Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2018-10

 

                   

                                       

 

07.10.18 Historische zege van Dordrecht 1 op Eindhoven 1

05.10.18 DWD Ronde 3: “Return of the Rose”

28.09.18 Uitslagen RSB competitie t/m 27/9

27.09.18 Bert Dobber ZOMER-kampioen in de Klockelaer

 

 

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

 

 

Historische zege van 1 Dordrecht op Eindhoven 1

07.10.18 HB

Onmiskenbaar was het voor schaakclub Dordrecht 1 een historische overwinning op Eindhoven 1 (6½ 1½). Teamleider Adri Timmermans geeft in zijn verslag op de site van de schaakclub ook de blijdschap aan over de einduitslag.

Eindhoven is, met een geschiedenis van 103 jaar, niet zomaar een club.

 

Het hoogtepunt was 33 jaar geleden toen de vereniging landskampioen werd en drie ronden in de Europacup speelde. De club van de veel internationale meesters leverde een ongekende prestatie. Dat deed bijvoorbeeld ook selectiespeler IM en dr. Rudy Douven, die drie jaar later Nederlands schaakkampioen werd. De toen nog actieve Engelse grootmeester Tony Miles was hierdoor totaal verrast en misschien zelfs verbijsterd, toen een Nederlandse schaker bij een benzinestation aan de N20 in Zuid-Frankrijk hem de Nederlandse krant voorlas over de successen van Douven. “Eindhoven weer”, zo gaf zijn vriendin Yvette hem als verklaring. 

 

Schaakclub Dordrecht heeft nog maar één internationaal meester in de boeken staan. Eindhoven is de twintig IM's op de ledenlijst gepasseerd.

De helaas te jong overleden Johan van Mil, Loek van Wely, Gerard Welling, grote en kleine Kuypers, Herman Grooten, Peter Scheerenen en nog meer schaaknamen zagen in Eindhoven het goede schaaklicht.

De schaakkrachten van Eindhoven zijn dus vermaard, hoewel de vereniging nu wel in de tweede klasse KNSB tot de favorieten wordt gerekend. Adri Timmermans had voor zijn team al aangegeven welke vier punten wedstrijden er gewonnen moesten worden om niet in de degradatiezone te komen. De realiteit is even anders: De Dordtenaren staan alleen nu bovenaan.

Zo'n bliksemstart is wel vaker vertoond maar de competitie gaat over negen ronden. Nadat Dordrecht 1 eens vanuit de tweede klasse KNSB een seizoen was teruggevallen naar de RSB competitie, was de terugkeer overweldigend. Profclub uit Breda De Variant werd in de eerste ronde met 6½ tegen 3½ verslagen in de zijzaal van het toenmalige Karmelklooster in Crabbehof. De tegenstander van Hans Wertheim bood, toen hij een pion verloor, remise aan. Wertheim reageerde voor iedereen hoorbaar: ,,Ik ben wel oud maar niet seniel" en won overtuigend. Andere Dordrecht spelers dreigden na de wedstrijd te worden omgekocht, want ze zouden een brommer kunnen krijgen.

Dat hielp ook niet, want Dordrecht werd gewoon kampioen. Het Dordrecht van nu is met de hoofdmacht prettig begonnen en zal volgens de theorie van Adri Timmermans eerste de vier punten wedstrijden moeten winnen om opgelucht (schaak)adem te kunnen halen.

Hier onder de individuele resultaten: (bron KNSB-site)

Dordrecht

Eindhoven

Timmermans, M.A. (Mark)

2387

Plassche van de, B.J. (Bas)

2376

z-w

1 - 0

Wilde de, R. (Rik)

2150

Klapwijk, K.B. (Bram)

2194

w-z

0 - 1

Krul, R.V. (Rene)

2183

Meijer, D.N. (Dolf)

2223

z-w

1 - 0

Boer den, L. (Lennard)

2105

Bucchianico Di, A. (Alessandro)

2059

w-z

1 - 0

Hennekes, J. (Jacques)

1998

Sutmuller, J.M. (Jos)

2155

z-w

1 - 0

Jong de, J. (Joop)

1988

Moonen, R. (Rene)

2098

w-z

½ - ½

Apon, H. (Iwahn)

1915

Vosselman, J.M. (Jan)

2071

z-w

1 - 0

Keeken van, R.(Roland)

1936

Böck de, R. (Rien)

1902

w-z

1 - 0

 

 

 

DWD Ronde 3: “Return of the rose

 

“Wie pijnlijke steken in het zitvlak voelt zot hoogstwaarschijnlijk op rozen.” (Fons Jansen)

05.10.18 W.PL.

We hebben onze nestor Paul de Roos lange tijd vanwege een blessure moeten missen, maar in de derde ronde van de huidige competitie was het eindelijk zover. The Return of the Rose. Het (...)

Lees verder