Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2018-04

 

                   
 

30.04.18 Een markant (oud-)lid van Sc Sliedrecht Marinus van Houwelingen, is overleden

28.04.18 Pearl Uyttenhove speelde mee in landelijke 1ste Klasse KNSB

26.04.18 Klockelaer vraag tijdens 4de ronde: Zijn hier geen dames? Verslag en foto’s

25.04.18 DWD Ronde 12: “Wangwrijven en rimpelgepeins”

24.04.18 DWD-viertal: Einde van een nooit begonnen competitie

21.04.18 Schakers De Willige Dame winnen RSB-beker

20.04.18 De Willige Dame wint de RSB-Beker voor viertallen

20.04.18 Sc Dordrecht gaat 5/6 mei naar Hastings!

19.04.18 Klockelaer schaken? Een terrasje pakken! Met verslagen en foto’s

18.04.18 DWD 11de Ronde: “Vegetarisch schaken”

15.04.18 Kemperschaaktoernooi Verslag, uitslagen

15.04.18 Schaakclub Dordrecht volgend jaar met drie teams in de 1ste klasse

14.04.18 FOTO’S KEMPER Schaaktoernooi

13.04.18 Eerste team DWD: “Heen en weer, heen en weer ....” ....NIEUW

13.04.18 DWD Ronde 10: “College in ’t studiehoekje”

12.04.18 FOTOVERSLAG Klockelaer Voorjaar Ronde 2

12.04.18 De Klockelaer Tel uit je winst: ZESTIEN partijen

10.04.18 SCHAKEN OP HET SCHEFFERSPLEIN

09.04.18 Pathena Rotterdam in Parijs in de middenmoot

05.04.18 Klockelaer: Frisse start VOORJAARS-Competitie

04.04.18 DWD Ronde 9: Lang leve de Sicilianen!

01.04.18 Maandag 16 april start ERASMUS SPINDLER Watertorentoernooi

 


ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

 

Marinus van Houwelingen is overleden

 

30.04.18

Sv Sliedrecht bericht:

Afgelopen donderdag werden we opgeschrikt door het overlijden van onze schaakvriend en oud-lid Marinus van Houwelingen. Hij is slechts 72 jaar geworden.

Rouwkaart

 


Pearl Uyttenhove speelt mee in de landelijke

1ste klasse KNSB

april 2018 HB

In de KNSB-competitie was er in de slotronde een opmerkelijke speler te vinden in een bijzonder hoog team. Dordtenaar Pearl Uyttenhove speelde mee in het eerste team van Charlois/Europoort dat al verzekerd was van promotie naar de hoogste klasse van de KNSB!

 

 

Pearl (zie foto, 2016 *) speelt immers op dinsdag in Dordrecht bij de Willige Dame en op vrijdag in Rotterdam-Zuid bij Charlois/ Europoort. De club zette niet het sterkste team in en vroeg Pearl een keertje mee te doen.

Normaal behoort de Dordtenaar tot de selectie van de Willige Dame 2 in de derde klasse RSB. Dit seizoen was hij ook invaller in DWD 1 in de promotieklasse.

Een debuut in de eerste klasse KNSB was wel een heel bijzondere ervaring, die helaas geen resultaat heeft opgeleverd, maar voor Pearl zeker een beleving was.

Aanstaande dinsdag is hij natuurlijk weer normaal te bewonderen in de interne competitie van de Willige Dame.

Partijgegevens KNSB: Uyttenhove, P.C. (Pearl)

(Foto ex archief Schaken in de Klockelaer) 

 

 

DWD Ronde 12: “Wangwrijven en rimpelgepeins”

“A fronte praecipiteum a tergo lupi” (Erasmus)

Van voren een afgrond van achteren wolven.

 

25.04.18

Hoewel er bij nauwkeurige observatie van grootmeesters tijdens hun partij altijd wel iets te zien is van wat er zich aan spanning in hun hoofd afspeelt, stralen de meesten in momenten van ....

 

Lees HIER verder.

 

 

DWD-viertal: Einde van een nooit begonnen competitie

24.04.18 W.PL.

Als je alle wedstrijden in een competitie verliest eindig je met nul punten. Je bent immers de reeks wedstrijden begonnen met nul punten en daar is niets bij gekomen, omdat je geen punten behaald hebt. Dat klinkt logisch en geloof me, dat is het ook. De (...)

Lees dit intrigerende denkproces HIER verder

 

 

Schakers van de Willige Dame uit Dordrecht winnen voor eerste keer RSB-beker

21.04.18 HB

Schaakclub de Willige Dame uit Dordrecht heeft voor de eerste keer de districtsbeker van de RSB gewonnen. De vereniging heeft zich daarom geplaatst voor de landelijke bekercompetitie van de KNSB.

 

Spijkenisse, de titelhouder, werd met 2˝ tegen 1˝ onttroond voor het oog van de mee gereisde voorzitter van de Willige Dame Cor Paans. Uiteraard zorgde de voorzitter, die vanaf 1983 (!) de club leidt voor passende woorden. Zijn vereniging was tot 2016 in poffertjessalon Visser te vinden en speelt nu in de Lutherse kerk aan de Vrieseweg 20-22.

Opmerkelijk

Het bekersucces is opmerkelijk te noemen, want het eerste achttal van de Willige Dame degradeerde onlangs  uit de hoogste klasse van de RSB. Bij de beker competitie wist het team - met een viertal - meestal in de sterkste opstelling op te kunnen komen. Dat bleek ook tegen Spijkenisse beslissend te zijn.

Arjon Severijnen won als kopman. Freek Schouten, Remco van Vaalen en Edwin van Dongen brachten een halfje binnen, waardoor de overwinning een feit werd.

Voor de Dordtse club behoort het winnen van de RSB-beker tot de grootste successen in de clubhistorie. In het verleden wist de club twee keer naar de landelijke KNSB-competitie te promoveren. Nu mag het bekerteam landelijk gaan spelen in het seizoen 2018-2019.

Zie ook het bericht hieronder.

 

 

De Willige Dame wint RSB-Bekerfinale !!

20.04.18

 

 

Teamcaptain Cor Paans (links) en zijn “jongens”

Bekijk alle foto’s hier (foto DWD-site)

 

 

      DE WILLIGE DAME           - SPIJKENISSE            2˝-1˝

      Arjon Severijnen (wit)    - Jory Brokaar            1-0

      Freek Schouten (zwart)    - Konstamndinos Sideras   ˝-˝

      Remco van Caalen (wit)    - Fabian van Buuren       ˝-˝

      Edwin van Dongen (zwart)  - Rob Kalkman             ˝-˝

 


DWD: Elfde ronde “Vegetarisch schaken”

18.04.18 W.PL.

Als ik ergens een teringhekel aan heb, dan is het wel aan pom-poenen. Of het nu gekookte pompoenen in een groenteschotel zijn of in de walgelijke vorm van pompoensoep, ik heb er de onwrikbaar diep in me gewortelde schurft aan.

En nu ik het toch over wortelen heb, als ik nu echt ergens een teringhekel aan heb, dan is het wel aan gekookte worteltjes. Peentjes. Van 't woord alleen al krijg ik onstuitbare braak-neigingen. Het is voor mij een maag omkerend synoniem voor afgrijzen, afkeer en afschuw.

 

Toch moet ik er zo af en toe aan geloven en me er dan maar manmoedig doorheen zien te slaan. Dat zit zo: elke keer als ik in een restaurant ben en me op een Boeuf Stroganoff, malse biefstukreepjes volgens het orginele recept van de kok van graaf Paul Stroganoff zit te verheugen is er wel een vegetariër in het gezelschap die dan beeldend het gruwelijk lot van droefogige kalfjes en onschuldige lammetjes beschrijft. Elke hap die ik neem wordt begeleid door realistische beschrijvingen van megastallen en misstanden in slachthuizen. Ik krijg dan vanwege gevoelens van schuld en medeplichtigheid aan het in stand houden van de bio-industrie geen hap meer door mijn keel en dus doe ik het in gezelschap tegenwoordig maar met AH vegetarisch fijngehakt, Vivera plantaardige kipstuckjes en Vegafit krokant schnitzel.

Broccoli, bloemkool, andijvie, spinazie. Ach, ik heb geleerd mijn bordje leeg te eten

Lees dit culinair artikel hier verder

 

 

 

Kemper Schaaktoernooi 2018

breekt deelnemersrecord in bruisend Alblasserdam

 

15.04.18 Hans van de Beukel

Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam was zaterdag 14 april omgeven door tal van activiteiten, waaronder het spectaculaire evenement Kids and Cars. Terwijl de Ferrari’s, Porsche’s, Aston Martins en andere sportwagens buiten stonden te ronken, werd er in de Panorama zaal door maar liefst 48 schakers – een deelnemersrecord !!! – gestreden om de Kemper wisselbokaal. Door studieverplichtingen (examen op zaterdag!) kon Lennard den Boer zijn titel niet verdedigen. En dus waren er kansen voor schakers met een lagere rating dan 2000.

Sponsor Louis Kemper verrichte om kwart voor tien de eerste zet aan het bord van Johan Knijff, mede-oprichter en oud-voorzitter van schaakvereni-ging Papendrecht.

FOTOVERSLAG OPENING EN EERSTE RONDE

LEES HIER het vervolg van dit enthousiaste verslag - met alle uitslagen - van Hans van de Beukel

 

 

 

Schaakclub Dordrecht schrijft historie: volgend jaar drie teams in eerste klasse RSB

 

 

DORDRECHT – 15.04.18 bericht eerder verschenen op dordrecht.net

Schaakclub Dordrecht speelt in het seizoen 2018-2019 met drie teams in de district competitie RSB. Dat is een novum voor de in 1888 als vereniging begonnen club.

Dordrecht 2 speelde al in de eerste klas, maar Dordrecht 3 en 4 promoveerden vanuit de tweede klasse RSB. Team 1 komt uit in de landelijke tweede klasse KNSB.

 

Dordrecht 3 won alle wedstrijden. Dordrecht 4 verloor alleen in de eerste ronde van Sliedrecht 3, dat kampioen werd en ook naar de eerste klasse gaat.

Dordrecht 4 was een bijzonder team, want schakers van Zwijndrecht onder leiding van Kees van 't Hoff besloten hun vereniging op te heffen en als Dordrecht 4 verder te gaan en dat met succes. Zo kon schaakclub Dordrecht historie schrijven.

 

De Willige Dame 1, dat vorig jaar was gepromoveerd naar de hoogste klasse van de RSB, viel terug naar de eerste klasse. Het team, dat meestal in de Lutherse kerk speelt, heeft op papier een sterk team en hoort in de promotieklasse thuis. Het achttal kan niet altijd in topformatie achter de borden verschijnen, waardoor de degradatie is verklaard. DWD-site

Volgend seizoen zijn voor de eerste keer de landelijke KNSB competitie en de RSB competitie los gekoppeld van elkaar. Dat houdt in dat verenigingen spelers zowel landelijk als regionaal mogen inzetten.

Lees hier meer over: schaakclub Dordrecht historie eerste klasse

 
 

DWD Ronde 10: “College in ’t studiehoekje” 

"Hoe meer studie, hoe meer twijfel. En zo is het gekomen." (Fons Jansen)


13.04.18

Meneer van Dalen, overigens niet die van het oeroude - en foutieve - ezelsbruggetje: 'Meneer van Dalen wacht op antwoord', is al jaren een gerespecteerd schaker van onze vereniging. Beroemd om zijn snedige opmerkingen en berucht vanwege zijn vernietigende loperoffers op f7. Maar dat Koos, want zo luidt zijn voornaam, ook een begenadigd schaakleraar is was ons allen tot nu toe nog onbekend.


De Willige Dame beschikt niet over een schaakopleiding. Wie wil komen spelen en min of meer beginneling is, moet het op de harde manier leren: spelen, spelen, spelen en verliezen tot het eerste halve puntje behaald kan worden. Natuurlijk zijn we allemaal bereid om de novice - na het binnenhalen van het punt, dat dan weer wel - na afloop te wijzen op wat er beter had gekund.


Terwijl de andere partijen vorderden gaf Koos evenwel nieuwelinge Stefanie van den Bos reeds tijdens hun partij voortdurend waardevolle aanwijzingen over hoe ze beter had kunnen spelen. Hier en daar spitsten ook de andere spelers hun oren om een graantje mee te pikken van het gratis college dat Professor Koos in het 'studiehoekje' gaf...

Lees hier meer

 

 
 
DWD 1: “Heen en weer, heen en weer ...”
 
13.04.18
Met Hans Nunnikhoven en zijn jongens gaan we op weg naar Het 
Potlood in Spijkenisse voor de laatste ronde van de promotieklasse
die traditioneel centraal wordt gespeeld.
In de “thuiswedstrijd” tegen Charlois-Europoort 3 moet het team
dan wel beide matchpunten binnenhalen om nog een kans te maken.
 
Het hele verslag staat HIER 
 
 

Schaken op het Scheffersplein

 

10.04.18 tvb

Initiatiefnemer Kok Kraaijeveld (zie foto) heeft het publiek wakker geschud. Het Scheffersplein met al zijn horecagelegenheden en aanloop van veel mensen, lijkt hem de uitgelezen plaats om zo’n schaakmogelijkheid te realiseren. Ik ben het van harte met hem eens.

Het Scheffersplein is the chess place to be!

 

Twee dagen achter elkaar heeft AD De Dordtenaar aandacht besteed aan het voorstel om in Dordrecht een publiek openluchtschaakspel te realiseren.

De gemeente lijkt niet zo warm te lopen voor het Scheffersplein als schaaklocatie en is druk doende het schaken op een andere plaats– lees het Statenplein – mogelijk te maken.

Kees Thies – lijkt me een aardige kerel – ziet zo’n schaakspel met grote stukken niet zo zitten en pleit voor een vaste betonnen (?) schaaktafel met dito stoelen. Gewone schaakstukken zelf mee te nemen. Een dergelijke schaaktafel stond destijds in de Kloostertuin, een beetje buiten de bewoonde wereld zeg maar. Dat was geen succes.

 


Nee, het echte openbare openlucht schaken is dat met grote stukken op een schaakbord, dat op de grond is aangegeven. Het is prachtig om te zien hoe de grote en kleine schakers een stuk oppakken er mee lopen en weer neerzetten. Wie ooit op het Max Euweplein in Amsterdam geweest is, met de Donnerbrug in de buurt, zal volmondig instemmen met het idee dat zo’n schaakgelegenheid in Dordrecht op het Scheffersplein op z’n plaats is. Ook op het Max Euweplein zijn meerdere horeca-zaken. Het publiek geniet en/of speelt mee.

Hieronder staat een foto van het Max Euweplein – helaas - tijdens een regenbui. Goed te zien zijn ook de kisten waar de stukken in bewaard worden en waarop spelers en toeschouwers ook kunnen zitten.

Kok, ga zo voort!

 

Het openluchtschaakspel - helaas tijdens regenbui - op het Max Euweplein

 in Amsterdam. Let op de banken – voor spelers en toeschouwers -

waarin ook de stukken worden bewaard.

Foto vanuit het M.E. Centrum tvb

 
 
.Pathena Rotterdam
in de middenmoot in Parijs

 

 

          

05.04.18

Pathena Rotterdam is in het 2e FTPA jeugdteam toernooi in Parijs, in het paasweekend,  in de middenmoot geëindigd.  Met 3 nederlagen en 2 overwin-ningen wist het team onder leiding van Merijn van Delft en Peter Ypma zich staande te houden in een stevig bezet wedstrijdveld.

Overwinningen werden geboekt tegen het team uit Ierland en een team uit Frankrijk, maar Moermansk, Griekenland en het thuisteam waren voor dit Pathena team te sterk.

 

 

Opnieuw mocht Pathena dus een team afvaardigen naar Frankrijk. De topborden waren goed bezet door Joris Kokje, Marijn den Hartog, Kevin Nguyen en Jasper Beukema,  vier spelers die al enkele keren voor Pathena uitkwamen. Ook Lucas Nguyen, Dylan Achutan en Daniel Kutchoukov speelden al eerder voor het team, terwijl Dries Wedda, Luana Mensing en Jesse van Dongen debuteerden binnen Pathena.

 

Een mooie internationale belevenis tegen sterke tegenstanders en met veel voorbereiding en analysekracht ingebracht door de teamcoaches Merijn en Peter, die hun handen vol hadden dit weekend. 

Het toernooi werd gehouden in een mooi kasteel net buiten het centrum van Parijs

 

Voor een uitgebreid verslag per ronde: home.pathena.nl

 


  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
DWD Ronde 9: Lang leve de Sicilianen
  
    
"Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is."  
  (Wiet van Broeckhoven)


04.04.18 In drie van de acht partijen in de negende ronde bevolkten Sicilianen de borden. De eerste was gesloten van aard, de tweede had een open karakter en de derde heette Najdorf.


Het Siciliaans kennen we allemaal als antwoord op 1. e4: 1. .., c5. Deze zet werd in de 17e eeuw gespeeld door de Siciliaanse priester Pietro Carrera en dit was voor de Britse schaker Sarratt de reden om deze verdediging de Siciliaanse te noemen.


Na 1.e4 c5 2.Pc3 spreekt men doorgaans van een gesloten Siciliaan. Dat heb ik altijd een vreemde term gevonden. Het komt me voor dat het hier een 'contradictio in terminis', een tegenspraak in termen, betreft. Volgens mij zijn er maar weinig gesloten Sicilianen op deze wereld. Een echte Siciliaan is vurig, emotioneel en onberekenbaar als de uitbarstingen van de Etna. Natuurlijk zijn alle Sicilianen lid van de maffia en op de een of andere wijze doelwit van een vendetta. Die gedachte aan bloedwraak zal ongetwijfeld tijdens een partij ook bij sommige schakers door het hoofd spelen, maar dient op het bord uitsluitend onder afwezigheid van pistoolschoten te worden voltrokken.

Lees HIER verder