zo krijgt de betekenis van  Leo Jansen, Peter van der Laars, Adri Timmermans en Gert Zwartjes weer een omlijsting. De club geeft wel aan dat in 2017 de ereleden Jan Flach en Adri van de Willigen zijn overleden. Het verleden is zeker in een historisch clubblad niet vergeten.

Speciale aandacht in het blad krijgt John. A.M. Janssen (1949-2014). Hij was bijna 25 jaar penningmeester van schaakclub Groothoofd (1978-2002) en begeleidde de integratie van deze vereniging in Dordrecht. Hij behoort ook tot de drie ereleden, die voor de geschiedenis van Groothoofd in de archieven staan.

 

Schouwburg Kunstmin krijgt in het jubileumblad ook aandacht, want in 1958 werd het 70-jarig bestaan daar gevierd met het open-kampioenschap van Nederland. De Dordtse dichter C.Buddingh'  deed er ook mee en scoorde in een tienkamp 9 uit 9. Buddingh' behoort tot de vier zonen van Dordrecht, die als geboortejaar 1918 delen. Schaakclub Dordrecht wil aan de schaker Buddingh' aandacht gaan besteden.

 

In het clubblad halen ook oud-leden herinneringen op, die beginnen in de jaren veertig van de vorige eeuw. Hein van de Berg, die in 2017 overleed, kijkt terug op het jaar 1952. Toen gingen de verenigingen Dordtse Schaak Club (DSC) en ODI samen in het veel sterkere schaakclub Dordrecht. Volgens Van den Berg was DSC wel toen een herenclub . waarvan tien leden in het onderwijs werkzaam waren. Stoffel Bakker, een naam in Krispijn als directeur van de Da Costaschool was de voorzitter en J.M. Verkerk beeldbepalend als secretaris en later ook intern wedstrijdleider. Verkerk, zo complimenteert Van den Berg nog, zorgde bij het jeugdschaak rond 1952 wel voor de orde.

 

Schaken heeft als kracht, dat het een leven lang mee gaat. Daarom staat er ook een top drie in het blad genoemd van schakers, die nog steeds actief zijn. Henk Timmerman is daarop nummer 1. Hij is al 55 jaar lid van de club, waarvan zijn neef Mark als internationaal schaakmeester (IM) het sportieve boegbeeld is. Conchita Dwars is het betrouwbare gezicht van het damesschaak en heeft al 48 jaar haar contributie betaald. Bertus van Maanen, ook bekend bij de Klockelaer, draait al 42 jaar volgens de clubtelling mee.

 

Het buitengewoon fraaie – met grote inzet van o.a. Ton Slagboom tot stand gekomen - 

jubileumnummer van Sc. Dordrecht is HIER te lezen.

M.d.a. Sc Dordrecht

 

DWD 2: “En maar wachten, wachten ... ’’

 

12.03.18 W.Pl.

Keulen en Aken zijn, zoals u ongetwijfeld weet  net als Rome niet op een dag gebouwd en alle dagen een draadje is een hemdsmouw in een jaar. Geduld, is zoals bekend, een schone zaak, maar als je moet wachten tot de een ons weegt wordt je geduld soms danig op de proef gesteld.

Schaken is niets voor ongeduldige mensen, maar ook bij schaken merk je een tendens naar kortere partijen. Het aantal Blitz- en rapid-toernooien is de laatste decennia flink toegenomen en af en toe gaan er stemmen op om ....

Lees het HELE VERSLAG hier.

 

 

 

William Gijsen Jeugdkampioen van Rotterdam

05.03.18 Spijkenisse JvR De Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond hebben afgelopen zaterdag Sliedrechts succes opgeleverd. In de hoogste categorie wist William Gijsen namelijk jeugdkampioen van de RSB te worden.

In de D-categorie bij de meisjes eindigde Luana Mensing als tweede. Zowel William als Luana wisten zich te plaatsen voor het aankomende NK in hun categorie.


 

William Gijsen en Luana Mensing (foto’s sv Sliedrecht)

De 16-jarige William Gijsen kende vooral een ijzersterke eerste speeldag, waarin hij 2,5 punten uit 3 partijen scoorde. Op de slotdag haperde de machine, maar door in de laatste ronde remise te spelen tegen de favoriet wist de speler van het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht alsnog gedeeld eerste te worden en gezien de onderlinge resultaten mag William zich terecht de jeugdkampioen van de RSB noemen. William komt daarmee in het rijtje van Peter van den Bergh en Jan Pieter Vos, die zich eerder namens Sliedrecht jeugdkampioen van de RSB mochten noemen in de A-categorie. Hij plaatste zich voor het NK 2018 categorie dat in mei in Assen plaats zal vinden.

 

In de D-categorie bij de meisjes behoorde de 11-jarige Luana Mensing tot de favorieten. Dat maakte ze na twee zware speeldagen ook waar door uiteindelijk als tweede te eindigen. Dat betekent dat ook Luana zich plaatste voor het NK categorie D, dat de komende maanden plaats zal hebben. Daarmee bewees ze dat ze steeds dichterbij de Nederlandse top komt.

 

Zo waren de PJK RSB 2018 met één jeugdkampioen en twee NK plaatsen weer succesvol voor Schaakvereniging Sliedrecht.