Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2018-09

 

                   

                                       

 

21.09.18 De Willige Dame RONDE 2: Hoedjes en Koningsbitter

20.09.18 Bert Dobber neemt in de Klockelaer de koppositie over van Gert Zwartjes: nog één ronde

13.09.18 Feestelijk simultaan in de Klockelaer door Hans Berrevoets

08.09.18 Wethouder Burggraaf stelt openluchtschaakspel Schefferplein in gebruik

08.09.02 Flyer en Start Openluchtschaak Scheffersplein

02.09.18 Start Seizoen Schaakclub PASCAL Papendrecht

01.09.18 Sliedrechts A-team start uitstekend in Meesterklasse

01.09.18 Gouden KNSB-Speld voor Wim Hokken

01.09.18 3ste Late vakantietoernooi s.c. Dordrecht: verslagen/uitslagen/ FOTO’s !!!

 

 

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

 

 

De Willige Dame ronde 2:
Hoedjes en Koningsbitter

Er zijn mensen, wie hun hoed beter staat dan hun hoofd." (Peter Sirius)

19.09.18 W.Pl.
De kermis die Prinsjesdag heet werd ook dit jaar in de Ridderzaal opgezet. Ik heb alweer niet genoten van de in mijn ogen vrij trieste vertoning die van een oude traditie een kakelbonte hoedenshow maakt. Altijd weer heb ik last van plaatsvervangende schaamte als ik ernaar kijk.

Kennelijk is opvallen het devies sinds in 1977 het VVD-Kamerlid Erica Terpstra - wie anders? - voor het eerst een opvallend hoofddeksel droeg op Prinsjesdag. Sindsdien zagen we er honderden voorbijkomen van vrouwelijke politici die het voorbeeld van Terpstra volgden. Worden de dames eindelijk na al die jaren serieus genomen als politica en dan gaan ze zich gedragen als bakvissen met een hoog dwangneurotisch kijk-mij-eens-gehalte. Amusant was wel dat het nogal waaide, waardoor de dames voortdurend hun windvangende hoofddeksels met een hand moesten vasthouden om te voorkomen dat ze zouden ontwortelen of kapseizen.
Lees hier veel meer

 

 

 

Openluchtschaakspel Schefferplein in gebruik gesteld door wethouder Maarten Burggraaf

 

Wethouder Burggraaf met zijn zoon actief bij de

 in gebruikstelling van het openluchtschaakspel

09.09.18 tvb

Te midden van een grote kring belangstellenden, en onder het toeziend oog van Ary Scheffer, heeft de Dordse wethouder Maarten Burggraaf, vanmiddag klokslag 1 uur, het openluchtschaakspel op het Schefferplein in gebruik gesteld. Zijn zoon speelde daarna een korte partij met initiatiefnemer Kok Kraaijeveld.

 

 

 

Op de linkerfoto, staat 3de van rechts, Kok Kraaijveld, burger-initiatiefnemer van het openluchtschaak in Dordrecht. Op de bovenste foto staat achter de wethouder, Ben van Bloppoel, die met een bondig historisch overzicht van het schaakspel in Europa, dit schaakfeest inleidde.

 

 

 

FFlyer Start Openluchtschaak op Scheffersplein op zondag 9 september

 

 

 

 

 

Start seizoen Schaakclub PASCAL Papendrecht

 

02.09.18 MSm

Schaakclub PASCAL start komende dinsdagavond weer voor jong en oud in het Denksportcentrum in Papendrecht. De schaakvereniging is voor mensen die geregeld een gezellige en serieuze pot willen schaken, variërend van huisschaker tot iets meer dan dat. De leden zijn afkomstig uit Papendrecht, Alblasserdam en de Alblasserwaard.

 

 

De vaste clubavond is op dinsdag in het Denksportcentrum aan de Van der Palmstraat 12 te Papendrecht. (Zie foto)

Het Denksportcentrum biedt een kwalitatief uitstekende en sfeervolle speelzaal. De jeugd begint om 18.45 uur met de schaaktraining en spelen daarna een partijtje. De senioren schaken in de interne competitie van 20.00 tot ongeveer 23.00 uur.

 

Ook buiten de vaste clubavonden is er volop gelegenheid om te schaken. Zo kan men zich beschikbaar stellen voor één van de clubteams die uitkomen in de externe competitie van de Rotterdamse schaakbond en worden er gedurende het jaar diverse toernooien georganiseerd. Kijk ook op de website van club (www.schaakclubpascal.nl)

 

Daarnaast zal op de zaterdagmorgen in de bibliotheek van Alblasserdam weer een 10-tal schaak workshops worden gegeven. Deze schaaktraining start na de herfstvakantie. Voor meer info kunt u terecht bij meinte.smink@gmail.com.

 

 

 

Sliedrechts A team start uitstekend in de Meesterklasse

DEN BOSCH – 01.09.18 Opnieuw schaakt het Sliedrechts A team mee in de hoogste jeugdklasse van Nederland, de Meesterklasse A. Op vier zaterdagen worden in totaal 8 ronden gespeeld en treedt het team aan tegen de sterkste jeugdteams uit Nederland.

 

 

De eerste dag is voor het team (bestaande uit Marijn den Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing) uitstekend verlopen.  Beide wedstrijden werden gewonnen en zo nestelt Sliedrecht zich in de top van de Meesterklasse A.

 

In de ochtendronde werd aangetreden tegen het talententeam uit Overijssel. Nadat William Gijsen en Jorik Klein hun partij wisten te winnen, kon kopman Marijn den Hartog rustig remise aanbieden om de matchtpunten binnen te halen.  Zo werd er met 2,5-1,5 gewonnen.

 

In de middagronde herhaalde dit recept zich. Tegen Almere wist het middenrif van het team (William en Jorik) opnieuw mooi te winnen en toen de tegenstander van Marijn deze keer het remise-aanbod niet aannam, ontspon zich een lang gevecht waarbij uiteindelijk Marijn het punt wist bij te schrijven. Een mooie 3-1 overwinning.

 

Over 4 weken mag het team opnieuw aan de bak en worden in Den Bosch weer 2 ronden geschaakt. Het begin mag er in ieder geval wezen.

 

 

 

Gouden KNSB-speld voor Wim Hokken

SLIEDRECHT 01.09.18 Tijdens de 83e Algemene Ledenvergadering van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Wim Hokken (66) de gouden KNSB-speld ontvangen. Voorzitter Jerry van Rekom speldde maar al te graag het juweel op bij zijn schaakmaat. Hokken is maar liefst 50 jaar lid van Schaakvereniging Sliedrecht.

Op 1 september 1968 – op 16 jarige leeftijd – werd hij lid om vervolgens nooit meer op te zeggen. In navolging van zijn vader – Bas Hokken – werd hij al snel clubkampioen en wel op zijn 20e jaar. En bij die ene keer in 1972 bleef het zeker niet. Hokken jr. werd maar liefst 20 keer clubkampioen van zijn vereniging. Alleen P.C. Parel boekte meer clubkampioenschappen (22), maar Wim Hokken krijgt nog kansen om dit record te verbeteren.

Als schaker maakte Hokken ook furore door de eerste editie van het Open Kampioenschap van de

 

Drechtstreek (1979) te winnen. Ook als speler van het eerste team van Sliedrecht heeft de oud-ambtenaar van gemeente Sliedrecht ervoor gezorgd dat Sliedrecht uiteindelijk in de landelijke competitie terecht is gekomen. Momenteel is hij vaste rots van het tweede team.

Naast het schaken, waar hij dus één van de sterkste spelers is uit de historie van

 

Schaakvereniging Sliedrecht, was Hokken ook bestuurlijk zeer actief. Van 1978 tot en met 2005 was hij secretaris van de vereniging. Tevens was hij ruim 25 jaar examinator van het Stappenplan voor de jeugd. Honderden diploma’s heeft hij uit kunnen reiken aan jeugdspelers van Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht.

 

Al met al heeft Wim Hokken de gouden KNSB-speld dik en dik verdiend.